Krivotvorenjem putovnica Hrvatske ‘zaradili’ 680 000 eura

Podignuta je optužnica protiv sedmeročlane skupine, koju USKOK tereti da su od 2006. do kraja 2010. krivotvorili i prodavali hrvatske putovnice, za koje su naručitelji, uglavnom pripadnici krim miljea iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, plaćali najmanje po 10.000 eura.

U USKOK-u procijenjuju kako je skupina uhvaćena u akciji “Border”, prodala 68 krivotvorenih putovnica Republike Hrvatske i na tome “zaradila” najmanje 680 tisuća eura.

Organizator operacije trgovanja putovnicama je, po tvrdnjama USKOK-a, Zvonko Šendulović (60) kojeg se tereti da je od 2006. do kraja 2010. godine na području Hrvatske, Srbije i BiH povezao ostale okrivljenike, te s naručiteljima dogovarao izradu krivotvorenih isprava, preuzimao njihove fotografije i pola dogovorenog iznosa.

Službenik konzulata Republike Hrvatske u Tuzli, Marijan Dominković, potom je, na temelju prethodno dobivenih obavijesti o identitetima osoba koje nemaju izdanu putnu ispravu u Hrvatskoj, od dvojice osječkih policajaca Brune Margaretića i Zorana Rudničkoga, te referentice zagrebačke Policijske uprave, Radojke Cvetković, tražio provjeru dobivenih podataka za konkretnu osobu, na čiji se identitet namjerava izdati putna isprava, te druge podatke iz evidencije MUP-ovog informacijskog sustava za te osobe. Ti su im podaci trebali za izdavanje putne isprave.

Nakon dobivanja podataka Dominiković je, kažu u USKOK-u, na ime tih osoba krivotvorio punomoći za podizanje rodnih listova, domovnica, te odjave prebivališta. Sve te krivotvorene dokumente predavao je Šenduloviću koji je istodobno, za osobe za koje će u diplomatsko – konzularnim predstavništvima Hrvatske u BiH zatražiti putne isprave, pribavio i krivotvorene osobne iskaznice BiH i Srbije, u kojima su bile fotografije naručitelja krivotvorenih hrvatskih putovnica.

Potom su Dominiković i službenica hrvatskog konzulata u Mostaru, Marinka Tupaja, zaprimali zahtjeve za izdavanje putovnica, iako su znali da se sve temelji na krivotvorenoj dokumentaciji.

Optužene, među kojima je i odbjegli srpski državljanin Darko Gojić, za kojim je raspisana tjeralica, tereti se za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava, te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. USKOK od suda traži produljenje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika, te oduzimanje nezakonite imovinske koristi. (Fena)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.