Kraljica Elizabeta II odlikovala nogometaša Manchester Uniteda – Jabuka.tv

Kraljica Elizabeta II odlikovala nogometaša Manchester Uniteda

Nogometaš Manchester United Marcus Rashford odlikovan je u petak Redom Britanskog carstva kojeg kraljica Elizabeta II dodjeljuje za humantarni rad zbog njegove borbe protiv dječjeg siromaštva za trajanja pandemije Covid-19.

Pod pritiskom kampanje koju je pokrenuo 22-godišnji engleski reprezentativac vlada premijera Borisa Johnsona odlučila je u lipnju produljiti tijekom ljeta program osiguravanja besplatnih obroka djeci iz siromašnih obitelji koji je uspostavljen za vrijeme karantene dok su škole bile zatvorene.

Početno odbijanje izvršne vlasti da nastavi taj program i tijekom ljeta unatoč apelima Marcusa Rashforda izazvalo je žestoke kritike, čak i u redovima vladajuće stranke.

Osim Rasforda, Kraljica Elizabeta II je odlikovala ukupno 1.495 osoba, uglavnom osobe poput liječnika i medicinskih sestara, različitih stručnjaka te osobe koje su prikupljale sredstva.

Lista odlikovanih trebala je biti objavljena u lipnju povodom proslave 94. rođendana Elizabete II, ali je to odgođeno zbog pandemije.

Ovakva kraljevska odlikovanja dodjeljuju se dva puta godišnje, na Novu godinu i za kraljičin rođendan koji se slavi u lipnju iako je rođena 21. travnja 1926. Red Britanskog Carstva je viteško odlikovanje Britanske monarhije koje se dodijeljuje vojnicima i civilima za promicanje znanosti, umjetnosti, kulture, volonterski i humanitani rad te javno, vojno ili civilno djelovanje.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.