Ćavar za Jabuka.tv: Od skromnih početaka u Širokom Brijegu do regionalno prepoznatljive kolonije

Nevladina udruga EKO-ZH, Udruge za razvoj, ekologiju i kulturu i ove godine organizira Eko koloniju u Blidinje Park & Nature prostoru. Kolonija je počela u ponedjeljak, 9. rujna, a okuplja 60 umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Kako je u razgovoru za portal Jabuka.tv kazala koordinatorica ovog projekta Kristina Ćavar, riječ je o 10. koloniji koja ta temu ima blidinjski krajolik.

Zadnjih godina se slikaju blidinjski krajolici. Mogu raditi u apstrakciji ili realizmu. Pretežito su to neki detalji s Blidinja ili konkretno pejzaži, kazala je Ćavar.

Cilj kolonije u samim začecima 2009. godine bilo je upoznavanje i uspostava suradnje među studentima. Tada je to započelo u Širokom Brijegu krugu duhanske stanice. Zadnjih nekoliko godina pojavila se želja da se razvija tematika pejzaža te da se malo upozna hercegovački kraj. Onda smo sve to preselili na Blidinje, ističe Ćavar dodajući kako je itekako primjetan rast sudionika koji se iz godine i godine vraćaju na ovu koloniju.

Sudionici, osim što su iz različitih mjesta, imaju različite programe na akademijama i tako kroz interakciju uče jedni od drugih.

Od prošle godine smo preko projekta nabavili i grafičku presu. Tako smo cijelu koloniju proširili i na grafiku tako da se slikari mogu izraziti i kroz medij grafike što je svakako pohvalno, kazala je Ćavar u razgovoru za portal Jabuka.tv naglašavajući kako će se svi radovi, nastali na koloniji, izložiti u subotu , 14. rujna.

Svake godine imamo i evaluacijske listiće koje popunjavaju sudionici kolonije. U njima sudionici pišu što bi promijenili, unijeli u koloniju. I ove ćemo godine razgovarati da se kvaliteta poboljša i da nam kolonija bude još bolja, ističe Ćavar dodajući kako će sudionici i ove godine otići i do jezera i tamo slikati te podrobnije upoznati Hercegovinu turistički i kulturološki.

Kolonija proširena na grafiku

Kolonija je od prošle godine proširena i na grafiku s obzirom na želje sudionika.

Studenti su izrazili želju da bi voljeli crtati, napraviti linorez i suhu iglu i slično. Prošle smo godine to nastojali uvesti u likovnu koloniju. Bio je to sami početak. istaknula je koordinatorica projekta Kristina Ćavar, magistar sakralne umjetnosti, akad. slikar.

Bilo je nekoliko grafika. Bila je neka pozitivna vibra. Vjerujem da će ih ove godine biti puno više i da će se studenti moći ovome posvetiti puno više. Nadam se da ćemo koloniju kroz idućih nekoliko godina proširiti na kiparstvo. Tko zna, zaključila je Ćavar.

Ovogodišnja likovna kolonija obuhvaća sudjelovanje 60 studenata s Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, Akademije likovnih umjetnosti Banja Luka, Fakultet likovnih umjetnosti Beograd, Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg, Akademije primjenjenih umjetnosti Rijeka, Akademije likovnih umjetnosti Zagreb, Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, Fakultet umjetnosti Niš, i Akademije likovnih umjetnosti Trebinje.

Pokrovitelj ove likovne manifestacije je Američko veleposlanstvo u Sarajevu. 

(www.jabuka.tv | Mario Pinjuh)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.