Kraljević gospodarstvenicima: Vi nosite teret razvoja našega Širokoga Brijega – Jabuka.tv

Kraljević gospodarstvenicima: Vi nosite teret razvoja našega Širokoga Brijega

Peta godišnja “Večer s gospodarstvenicima”, koju je organizirala Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Mirom Kraljevićem, održana je u utorak navečer u širokobriješkom hotelu “Park”.

Središnja tema ovogodišnjeg susreta bili su lokalni infrastrukturni projekti, a to je bila i prilika za analizu stanja i perspektive lokalnog razvoja.

Na početku susreta nazočnima se obratio gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević.

Kraljević se na početku svoga obraćanja zahvalio svima koji su se odazvali na ovu Večer s gospodarstvenicima, koja se već petu godinu organizira “s jednim jednostavnim ciljem, a to je da se jednom godišnje pogledaju svi oči u oči, jer od svih obaveza možda nisu u prilici često se susresti.

”Vi nosite teret razvoja našega Grada Širokog Brijega, a možda i šire”, poručio je Kraljević

A vi ste skupina ljudi koja zaslužuje našu pozornost, a ja se tu nemam razloga bilo što ulizivati ili slično, jer jednostavno je tako, vi nosite teret razvoja našega Grada Širokog Brijega, a možda i šire. Želim ovom prilikom zahvaliti vama gospodarstvenicima na svemu onome što ste do sada uradili za Široki Brijeg, a koliko vidim prema podacima, da ste i dalje na dobrom putu, odnosno da je trend vašega rada i uspjeha naravno i dalje dobar, pozitivan.

Bitno je da kola ne idu nizbrdo jer to je garancija za opstanak ovih prostora i ako nemamo razvijeno gospodarstvo onda ni sve ostalo neće ići.

Mi u institucijama pokušavamo pratiti vas, a to nije uistinu lako, jer vi imate jedan ubrzan razvoj i rast, a zbog zaostataka koje smo mi naslijedili teško je uspostaviti tu ravnotežu i pogotovo da idemo korak ispred vas, što bi i trebali kad su pitanju projetki komunalne lokalne infrastrukture. Mislim da imamo uspjeha i što se tiče rješavanja tih komunalnih problema, napreduje se i tu dosta solidno i nadam se kako dolaze neka nova vremena kada će naši mladi pa i mladi gospodarstvenici, uspjeti napraviti ono što mi nismo uspjeli kako to zahtijeva današnje vrijeme, kazao je između ostaloga u svom obraćanju gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević.

Ivan Jurilj smatra kako zajednički rad gospodarstvenika i inistitucija gura cijeli razvoj Širokog Brijega

Stanje u gospodarstvu prezentirao je Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije koji je iznio statističke pokazatelje za 2018. godinu koji Široki Brijeg stavljaju u vrh razvijenih općina i gradova, kao i gospodarstava.

Na večerašnjem susretu,  poseban fokus smo stavili na tržište rada, odnosno da u tom trendu rasta broja zaposlenih u prethodne tri godine, zaključno s 2018, analiziramo malo dublje koji su to sektori u kojima se otvaraju nova radna mjesta i gdje to postoji potencijal daljnjeg rasta. Tu se može vidjeti jasna paralela s investicijama koje mi vidimo svaki dan i ove brojke koje nam govore gdje se otvaraju nova radna mjesta. Metalno-prerađivačka industrija je tradicionalno jaka u Širokom Brijegu, potom sektor plastike i proizvodnja električne opreme i vrlo je važno da svi oni šire svoje investicije i svoje pogone i naravno tako otvaraju nova radna mjesta. Zanimljive su i ove “soft” inženjerske arhitektonske djelatnosti gdje se također otvara značajan broj radnih mjesta. Trgovina također još uvijek ima potencijala, ali ona koja je vezana za ovaj proizvodni sektor. Mislim da sve skupa to gura jedno drugo u Širokom Brijegu, rekao je Jurilj za portal Jabuka.tv.

Između govora gradonačelnika Kraljevića i Jurilja prikazan je sedmominutni film o završenim te započetim infrastrukturnim projektima.

Grad Široki Brijeg prepoznao je značaj suradnje s gospodarstvenicima što se i vidi na pozitivnim rezultatima koje iz godine u godinu pokazuje, ne samo na razini županije već i prema prosjeku pokazatelja u BiH, istaknuto je.

(www.jabuka.tv)


166 komentara

 • “Mi u institucijama pokušavamo pratiti vas, a to nije uistinu lako, jer vi imate jedan ubrzan razvoj i rast, a zbog zaostataka koje smo mi naslijedili teško je uspostaviti tu ravnotežu” – Sta ste bolan naslijedili, koji kujac, pa na vlasti ste uzastopno 30 godina bog te j… o cemu pricas, od koga ste naslijedili nerad i nesposobnost nego od sebe, da vas juga nije zajebala mozda, udba, komunisti, sarajevo???!!

  • Kao prvo za to : bog te …. imaš jednu šaku u tu glupu,krkansku , lajavu glavu

   I da Juga je zajebala jer dok smo mi ovdje živjeli u tzv . “Radničkom” samoupravljanju i socijalizmu ostatak Zapada je imao taj grozni nehumani kapitalizam i tržišno gospodarstvo , okrenuti profitu stvarali vladare današnje ekonomije mi smo imali ta glupa smeća od Jugo firmi što su proizvodila nekvalitetne proizvode.
   Tako da da , ekonomske činjenice govore da Juga, komunisti i ostali bezani uz njih nas su sve zaj…li i unazadili 45 godina dok su drugi 45 godina razvijal
   A što se današnje BiH tiče, živiš u politički i ekonosmki najgoroj državi Europe i ne vidim kak bi lokalna uprava inednog grada mogla pomoći da tu cvjeta gospodarstvo dom se ostatak države pati.
   To su odluke na višoj razini

   Ali nemojte se vi obazirati na mene, niti procitati knjigu kakvu iz osnova ekonomije vec dajte molim vas nazovite me uhljebom, placenikom, sapsujte mi sve na što krkanskiji način, lupajte minuse, dajte sebi oduška pa u birtiju na cajke psujte Boga sa sebi sličnima

   • Ne kažem da ste jedini faktor ali jedan od nekoliko njih bez kojih se to ne može ostvariti.
    Evo prvo nemojte sebe ugrađivati u svaki posao koji radi lokalna uprava.
    Drugo nemojte baš toliko kočiti projekte, ideje, dozvole i bilo koji drugi vid podrške.
    Pročitaj ti negdje šta znači stvarati povoljni poslovni ambijent za investitore kako domaće tako i strane. Ali to se neće lako uklapati u naše ograničeno razmišljanje. To se nećete naučiti ovdje na potezu od mostara do makarske već malo dalje na zapad.
    Ali ajde nek bude po tvome “ne može lokalna uprava ništa” onda nastavite ovako kao do sad.
    Sreća je što se iz širokog još ne odlazi masovno u njemačku, to zahvaljujući navedenim firmama koji također mogu još puno toga napraviti za svoje djelatnike i širenje gospodarstva.

    • Povoljnu poslovni ambijent za investitore stvara država a ne županija ili grad.
     Stvarati poslovni ambijent u gradu z RH ii nekij drugoj nije isto kao u BiH

     Gdje si vidio i u kojem omjeru državu sa 40% i vise nezaposlenih a da jedan grad odstupa i ima manje od 10%?

     Imamo resursa, imamo jeftinu radnu snagu pa molim te reci sto to strane investitore spriječava da ne navale ako već ne valja Široki onda u neki drugi grad u BiH?

     • Čemu se onda organizirala ova manifestacija kad je tako?
      Ne možemo domaće gospodarstvo animirati već pare iznose u RH a strane se nije ni pokušalo jer neće sami od sebe doći.
      Sto se tice zaposlenosti neka nam mostara i razni institucija a ja bi volio da je 110% i da nama dolaze u široki.
      Samo manje u svoj džep trpati već malo otvoriti oči i širu sliku gledati.

     • Županija je država u državi!!! Čemu onda silna ministarstva ako ne mogu ništa pokrenuti??? 70% proračuna naše Županije (države) ode na plaće administracije a njihov mjerljivi rezultat = NULA!!!

   • Sta ces ti bolan kome saku jado uhljebljeni? Manji si od makova zrna, samo jedan od Mirinih dupelizaca, cekajuci i nadajuci se nekakvoj poziciji, uhljebljenu, a cijelo vrijeme pritom sutis, gutas govna za 800 maraka u zupaniji ili opcini, sta ces bolan ti picko mala kilava nekome saku u glavu?! Svi vam krivi, sve naslijedili iz Jugoslavije je li, ona vas unistila, ostali napredovali, a mi u 30 godina jednoumlja ne mozemo maknut, ne valja drzava, pa samim time sto ne bi ovi gospodarstvenici u sprezi s politikom izrabljivali radnike, ne postivali zakone, ta citava drzava to radi, to ti objasnjenje i to ti opravdanje? Picko placenicka, jebo te i Miro i HDZ i Jugoslavija, niskoristi si u ovoj i u unoj drzavi, samo sto ova upravo ovakva HDZ.u i ovim njiovim gospodarstvenicima i odgovara, samo da mogu krasti iz nje. Imas li za to nekakva nasljedstva opravdanja mozda iz Juge, valjda navikli??

    • Aj da te vidim govno jedno
     Organiziraj prosvjed kad si faca, reci javno tako ako imaš muda
     Mogu 5 takvih sam birtijaška stoko pijana, psovacko govno nepismeno
     Ti si manji od makova zrna, pričaš ko da si revolucionar a nigdje te
     Štaš ti ikome govno jedno, nije ti ovo birtija tvoja seoska pa da tr se itko boji

    • Boga opsuješ napismeno tu da svi vidimo tvoju nekulturu i krkanluk i žališ se kad ti se kaže da si krme primitivno?!
     Ti si trošak zraka, vode i hrane smeće jedno nepismeno, neobrazovano .
     Ako je itko niškorist ti si i u BiH i u Americi
     Kako misliš vas uništila? Nas sve je, jer se nije ovaj prostor razvijao kao Zapad.
     Šta ćeš ti o tome znati mutavi idiote, od lektire u četvrtom osnivne nisi čitao ništa dulje od komentara i ponude kladionice retardu jedan
     Ti ćeš nekome fizički prijetit ? Hahhaha oćeš u ponoć preko tipkovnice već pijan

  • Hajdemo po redu, tko je ovdje istinski gospodarstvenik? Ja vidim prodavača igračaka, jednog što drži bloketaru i jednog radnika, jednog što drži aparate za kocku, ili je držao.. itd..

   • Ajmo poredu: ovdje medju anonimnima(a svi smo) nema nijedan ko nije vec pao na kladionici, pa nervozan.Evo ja odoh popravni.I sta se nervirate rade do 11 naveče.

 • Nasi jaki gospodarstvenici 😞
  gol lopov do lopova,
  sami ratni profiteri, uhljebi i djeca istih.
  Mozda bolje nismo ni zasluzili!
  Lijep pozdrav,
  Bog i Hrvati!!

 • Više direktora javnih poduzeća nego gospodarstvenika.
  Vidi ovog Tome Mandić vrlog gospodarstvenika i još većeg političara.
  Dragi gradonačelniče odstupi nisi dostojan voditi ovaj Grad .Široki zaslužuje puno više.

  • Zvao je ove silne IT start upe što imamo ali valjda nisu mogli…
   Ne seri ti, već odstupi ti! I ne govori otkud si. Najveća opasnost kad takvi odu u svijet je da će ljudi pomisliti da smo svi takvi
   A i ne znam šta vam se javljam. Izvolite navalite s uobičajenim dosjetkama o janjetini , psovki, kukanja, pljuvanja .
   Ugodnu zabavu

 • Komentatori pa vidi vam se zasto nikad necete bit gospodarstvenici

  Kultura izrazavanja vam je stvarno bezveze.Sta bi vas koštalo malo pristojnosti? A ovako ste samo trolovi.Trol je najveći jadnik sto postoji.Zasto da budete jadnici? NEMOJTE.Drž’te se i bog vam bio na pomoći

 • kome li se šepurite, prošetajte gradom i vidite koliko je prazan, nitko ne spominje koliko smo ljudi izgubili zadnjih godina, sramota na što dođe široki

 • Vi ste nosioci razvoja ovog grada ” a možda i šire”..hahaaa.
  Zna li se Miro i Boro Z.šta pravi onaj na V.Glavici ili još ne znate?Dvorske lude .

 • Ja na ovim slikama vidim najveci ološ i sramotu Širokoga Briga a nikakve gospodarstvenike i uglednike.

 • Isus reče: lakše je devi kroz iglenu ušicu proći nego bogatašu ući u kraljevstvo Božje

  Dajte malo i radnicima a ne samo sebi sebi

 • Tomu za načelnika nakon Mire. On je lider, vođa, vizionar, lumen,stručnjak, odan, požrtvovan, radnik, jednom riječju TOMA.

 • Miro i reziser ovog smijesnog videa mozete ovo pokazati mome didu i babi u Podvranicu kojima je po 80godina mozda bi vam oni povjerovali da radite nesto,a nama mladima nemojte prodavati maglu molim vas. Sama statistika koliko je obitelji otislo vani govori sve. Gospodo uhljebi jeli vi stvarno ne zelite vidjeti od zadnjeg blagoslova kuca koliko je bilo clanova obitelji u kucama prije 5 godina i sada?

 • Najveći ološ i sramota grada su pacijenti iz kladionica
  Cajkaši koji rvatine glume ali slušaju cajke jer to običan narod voli

  Ljudi sa tri godine srednje škole što pametuju o gospodarskim i političkim mjerama čitav dan na portalima
  Ljudi što čitaju teorije zavjere
  Balavci što 2020 . godine komentiraju o stvarima koje su kjudi radili kada se oni nisu ni rodili
  Dakle svi vi gore iznad

   • Milorad je protiv Bošnjaka, neprijatelj mog neprijatelja meni je prijatelj . Ako će itko srusiti ovakvu BiH Republika Srpska ce. Pa ti sad izvoli! Kakva bi bila tvoja politika?!
    Cajkaš nego dašta si,ološ neobrazovani i propalitet

 • Sve ok, okupljajte se, imate firme pa ste gospodarstvenici, takvi ste kakvi ste, nemamo drugih – zasad… samo podacima ne vjerujem. Nezaposlenost se rijesila odlascima. Neka vrli novinari odu u cips i nek provjere koliko je odjavljenih. Neki podaci su sigurno, a mozda i svi, frizirani i nabrijani

 • Upravo sam se ispovraćao …vidio slike naših feudalista..pardon gospodaratvenika..junak do junaka..pljačkaš do pljačkaša..niko da progovori o radnicima i plaćama dostojjim čovjeka..a svi na daljinski iz Beograda gdje i dan danas Udba Širokobriješka koja je jača i od beogradske drži konce..još malo i uvozićete izbjeglice da vam rade kao što Viko uvozi muslimane svaki dan na posao sa one strane Neretve..oni neće isto još dugo jer im mama Merkel otvara granice..a naš gradonačelnik..jedan vic ..Polazi malo janje na spavanje na Novom Zelandu i pita mamu: Mama zar stvarno negdje postoji taj Miro Kraljević..Laku noć ko ostane zadnji nek gasi svjetlo..

 • Nek naš gradonačelnik malo počne i raditi u zaštiti malih obrta koj najviše zapošljavaju ljudi, naime, u Širokom na crno radi oko 200 raznih zanatski radnji,u kojima radi oko tisuću ljudi na crno, više je radnji na crno nego prijavljeni, pa pozivam sve obrtnike da dignu svoj glas protiv javašluka koji nam svima otima kruh iz usta

 • Mogli ste bar iznijeti lanjske podatke, MABO propao a vi da ima 86 zaposlenih, a i svi ostali, zanimljiv bi bio podatak o plaćama, recimo Namex ili Williams?

  • Podaci za 2019. još uvijek nisu dostupni. Završni računi su predani zaključno s 28. veljače i podaci će biti dostupni tek za mjesec, dva….

 • Znaci alergicna sam na tonu kozmeticarskih radnji na svakom coscku nijedan nije prijavljen u jednom u po 6 radnica nit je salon prijavljen nit radnica danas stvarno svaka susa misli da moze u 2 sa 2 otvorit salon zaradjivat lovu i hajmo i kaze ne valja im BiH pa takvima valja , ajde u nekoj drugoj drzavi uradi takvo nesto nebi izasli iz zatvora nitko nezna kolika se kolicna novca okrene u tim kozmetickim radnjama nista od toga ne ode drzavi nista zivo ne placaju , a policija se skacila ljudi sa duhanom , zamislite 6 radnica u jedom salonu jedna radi nokte 50 km druga trepavice 120 treca lice cetvrta pedikuru obrve kosu feniranje i tako u nadogled u samo sat vremena koja je kolicina novca a tek cijeli dan , kriminal zesci

 • Zamislite koja je to peracina para i cista zarada na svakom cosku neki kozmeticki salon svaka susa nadje sobicu 2×2 i hajmo a tek veci saloni koji imaju po 6 radnica nit je salon prijavljen nit radnice nemozete zamislit koja se lova tu vrti samo u sat vremena dok svaka radnica il nokte radi il depilaciju il trepavice il lice il kosu a tek cijeli dan i nista od toga ne ide drzvavi NISTA policija se skacila ljudi sa duvanom ovo vam je kriminal zesci dajte to pokusajte uradit u nekoj drugoj drzavi trunule bi do kraja. Zivota u zatvoru takvima BiH kao drzava i valjaa

 • Neka malo, sve ce to na svoje doći.Normalan svijet ce početi govoriti djeci da ne budu kao ovaj ološ sa slika.

 • Samo sramota,Pogledajte Samo sta sve On ima a i ti sto su oko njega,Pa ce te svatiti.Dalje nemojte da glasate za te udbase jer ce jos biti gore.Svi su dobili neko mjesto posle rata a nisu ga ni vidili.

 • E moj narode.Na šta spade ponosni Široki Brig.Stvarno se ništa promjenit neće dok ne izađemo na ulice prosvjedovat.

 • Anonimno
  3. ožujka 2020. u 21:57 aj pametnjakoviću reci jeli bilo više firmi u tome sistemu nego sada čije su firme bile jesul radničke a čije su sada vi ne možete okrečiti što su oni napravili i doganu ste uništili koliko ste protjerali naroda magaraxc jedan bar šuti kad ne znaš revati sigurno su ti dali sisu u elektru i negdje da dojiš a sa svojim znanjem ne bi znao zaraditi ništa kakav imaš obraz pa se javljaš

  • Ah dašta…. Slavni giganti i njihovi top proizvodi poput Stojadina, Yuge, letećih kanti iz Sokola….
   A ko je plaća te firme? Je li trziste, profit koji zarade prodajom kvalitete?

   Kako to da je najmanja nezaposlenost i najbolji zivotni standard u kapitalistickim po vama izrabljivackim zemljama?
   Što ne bježe ljudi u zemlje bivseg SSSRa vec na zapad divni i prekrasni.
   Radničke firme ili partijine? Jesi smio pisati tako tada?! Ako ti je bilje bilo

   Naslijedili smo SMEĆE!!!!

   Eto ti tvoje znanje govno priglupo! Konju!
   45 godina komunizma, jos rat poslije . Tebi to nista? I znas ti kako je dosta i normalnoj drzavi da se nakon toga digne na noge a ne institucionalnome rasulu kao sto je BIH

  • Radnici u Fealu kradu zna se imenom i prezimenom.Ako bas zele doznati ili vidjeti svoja imena možemo navesti.Ante Musa je jedini normalni čovjek pa nije to iznio u javnost ali nama nikakav problem jabuci dostavit.

 • Kolko ih ima da nisu bili u udbi i kakvi su gospodarstvenici ova polovica sto oni proizvode osim unistavanja ovog naroda

 • Ima masona u Širokom kako ne bi bilo pa vidi ove likove na veceri sve intelektualci školovani ljudi sa rodoslovljem ugledni obrazovani poštuju radnike idu u CRKVU i Bogu se mole da ovako ostane pomažu sirotinju i nemocne ma sve uz to šute ne pricaju nikome šta rade ne ogovaraju jedan drugoga imaju empatiju za hrvate u Hrvatskoj pa tamo iznose novac i grade matanove dvore ne slušaju cajke nego Mocarta Olivera Pavarotijea ne kupuju djeci ono što im ne treba nego samo im kupe diplomu neka se nađe jer svakako su kod njih na spisku pa neka spiskaju to šta je on stekao i evo zar vam sada nije jasno da Široki ima masone ali našeg TIPA i STANDARDA.

 • Da li su na večeri bili vlasnici privatnih škola i fakulteta? Oni proizvode stručnjakе, novu vrijednost društvu, kapital se umnožava znanjem.

 • KOJA TO FIRMA BACA OTPAD OD TURSKOG JEFTINOG PLATNA PO UGROVAČI VIDI SE PO PAPIRIM DA SA SRBIMA DEVRI JEL TO TURČINOVSKI USTAŠA

 • Niti proračun od Merkelice ne može pomoći našim ženama kojima je ispod časti raditi u Viku, srednja sklepana škola, evo radim i dobro zarađujem, ja još ne vidjeh kozmetičke salone, pedikure, manikure, odakle vi sto vam je tako loše znate da postoje. Svašta, čak ih radi šest, pa to je mala tvornica. Kako je tako loše stanje, kažete sve ide vani, kome rade toliki saloni ljepote kao u Holivudu

 • lijepo i za pozdraviti ako su oni platili sebi večeru i obezbjedili svojim radnicim i gradjanima da imaju i oni pristojan obrog od općine županije i svih firma što rade u gradu da ne jedu svaki dan sendviće jer i obaveza je poslodavca da obezbjedi radniku topli obrok gradonačelniku da penzioneri imaju što za pojest ako to nisu obezbjedili e onda je ovo izrugivanje naroda i žderu na naš račun e onda ovi što se slikaju to je ruglo grada a ne gospodarstvenici

 • Zr je tak moćan taj Zoka jurišin da ne smijete objavit komentar o tome kako kupi muvu za 300 iljadanslika 11 onaj ćelavi

 • Samo za moju iniku u spomen kad smo skupa krave čuvali na ugrovači
  ugrovača više nije kao prije

  Prvi momak

  Hej mala seceru
  znas li moju namjeru
  dodji da ti sapnem samo
  ja bi da se zabavljamo

  Ref.
  Kupicu ti zlatni lancic
  ti ga nosi, nek se zna
  zapisi u spomenaru
  prvi momak bio sam ti ja

  • inika nije u redu bacat kancerogeni otpad među narod tu si se rodila bez obzira što si se zaj.ebla kad si se udala narod trna ti nije zato kriv ništa duraj ko i svak pokupi smeće i nosi da kući ta imaš prostora kolko oćeš

 • Mene su zvali ali ko bi odbaleka da me neko vidi. Kada prozivaju Miru Bilarevića kojega su izabrali 5 puta sa 80% glasova šta bi tek o meni pričali. U Miri dva metra a u meni metar i žilet iisto kila imamo.Mensečini da se meni lipe i odzraka. Džaba ja priskočin podikoji ručak ono jopet 120 kila. Dobro je reka moj pajdo, džaba ti je u Lištici išta pokušavat kad su sve pare kod budala. Dobro kaže moj prijatelj i kum Rojs, ko je jamio, jamio. Ili Medo iz Ljubuškog, je ih bilo Bože dragi, lopatam smo ih namećali, lopatu njemu, lopatu meni, žaku njemu, arar meni i tako iz dana u dan iz miseca u misec izgodine ugodinu. Takvo bilo vrime. A ovoga Musu što prozivate, pa njega je najviše zapalo pa se malo zaigra. Nije se izigra kad je bijo mali pa sad nešto čeprka po Dubravi.

 • Nisam ni znala da nam cita cviće, fala ti Bože da nam neko reče kako je dobro i fino. E sad mi je lakše živit…

 • Aga, upišite prosječne plaća kmetova, a na kuluk aga, od toga se na živi gdje završi njihov kuluk otvarau li nova radna mjesta, povećavaju li crkavicu po 20 godina plaća ista, a oni u nekretnine na moru a omladina u Njemačku to treba neko spomenuti a za rješavanje problema treba imati i MUDA i znanja

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.