Kraljević i Ćosić složni: Vodovod u Buhovu daje nadu boljoj perspektivi ovog mjesta

U nedjelju je u župi Buhovo kod Širokog Brijeg bilo svečano. Proslavljena je 50. obljetnica osnutka župe te je blagoslovljen dugoočekivani vodovod. Sveto misno slavlje predslavio je biskup Ratko Perić koji je kasnije blagoslovio lokalni vodovod.

Ovaj iznimno važan projekt za ovaj dio širokobriješke općine komentirali su u razgovoru za portal Jabuka.tv predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević.

Kraljević: “Buhovo više nije marginalna mjesna zajednica”

Drago mi je kao gradonačelniku da je i ova mjesna zajednica dobila vodu. Projekt je trajao dosta dugo, ali se priveo kraju. Ovo će svakako stvoriti uvjete da ovakvih okupljanja u Buhovu bude sve više, kazao je širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević ističući kako Buhovo nije marginalna mjesna zajednica s obzirom da se nalaze na regionalnoj cesti koja povezuje Široki Brijeg i Međugorje.

Ovih dana raspisani su natječaji za vodovod u nekoliko mjesnih zajednica – Dobrkovićima i Knešpolju, a kraju se privode izgradnje vodovoda na Kočerinu i Privalju.

Nadam se da ćemo u budućnosti manje pričati o vodi, a više pričati o nekim drugim stvarima, dodao je Kraljević ističući važnost župe Buhovo u duhovnom životu Širokoga Brijega.

Projekt vodovoda počeo je kreditnim sredstvima kojima se voda najprije dovela u Turčinoviće i dio Mokrog i Oklaja.

Mi smo vodu doveli praktično iz Borka. Moj prvi projekt je bio onaj s kreditnim sredstvima od milijun maraka. Sve je ovo bilo zahtjevno. Tu je puno kilometara, ali je i teren zahtjevan. Veseli me što ovakve projekte privodimo kraju, zaključio je Kraljević u razgovoru za portal Jabuka.tv.

Ćosić: “Nadam se da će vodovod zadržati ljude ovdje”

Predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić kazao je kako se sretno poklopila proslava 50. obljetnice od osnutka župe i puštanje u rad lokalnog vodovoda.

Ovo je jedna relativno mala župa, klimatski pogodna za život, ali je možda baš nedostatak pitke vode, tj. vodovoda natjeralo ljude da potraže neko drugo mjesto za život. Nadam se da će izgradnja ovog vodovoda zadržati ljude ovdje, kazao je Ćosić naglašavajući samu složenost ovog projekta.

Jedan dio vodovodne mreže se nije mogao izgraditi prije vodovoda u Mokrom i Turčinovićima. Kada je voda došla u Mokro, na Polugrini je izgrađen bazen koji prirodnim padom naše selo snabdijeva vodom, dodao je premijer Ćosić.

Veliki broj raseljenih Buhovčana okupio se na ovoj proslavi, a kako ističe Ćosić, možda će i ovaj vodovod motivirati neke na povratak.

Svi su se mještani uključili u ovaj projekt. Mi smo inače jedna mala zajednica – složna. Što god organiziramo ne nailazimo na otpore. Danas su ovdje svi iz mjesne zajednice došli, ističe u razgovoru za portal Jabuka.tv predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić  naglašavajući je kako ima više priključaka nego što imaju domaćinstava što ukazuje na to da su i oni koji ne žive u Buhovu platili priključak. 

Svečano obilježena 50. obljetnica župe Buhovo, a u rad pušten mjesni vodovod

(www.jabuka.tv)


14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.