Krizmat će se u prvom razredu srednje škole

Sakrament svete potvrde pomaknut je s osmog razreda na prvi razred srednje škole. Tako je odlučeno uredbom koju je donio mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić. Kao temeljni razlog za pomicanje dobi za krizmanike, odnosno vremena kada primaju sakrament svete potvrde navodi se što bolja vjersko-odgojna priprava školske mladeži za osobni, svjesniji i zreliji rast u vjeri te odgovornije kršćansko svjedočenje vjere.

Svjedočiti darove

Kako stoji u Službenom vjesniku biskupija Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkonjske, ove godine biskup Ratko Perić je odlučio da u Mostaru ne bude krizma kako bi se dogodine krizmali učenici prvoga razreda srednjih škola. Osim Mostara, do pomicanja krizme iz osmog razreda u prvi srednje doći će i na Humcu, u Širokom Brijegu, Tomislavgradu i Posušju, a u ostalim župama ostaje po starom rasporedu. Također, stoji kako je u Katoličkoj crkvi praksa da se krizma dijeli nakon što dijete dođe do upotrebe razuma i kada bude prikladno poučeno i sposobno obnoviti krsna obećanja. Poznata je pojava da se u BiH, Republici Hrvatskoj i u europskim zemljama nemali broj mladih, nakon primanja sakramenta svete potvrde, umjesto da životom svjedoči darove Duha Svetoga i zrelost kršćanske vjere, udaljava od redovite vjerničke prakse. Nadalje, kako stoji u Službenom vjesniku, od svećenika na terenu stalna je rasprava kada dijeliti krizmu. Svećenici koji djeluju u malim seoskim župama, svjesni da će im djeca odmah po završetku osmoga razreda napustiti župu i poći na školovanje u gradove, ne vide mogućnosti da se kod njih krizma dijeli u prvom razredu srednje škole.

Pomicanje dobi

– Oni smatraju ili da kod njih uopće neće biti krizme ili, i ako je bude, da će biti tek za neznatan broj krizmanika. S druge strane, čujemo svi, a i biskupi uočavaju, kako mnogi odmah poslije krizme Crkvu napuštaju i sjete je se tek za vjenčanje ili pogreb. Zato biskupi predlažu da se krizma pomakne što kasnije u srednju školu. Dokle, nitko baš nije jasan i odlučan – zaključak je s izlaganja fra Gabrijela Mioča na ovogodišnjem Pastoralnom danu u Mostaru.

(Ana Buntić Ćavar | Večernji list | Foto: Domagoj Ledić)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.