Kraj jedne ere: New York uklonio telefonske govornice

Obilježavajući kraj jedne ere, njujorške gradske vlasti u ponedjeljak su uklonile gotovo sve svoje telefonske govornice, koje su posljednjih godina postale žrtve sveprisutnosti besplatnog Wi-Fi-ja i mobitela.

No obožavatelje Supermana može tješiti činjenica da će Manhattan zadržati četiri govornice na gornjoj zapadnoj strani Manhattana, poznate i kao improvizirane svlačionice za novinara Clarka Kenta dok se transformirao u “Čovjeka od čelika”. One će se očuvati kao povijesni primjerci.

Po pisanju lokalnih medija, Manhattan će zadržati četiri “starinske” telefonske govornice na Upper West Sideu i na West End Avenue u 66., 90., 100. i 101. ulici.

Desetljećima su se telefonske govornice pojavljivale u pop kulturi, od stripova do holivudskih blockbustera i TV emisija.

No ta je era završena u ponedjeljak ujutro, kada je, pred predstavnicima medija, predsjednik općine Manhattan, Mark Levine prisustvovao demontiranju posljednjih dviju na uglu 7. avenije i 50. ulice koje su potom ukrcane u kamion.

Levine je na Twitteru napisao kako je “ipak osjetio tračak nostalgije kad je vidio kako govornice odlaze u povijest”.

Fiksne telefonske govornice počele su se uklanjati s ulica New Yorka početkom 2000-ih u vrijeme širenja upotrebe mobitela, a potom su od 2010. nestajale još brže nakon početka ere pametnih telefona.

U raznim dijelovima grada do danas je postupno uklonjeno 8400 govornica na 6452 mjesta.

Godine 2015. Manhattan je počeo s postavljanjem tisuća LinkNYC pristupnih točaka koje nude WiFi i besplatne lokalne pozive. Ti novi kiosci postupno će se povezivati ​​s 5G mrežom.

Uistinu kraj jedne ere, ali i, nadajmo se, početak nove s više pravičnosti u pristupu tehnologiji, rekao je Levine, misleći na četvrti sjevernog Manhattana, poput Harlema, koje su slabije pokrivene telefonskim i internetskim mrežama.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.