Kritično stanje sa požarima na Čvrsnici, vatrogasci traže pomoć i helikoptere

Nakon dva dana relativnog zatišja sa povećanjem temperatura počeo je jačati požar na planini Čvrsnici. U večernjim satima došlo je do dodatnog pogoršanja jer je plamen krenuo prema području Velikog sljemena.

Teren za gašenje je izuzetno težak, a jablanički vatrogasci će sutra ujutro poslati zahtjev susjednim općinama za pomoć, kao i Oružanim snagama BiH za novo angažiranje helikoptera.

“Stanje je jako teško, situacija se pogoršala, upravo je na teren otišla ekipa od osam vatrogasaca. Pošto je teren jako težak, poslati bilo koga osim obučenog vatrogasca bila bi ludost”, kazao je za Klix.ba Alen Alikadić, šef Vatrogasne jedinice Jablanica.

Vatrogasci i Civilna zaštita Jablanice su i u utorak poslali zahtjev za helikopter Oružanih snaga, ali on je već bio angažiran u Ljubinju. Rano ujutro ponovit će zahtjev za angažiranjem pomoći iz zraka, a od vatrogasnih jedinica susjednih općina tražit će pomoć u ljudstvu i tehnici.

Alikadić nam je rekao kako požar na Čvrsnici od samog početka nije bio gašen zbog višestrukih eksplozija NUS-a koje je vatra aktivirala.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.