Kriminalci iz Hrvatske pronašli novi trik s kojim mogu izbjeći zatvor – odlaze u BiH

Za razliku od susjednih zemalja, u Bosni i Hercegovini se zatvorska kazna može otkupiti.

Zbog toga osuđenici iz Srbije i Hrvatske koriste BIH državljanstvo da u ovu zemlju prenesu svoje kazne kako bi izbjegli zatvor. U zadnjih pet godina bilo je takvih najmanje deset slučajeva.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo iz BIH otkrili su kako su desetorica osuđenika ukupno devet godina zatvora otplatila s oko 219.000 konvertibilnih maraka.

Predmete su prenijeli jer u tim zemljama, za razliku od BiH, osuđenici nemaju mogućnost da zatvorske kazne mijenjaju za novčane. Među ostalim, tu je bilo presuda zbog spolnog odnosa s nemoćnom osobom, prijevara u gospodarskom poslovanju, kao i zbog proizvodnje i prodaje narkotika.

Jedan od onih koji je zatvorsku kaznu zamijenio novčanom je Mirsad Zulić, koji je u Hrvatskoj živio pedeset godina i za kojim je izdan uhidbeni nalog. Nikada se nije odrekao BiH državljanstva. U Hrvatskoj je prošle godine osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog utaje poreza. Zahvaljujući državljanstvu, kaznu je prenio u rodnu BiH, gdje je kaznu otkupio za 36.500 konvertibilnih maraka i tako izbjegao zatvor.

Mirsad Zulić je sredinom 2017. godine sa suprugom Eminom osuđen u Bjelovaru za gospodarski kriminal. Supruzi su preko svojih trgovačkih tvrtki utajili gotovo milijun kuna poreza. Supruga je dobila uvjetnu kaznu od jedne godine zatvora i obvezu da vrati novac, a Zulić je dobio godinu dana zatvora, nakon čega je zatražio da zatvorsku kaznu prenese u BiH.

Kad su me kaznili, ja sam tražio, prvenstveno, da bih tamo ležao. Međutim, poklopilo se tako da mogu platiti. Živim u Hrvatskoj već 50 godina, ali nisam se nikada htio bosanskog državljanstva odreći i, eto, to mi se isplatilo, rekao je Zulić u razgovoru za CIN, piše Slobodnadalmacija.

(www.jabuka.tv) 


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.