Krajem listopada u Sarajevu Međunarodna konferencija Paneuropske unije

Međunarodna konferencija Paneuropske unije Bosne i Hercegovine „Bosna i Hercegovina na prekretnici – Novi pristup euroatlantskim integracijama“ bit će održana u Sarajevu od 24. do 26. 10. 2014. uz podršku Fondacije Konrad Adenauer, Hanns Seidel Fondacije i Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Na konferenciji će sudjelovati veliki broj predstavnika Paneuropskih organizacija iz cijele Europe, predvođeni međunarodnim predsjednikom Alainom Terrenoireom (Alenom Terenoarom). Svoj dolazak je najavilo čak pet zastupnika Europskog parlamenta: Tonino Picula, Tanja Fajon, Andrej Plenković, Eduard Kukan i Davor Ivo Stier, a pored njih na konferenciji će govoriti i zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović.

„Bez imalo dvojbe je sazrjelo vrijeme za drugačiji, novi pristup naše zemlje prije svega prema europskim integracijama, ali i prema onim atlantskim. I ovom konferencijom, koja će se održati netom nakon općih izbora kada će situacijama biti dosta jasnija, želimo kazati onima koji će kreirati političku sudbinu Bosne i Hercegovine u iduće četiri godine da moraju biti odgovorniji i prema državi i društvu. Sam dolazak predstavnika europskih institucija znak je takvih opredjeljenja i poruka novima vlastima da moraju biti više proeuropske, ne samo na riječima već i u konkretnim potezima.“, kazao je predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Vanja Gavran.

Konferencija počinje u petak, 24.10. u 18 sati u Vijećnici, a domaćin će biti sarajevski gradonačelnik Ivo Komšić. Nastavak konferencije je u subotu, 25.10. u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine s početkom u 9 sati. Na koncu rada bit će usvojena i deklaracija Paneuropske unije koja će biti poslana svim važnijim institucijama u Bosni i Hercegovini, ali će biti dostavljena i institucijama Europske unije.

U nedjelju, 26.10. u 10.30 sati u Sarajevskoj katedrali bit će služena i misa, a predvodit će ju banjolučki biskup mons. Franjo Komarica.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.