Krenuo “Marš mira” Srebrenica – Vukovar

Prvi “Marš mira“ od Srebrenice do Vukovara krenuo je danas iz Memorijalnog centra Potočari, u Organizaciji razvojačenih branitelja Armije RBiH Srebrenica, preživjelih sudionika “Marša smrti” iz srpnja 1995. godine iz Srebrenice, te Udruge ‘Koraci mira’ iz Odžaka.

Više od 20 sudionika je krenulo iz Srebrenice kako bi odali počast žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice s porukom da se zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove, a u Vukovar bi trebalo da stignu 18. studenog.

Predsjednik Odbora “Marš mira” Srebrenica – Vukovar Zulfo Salihović rekao je da će sudionici prepješačiti oko 340 kilometara za dvanaest dana i da će tijekom trajanja pohoda biti priključivanja ostalih sudionika u pojedinim općinama.

“Idemo istom stazom kojom se kreće “Marš mira” Nezuk – Potočari, zatim preko općina Tuzlanske župan, je, Kalesija, Tojšići, Tuzla, Ormanica, Gradačac, Modriča, Odžak, Bosanski Šamac, a 16. studenog smo planirali preći granicu na prijelazu Slavonski brod i ući u Hrvatsku. U Vukovar stižemo 17. stugdenoga, gdje ćemo noćiti, a 18. studenog ćemo sudjelovati u odavanju počasti žrtvama Vukovara”, kazao je Feni Salihović.

Jedan je od organizatora “Marša mira“ Srebrenica-Vukovar Blaž Kovačević iz Odžaka smatra da Srebrenica i Vukovar trebaju biti povezani.

“Imajući u vidu krvavi rat koji se dogodio na ovim prostorima, mi smo formirali udrugu koja će njegovati mir, a ne rat. S obzirom na tragedije koje su se dogodile u Vukovaru i Srebrenici, mi smo posjećivali jedan i drugi grad, a zatim došli na ideju da povežemo te gradove. Povezivanjem gradova želimo da odamo počast ljudima koji su izgubili svoje živote”, kazao je za Fenu Kovačević.

Predstavnik Udruge ‘Koraci mira’ iz Odžaka Nihad Alić mišljenja je da je ovaj marš mira značajan radi povezivanja dvaju gradova i odavanja počasti žrtvama.

” Napravili smo jedan ogroman korak, baš s ovog mjesta, i naša moralna dužnost je odati počast žrtvama Vukovara “, istaknuo je Alić.

Sudionike “Marša mira“ Srebrenica – Vukovar ispratili su zamjenik načelnika općine Srebrenica Nermin Alivuković, predsjednik Skupštine Alija Tabaković, te predstavnici Udruženja žrtava genocida.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.