Krešić: U atentatu na Leutara vidi se potpis paraobavještajnih struktura

Od atentata na zamjenika ministra unutarnjih poslova Federacije BiH Jozu Leutara, prošle su 22 godine. Sudski proces, vođen protiv šest osoba, završio je oslobađajućim presudama zbog nedostatka dokaza.

Ustavni sud BiH odlučio je, po žalbi obitelji poginulog, da institucije zadužene za vođenje procesa nisu radile svoj posao. Obitelji je ovo svojevrsna satisfakcija, ali i dalje je nejasno hoće li ovaj slučaj ikada biti riješen.

Nadležnost nad ovim slučajem godinama se bez efekta prebacivala s Tužiteljstva Županije Sarajevo na Tužiteljstvo BiH. Odluka Ustavnog suda naređuje državnom i županijskom tužiteljstvu poduzimanje svih koraka sukladno presudi, odnosno pokretanju nove istrage, dok Vlada Županije Sarajevo obitelji zbog kršenja prava mora isplatiti odštetu.

Ova odluka nema samo moralni značaj za obitelj, nego za cijelo društvo, jer naravno da ljudi traže svoja prava, a ne da se čeka toliko godina na učinkovitost države. Vidjeli ste da odluka Ustavnog suda kaže da nije bilo učinkovito postupanje tijela koja su trebala voditi istragu, kaže za BHRT Nada Dalipagić, pravna zastupnica obitelji Leutar.

Novinar Zoran Krešić koji je pratio sudske procese u slučaju Leutar, kaže kako nije optimist. Ističe kako su vidljiva sva obilježja vođenja montiranog procesa, jer su oni koji su ubojstvo prikrivali, to radili skriveni unutar institucija, te navodi kako se u samom atentatu vidi potpis paraobavještajnih struktura.

Oni koji su montirali slučaj su očito imali motiva da zataškaju prave ubojice. Tu treba tražiti trag, od detalja da je nestao geler iz glave od kojeg je preminuo, do detalja koji se tiču svjedočenja lažnoga svjedoka Merima Galijatovića, koji je uzeo pola milijuna maraka, navodi Krešić za državnu televiziju.

Eksplozivna naprava eksplodirala je ispod Leutarovog vozila 16. ožujka 1999. godine, a od posljedica ranjavanja preminuo je 12 dana kasnije. Sudski proces protiv šest osumnjičenih propao je zbog nedostatka dokaza. Borba obitelji traje više od dva desetljeća, a od pravosudnih institucija očekuje se ozbiljan pristup u rješavanju ovoga političkog atentata.

Ustavni sud BiH donio presudu u slučaju ubojstva Joze Leutara

(www.jabuka.tv)3 komentara

  • I tada tko i danas postoji drzana mafija koja kontrolira paraobavjestajni sustav u BiH, imaju svoje ljude u tuzilastvu, sudovima i svim istraznim agencijama. Tada u tom vremenu je tim istim pomagao i Pedi Ezdaun. Stvar vratiti na pocetak. Agenti AID-a, Mehmed Zilic, Faik Ludija tada prvi i drugi covjek Mupa su sve ucinili da istragu usmjere u pogresnom smjeru. Tako su ovog Galijasevica, silovatelja izvadili iz zatvora Zenica i sa njim manipulirali i pravili montazu slucaja. Jos mu dali pola miliona km. Odnosno tko zna gdje je taj novac zavrsio. Slucaj Ugljen, Delalic na isti nacin vodeni. Danas imamo slucajeve Memic, dva ubijena policajca itd. Pa tko ke to toliko mocan u Sarajevu da to moze raditi. Pa ptice na grani cvrkucu i to znaju..

  • Paraobavješatajne strukture su prisutne po pitanjima i interesiranjima televizijskih voditelja o uposlenjima bliže rodbine.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.