Kreće obračun s ratnim profiterima u BiH

Ratni profiteri u Bosni i Hercegovini, a njih nije mali broj i na važnim su državnim funkcijama, uskoro bi se mogli naći na udaru zakona bez obzira što je u većini slučajeva ratnog profiterstva odavno nastupila zastara.

Naime, kako Dnevni list doznaje iz određenih krugova u međunarodnoj zajednici, u tijeku su pripreme za donošenje novog zakona kojim bi se eliminirala ‘zastara’ i koji bi najviše obuhvatio oblast političko-gospodarskog kriminala.

Razlog je jasan, a njega su itekako svjesni u međunarodnoj zajednici. Odnosno, određene grupacije koje su se u prošlosti, ali i sadašnjosti, isticale i još uvijek ‘ističu’ u činjenju tih vrsta kriminala trenutačno raspolažu s ogromnom političkom moći te je jedini način da ih se zaustavi donošenje Zakona o ratnom i poratnom profiterstvu i doradi Zakona o korupciji u oblasti politike, sigurnosti, pravosuđa i javnih poduzeća na području cijele Bosne i Hercegovine.

Ujedno, jedan od ključnih uvjeta za približavanje naše države Europskoj uniji upravo je rješavanje navedenih pitanja kroz poglavlja 23 i 24 (ljudska prava, pravosuđe, pravda, sloboda i sigurnost).

Lopovi na važnim funkcijama

Kako doznaje Dnevni list, dužnosnici međunarodne zajednice zauzeli su stav kako se pod hitno moraju provesti određene istražne radnje u navedenim oblastima zbog postojanja organiziranih interesnih skupina, koje koristeći političke pozicije vrše politička nasilja, korupciju i ostale oblike kriminala.

To se posebno odnosi na stanje u brojnim javnim poduzećima u kojima veliki dio aktualnih, ali i novo predloženih rukovoditelja, imaju podeblje dosjee ili su bili pod lupom istražitelja zbog korupcije i kriminala, no zbog aljkavosti (namjerne ili slučajne) istražnih institucija i zbog zastare su uglavnom oslobođeni krivnje.

Postoje slučajevi u kojima su kroz razne institucionalne nadzore dokazane krivnje, ali bez obzira na to mnogo je onih direktora i članova uprava javnih poduzeća koji se danas s ponosom predstavljaju kao uspješni menadžeri i ponovno ih se imenuje na iste ili slične funkcije. Upravo iz tih razloga, međunarodna zajednica je ponukana pokrenuti navedene akcije s ciljem da se konačno takvim potezima stane na kraj.

Međutim, premda će se uskoro krenuti s akcijom ‘pospremanja’ Bosne i Hercegovine, izvor Dnevnog lista iz međunarodne zajednice tvrdi kako trenutačno postoji veliki otpor interesnih skupina koje na sve načine nastoje zadržati status quo, jer bi u protivnim oni sami došli prvi na udar pravosudnih organa.

Povjerljivi timovi

Prema provjerenim saznanjima, u tijeku su pregovori o formiranju povjerljivih timova kroz razne sigurnosne i pravne institucije, ali će cijeli proces krenuti nakon novih imenovanja na čelne pozicije u sigurnosnim institucijama.

Nakon ljetnih odmora predstavnici međunarodne zajednice planiraju obilaziti određene političare koje će pokušati nagovoriti da se uključe u ovu inicijativu i to će ujedno biti test za pojedine političare da se vidi koliko su spremni podržati ovu inicijativu, odnosno praviti će se određena selekcija koji političari će dobiti podršku.

Prema podacima određenih struktura međunarodne zajednice sporne grupacije velikim djelom su organizirane na nacionalnoj bazi i isprepletene su kroz razne sektore društva od općina preko županija i entiteta do razine države.

U posljednje vrijeme smo i svjedoci da međunarodne institucije ne žele Bosni i Hercegovini uopće više davati financijska sredstva, a to je upravo iz naprijed navedenih razloga. Želja ‘stranaca’ je da naši političari i aktualne vlade sami pokrenu navedene akcije, ali postoji velika sumnja kako će iste to i učiniti, pa će međunarodni dužnosnici biti primorani koristiti svoje ‘ovlasti’ i formirati snage koje će ratne profitere strpati iza rešetaka.

Što spada u ratno profiterstvo

Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela u pretvorbi i privatizaciji kao kaznena djela za koja ne može nastupiti zastara predviđa ona počinjena u vrijeme rata i mirne reintegracije, ratnog stanja i neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države propisana zakonom ili ona koja ne zastarijevaju prema međunarodnom pravu.

Kaznenim djelima ratnog profiterstva i onima iz procesa pretvorbe i privatizacije u tim (ratnim) okolnostima smatra se nesavjesno gospodarsko poslovanje, prouzrokovanje stečaja, zloporaba ovlaštenja u gospodarskom poslovanju, zaključenje štetnog ugovora, nedopuštena trgovina, utaja poreza ili doprinosa, prevara, krivotvorenje isprave, zloporaba položaja i ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, pronevjere te primanje i davanje mita. Republika Hrvatska je na putu prema EU navedeno morala ispuniti, što je učinila 2011. godine. Došao je red i na BiH.

Selekcija političara…

Nakon ljetnih odmora predstavnici međunarodne zajednice planiraju obilaziti određene političare, koje će pokušati nagovoriti da se uključe u ovu inicijativu i to će ujedno biti test za pojedine političare, vidjet će se koliko su spremni podržati ovu inicijativu, odnosno pravit će se određena selekcija koji političari će dobiti podršku.

(Dnevni list)


42 komentara

 • Nijedna akcija do sada nije uradila sto je obecala pa nece ni ova,a sve dok se moze kupiti parama u ovoj drzavi tu para vrti gdje burgija ne mze.

 • Daj boze da se jedan % izvrsi od navedenog.Bosna i Hercegovina je 90 % u kriminalu i na kriminalu.Trebat ce zatvora jako puno ako se ovo desi.Posto ce biti kao i dosada onda ce biti dovoljni i dosadasnji kapaciteti,.

 • pa znamo koje naše gazde dok smo mi ginuli oni su devrili a sad činovi firme auti nekretnine sve i mi jadnici opet toj gubi moli da nas zovne na dnevnicu.ja mislim da od tog nema ništa ako to bude skoro sve bi zatvoril ičast pojedincima

 • Glupljeg naslova odavno nije bilo pa samo zicom okruzit parlament i svi lopovi i ratni profiter su uhvaceni i zatvoreni zato ne sereti sa naslovima

 • Dosta baba-roga ili zabave za fukare “KO JE JAMIO,JAMIO” Okanite se ćorava posla,a primi te se pravog,da ovaj narod konačno počne živit.

 • Bogu se još nitko nije odmaknuo a po Božjem zakonu…Jahve kaže….tko ne brani svoju Domovinu ili na njenoj …o njenoj muci zarađuje jadan je i kriv u ocima Boga i on ce im suditi ,oni vjeruju u zakon para i moći a plakati ce pred licem Božjim jer on im neće suditi već su oni sebi presudu dali!Jadan je svaki onaj koji ostavi ovdje mati i oca pa ode na duldung i vrati se sa brdom para i živaca puno tijelo ali još je jadniji onaj koji je od takvih roditelja naplaćivao Caritasno brašno,ulje Itd za pare koje je njihov kukavica poslao!

 • Bogu se još nitko nije odmaknuo a po Božjem zakonu…Jahve kaže….tko ne brani svoju Domovinu ili na njenoj …o njenoj muci zarađuje jadan je i kriv u ocima Boga i on ce im suditi ,oni vjeruju u zakon para i moći a plakati ce pred licem Božjim jer on im neće suditi već su oni sebi presudu dali!Jadan je svaki onaj koji ostavi ovdje mati i oca pa ode na duldung i vrati se sa brdom para i živaca puno tijelo ali još je jadniji onaj koji je od takvih roditelja naplaćivao Caritasno brašno,ulje Itd za pare koje je njihov kukavica poslao!

 • Ako i zatvotite gdje ce naroda radit nema firme i tvrtke da se nije nakrala za vrijme rata sve su to bili obicni kokošari pa prvi Mirko Grbešić svi znamo sta je imao do rata i svi redom što misle da su gazde su ratni profiteri i nesmi im niko nista lopov lopova uvjek štiti

 • Tako je pa Mirko je cisti primjer ratnog profiterstva da vidimo oce li i on doci na red Nitko nebi trebao bit nedodirljiv mnogi ce reci posten je daje radnicim uredno place Boga mi dragog radnici to i zasluze radeci marljivo pri tome mislim na diskont a prednji dio nebi trebao ni placu dobivati za rad tj nerad a za ljubaznost da i ne govorim Nadam se da ce se napokom urediti ova napacena i pokradena drzava

 • radili šta radili,nitko neće izgubljene plaće ,mirovine,dječije,socijalna davnja,studenske kredite,firme,staž… i puno još toga nadomiriti.

 • Neka mirko ,bogdna, josip ,bevanda prndelj,draženko lončar-čile fra jozo zovko vrate sto su nakrala za vrjeme rata sve bi bilo isplaceno i nebi ništa kasnilo a da nesponjimo sve lopove koji su se nakrali u ratu i kupovali diplome

 • zlobnici možete popušit mirku svi,a sto se tiče ljubaznosti od strane radnika iz prednjeg dijela ,reci imenom i prezimenom,al prije pođi od sebe kakav si ti

 • Za sve ovo zlo od 1990. do danas su krivi pojedini HDZ govnari jebem im mater lopovsku. Organizirali su legalnu lopovsku privatizaciju pljačku dok je sirotinja branila HR Krajeve u HR i BiH. Gadi mi se gledat tv kada Jandroković, Karamarko i ekipa seru o SDP vladi koja je takodjer slaba. Ali od kuda takva hrabrost HDZ ovcima druge kritizirati a ti isti hdz ovci su uništili opljačkali hrvatsku privredu. Sramota da crkvene vlasti se mješaju u politiku i vatreno podržavaju hdz govnare. Neka malo manje budu bahati naši biskupi. I okrenu se Bogu i Bibliji a ne baljezgati o politiki.

 • nek mi neko kaže od naših robovlasnika ja ih tako zovem a to i jesu šta su imali do rata.a sad firme auta nekretnine ljubavnice to se diglo do neba.

 • Neka SDK _FIP da spisak osoba koje su preuzele vreče Hrvatskih dinara .i lako će se pronaći ratni profiteri a reci ce _sve je bilo po zakonu_a zakone pišu sami za sebe _zaključak : ko je jamijo jamlja i dalje sve po zakonu

 • Vi u DL pušite kurac Lijanovicima i onom lopovu Jurišiću ,koji ne izdaje račune i opljačkao je županiju,ne ne neće time kupiti sreću svojoj djeci nene..

 • Žalim one momke koji su krenili iz želje za lijepom i dragom slobodom kako reče pjesnik. Težnje hrvatskog puka su bile snažne za boljim i pravednijim životom na što je imao potpuno pravo. Sjećam se tih dana ushićenosti, došao je trenutak da nam se snovi ostvare i bili smo tako blizu. Shvatili smo vrlo brzo da je ovaj prostor prošao hudno vrijeme, te da su tragovi Udbe i doušnika ostavili takvog traga da je to postalo nemoguće ispraviti. Zašto su se mnogi pretvorili u naprijatelje svoga naroda, pokrasti, prevariti, izmisliti, ubiti ako treba za ostvariti materjalno, sami Bog zna. Što smo napravili. Generacija smo koja je bila svjedok promjena i imali smo priliku iskoristiti je, međutim bit ćemo odgovorni pred hrvatskim narodom u povjesti. Znamo što su nam napravili pojedini komunisti i njihov sustav. Pritajili su se kratko i kroz široka vrata ušli u stranke s hrvatskim predznakom. Sada su to “ugledni” članovi HDZ a, a svi oni koji su iskreno i iz jednostavnih razloga ostvarenja slobode ušli u tu stranku sada su na margini i u Hrvatskoj i u Hercegovini. Rezultat toga je glavinjanje i tapkanje na mjestu, izgubljeno vrijeme i nesigurna budućnost našega naroda. Hercegovina već dulje vrijeme prolazi negativnu selekciju, odlazak obrazovanih domoljuba, školstvo je sada srozano na niske grane. Naša gimnazija je bila trn u oku Beogradu i to s razlogom, Šuvarova reforma nas je uredila. Što reći sada i nezamjetiti tko to nas vodi, na što su spremni ti naši načelnici i gradonačelnici i njihove svite, razni drugi dužnosnici. Djeluju van svih zakona i ničega se ne boje, dakle debelo su neuki. Tko prima novac po raznim osnovama i to nelegalno, istovremeno kradući od svog, hrvatskog naroda.

 • API vi vrijeđate ISPUSTILI STE JOŠ MNOGE DRUGE GAZDE ĆE IMATI SIGURNO PRIMJEDBI ZAŠTO SU SA SPISKA IZOSTVLJENI A TI MALO RAZMISLI JOŠ O TIM JA ĆU TI SAMO JEDAN PRIMJER NAMEX NISU ONI NIŠTA MANJE BOGATI OD NAVEDENIH PRESABERI SE PA NAPIŠI GDJE NESTADOŠ OBNOVA NOVOGRANJA OTP STOLARIJA I OSTALE FIRME NITI FIRMI NITI NOVACA OD NJIH DOK MUJO PRAVI NATKRIVENU TRIBINU NA STADIONU NA KOJEM MU DOĐE 50 GLEDATELJA NAJVIŠE ONIH KOJI DŽABE UĐU ALI UNIŠTI STOLARIJU I RADNA MJESTA S BLAGOSLOVOM NAŠE NAJDRAŽE STRANKE KOJA NAS UNIŠTI PO SVAKOM PITANJU API ISPITAJ PORIJEKLO BOGATSTVA RAVNATELJA FIRME KOJA LEGALNO ZAKONSKI PLJAČKA LJUDE KOJI ŽELE RADITI I ŽIVITI OD SVOG RADA TO JEST COMINGA MOŽDA MU JE PRADJED IMAO RUDNIK ZLATA I ON JE KAŽU OKRENUO TOK POTOKA NA DRUGU STRANU KAO I NJEGOV UZOR RIJEKU

 • Bolje ne tražite ko je krao jer će opet izbiti rat.I opet će narod nastradati.UDBA je prošli rat započela i završila po dogovoru.Pitajte našeg VOĐU ako ne vjerujete.

 • ZA Hercegovku

  Znam covjeka koji ima osmoro djece i od HDZ davanja luksuzira se kao da je MERKELICA cak je mogao i stan kupiti u Zagrebu.On radi,i sami Bog zna u koliko je nadzornih odbora i sve te firme koje nadzire su opustosene i pokradene bez obzira na to sviti koji nadzir su debelo placeni.Znaci sto manje nadziru bolje su placeni.Između osalog ima laznu invalidninu i nije mu to bilo dovoljno pa je sredio supruginom dedi isto mirovinu od proslog rata a kad je rat poceo dedi je bilo 70 godina.I dalje taj isti pokvarenjak je suprugu uposlio davno i malo mu je bilo to uvalio je u opcinsko vijece al ni tu nije kraj,posto je on u nadzornom odboru bolnica u mostaru,zavrsila je i visoku zdravstvenu ono po receptu malo HDZ germe i sve se to rijesi,al i tu nije kraj,ta ista gospođa postaje profesorica u jednoj novoosnovanoj zdravstvenoj skoli u Hercegovini.Znaci i ona ima tri primanja sto mi obicni smrtnici znamo,a mi njene kolege i kolegice se borimo da prezivimo,nadamo se njenom skorem promaknucu u seficu.E tako to funkcionira draga moja gospodo kod nas.Pojedinima sve moguce a ostalima nek umru jer se nisu znali snaci.
  E draga moja gospodo ovo se svugdje zove LOPOVLUK ILI KRIMINAL samo u nas u HERCEGOVINI snalazljivost.I tu draga gospodo nije kraj djeca njihova koriste sve moguce privilegije koje bi trebali zapasti one siromasne i nemocne i skolaju se po kojekakvim besplatnim ustanovama jer kao oni imaju mnogo djece.Znam obitelji cija djeca odlikasi ostaju bez skolovanja zbog nemogucnosti njihovih roditelja da ih skolaju,dok na drugoj strani ono sto bi trebalo pripasti sirotinji uzimaju opet ovi GLADNI HDZ UHLJEBI i mislim da i tu nije kraj i znam da nije al neda mi se vise pisati

  • Dragi moj roki, da ste bolje čitali moje poruke isčitali biste upravo o čemu govorite. Vjerujte da sam dobar poznavatelj prilika i prije rata, rata i poraća i zbog toga sam žalosna. Rekla sam tko nas vodi i tko prima u nas i dalje, sve nelegalno, pa i dječji doplatak dok ima djece koja gladuju, a oni se šepure i sramote mnoge čestite ljude i guraju cijeli narod u ponor. Htjela sam reći pošteni i čestiti ljudi na žalost nemaju mjesto u takvome društvu. Lako je biti pametan, uzimajući dio od svega što država treba platiti, neuplaćivati doprinose, graditi kuće od državnog novca, profiteri su to, dobro živjeti na tuđoj muki. Pogledajte samo prve redove u Hercegovini, ne samo sada nego i prije. Neka nam je Bog na pomoći.

 • Nek nas jebu kad smo im dopustili tribamo se dogovorit i napast opcine svu gamad istjerat van a ne ovako srat preko interneta i fejsa koda oni to citaju.i ovaj Eronet triba zatvorit naj skuplji je u svijetu.pljackaju nas.

 • Eronet ovakav kakv jest moze maksimalno jos dvije godine i tu mu je kraj.U eronetu ima bar 150 uposlenika koji se ne pojavljuju na poslu trenutno imaju 1500 uposlenika
  A potrebno je 750

 • Zaboravili ste skojevca Jozu Musu vlasnika ataka koji je za vrjeme rata odnio pare iz sdk banke i varteks ali bog svakom vrati pa i ovi lopovi nece imat srece

 • Hercegovka i Roki Svaka vam čast. Napisali ste ono što znate o HDZ lopovskim govnima. Uh da vas čuju hrvati iz Popova polja, koje mi u DU nazivamo POPOVCI. Ti hrvati Popovci bi vas razapeli na križ. Nevjerojatno koliko hrvati popovci koji žive u DU su LICEMJERNI. Glume velike hrvate patriote katolike a samo gledaju svoj interes. Znam masu takvih primjera. A tako nebi trebalo biti. Mi hrvati dalmatinci i hrvati hercegovci bi trebali biti kao braća. Ali ovi popovci hrvati na sve načine žele to spriječiti. Ovdje pjuvaju po DU i Dalmaciji. Nevalja ono, nevalj ovo. Uvjek nešto pametuju seru. A da nisu ovdje došli živjeti nebi gaća na guzici imali. Hrvati iz Z. Hercegovine koji ovdje žive nisu takvi. Lijepo se sa nama uklopili rade i žive. Svaka čast. Ali popovci pravh su licemjeri.

 • Neko dobro mjesa kruske i jabuke ,kad spominjete ratne profitere ili nesto drugo .
  Ovdje Josipa Bevandu spominjete sto je on dobio nego gelere od ranjavanja ali vi to naravno neznate .koliko znam za Mirka Grbesica pomaze sirotinji i ne hvali se tim .
  Za druge neznam i necu komentirat

 • Bilo je u vrijeme rata puno trgovina koje su poslovale i zaradivale puno novca,a puno robe od karitasa je prodano u selima i Sirokom sve jedan Don ……snabdjevo sto spominju Gas ,gagoi 505 cak su nabavljali i medicinske aparate .
  Kazu da je bilo fine robe u trgovinama ulja, brasna i ostalog i pametni ljudi zaradili i sute nastavili mirno zivjet ni ne spominju se jer se nisu isticali .

 • Nemoze nama dobro biti dok nas jedni te isti politicar vode 30 godina, posto se dobiva preko veze, ako radis radis na crno, place male kao u kongu a radi se ko da smo robovi, iskoristavanje, a da ne govorim cijene hrane goriva i rezija

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.