Krišto u Europskom parlamentu: BiH treba ograničene izborne reforme zbog izbora Predsjedništva

Tijekom drugog dana posjeta institucijama Europske unije predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto obratila se Odboru za vanjsku politiku Europskog parlamenta gdje je govorila o trenutačnoj političkoj situaciji u BiH.

Krišto se na početku obraćanja zahvalila na prilici da sudjeluje u raspravi o odnosima Europske unije i BiH.

Zbog nastalih geopoliitčkih okolnosti, pogotovo imajući u obziru ničim izazvanu agresiju Rusije na Ukrajinu, usmjeravaju nas da se snažnije okrenemo jedni ka drugima, kazala je.

Smatra da su brža i nova rješenja potrebna u cilju osiguranja napretka.

Ovo je prilika da jasno naznačim kako ću kao predsjedateljica Vijeća ministara BiH učiniti sve kako bi moja zemlja u potpunosti uskladila svoju vanjsku politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije. U tom sam zadaku ustrajna i beskompromisna jer sam svjesna važnosti ispravnog pozicioniranja u skladu s politikama EU, najavila je.

Zahvalila se svim zastupnicima u Europskom parlamentu na potpori njezinoj domovini BiH na dodjeli kandidacijskog statusa.

Mi u BiH smo doista svjesni odgovornosti koju imamo prema svim prijateljima naše zemlje. Status kandidata u kombinaciji s rekordno brzom uspostavom vlasti na razini BiH daje nam zamah koji moramo iskoristiti. Naš reformski put shvatili smo ozbiljno, pogotovo zadatke koji su pred nama kada su u pitanju kriteriji Europske komisije 14 prioriteta. Naša je odgovornost u skladu s Mehanizmom koordinacije da dodatno ubrzamo reformske procese koji će omogućiti kvalitetniji život naših građana, poručila je Krišto.

U nastavku obraćanju govorila je o aktivnostima novog saziva Vijeća miistara ističući kako su novi državni ministri u kratkom razdoblju održali 10 sjendica te usvojili 450 različitih materijala.

Prošlog tjedna smo jednoglasno utvrdili nacrt Proračuna BiH za 2023. godinu koji će uskoro biti upućen Parlamentu BiH. Upravo smo jučer na sjednici Vijeća ministara usvojili program Gospodarskih reformi za razdoblje od 2023. do 2025. godine. Usvojili smo prošli mjesec i vrlo važne dokumente za održavanje pododbora BiH i EU, istaknula je.

Govorila je Krišto tijekom obraćanja europarlamentarcima i o planovima naše zemlje kada su u pitanju infrastruktura i budući projekti.

Osim 14 ključnih prioriteta koji jesu i bit će u fokusu naših aktivnosti, razmatramo i mnoge međunarodne sporazume o financiranju ključnih infrastrukturnih projekata. Koridor Vc ostaje naš prioritet, ali i drugi projekti od značaja poput željeznica, digitalizacije i povećanja energetske sigurnosti kroz spajanje na Južnu plinsku interkonekciju, najavila je Krišto.

Govorila je i o sporom formiranju nove Vlade Federacije BiH.

Vjerujem kako se političke blokade neće koristiti kao sredstvo obračuna s političkim neistomišljenicima. Time bi se ugrozila stabilnost cijelog entiteta, a neizravno i cijele BiH. Unatoč unutarnjim nesuglasicama, vjerujem da smo s partnerima iz međunarodne zajednice već pronašli način kako ojačati odnose. U tome nismo zakazali bez obzira na retrogradnu politiku koju promoviraju neki političari u BiH, mišljenja je predsjedatelica Vijeća ministara.

Istaknula je kako je odlukama visokog predstavnika u BiH iz listopada prošle godine omogućeno brže formiranje vlasti.

Bez obzira na negativne ocjene pojedinih aktera, odlučnost visokog predstavnika pokazala se ključnom u stabilizaciji odnosa i vraćanja povjerenja prema svim narodima i građanima. Još je ostalo posla u vremenu pred nama. Moramo finalizirati proces ograničenih izbornih reformi za izbor tročlanog Predsjedništva BiH. Tu još uvijek imamo anomaliju da hrvatskog člana Predsjedništva bira brojniji konstitutivni narod u FBiH. Rješenjem ove dugogodišnje nepravde prema hrvatskom narodu uklonit ćemo postojeća duboka nezadovoljstva i dodatno osigurati političku stabilnost i opstanak BiH, poručila je Krišto.

Također je kazala kako je potrebno uskladiti izborno zakonodavstvo s presudama Europskog suda za ljudska prava te da umjesto secesionističkih i unitarističkih ciljeva, našoj zemlji treba očuvanje temeljnih postavki koje su jamčile mir nakon krvavog rata.

(www.jabuka.tv | Foto: Vijeće ministara BiH)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.