Kosovo i BiH europski prvaci po nezaposlenosti

Većina zemalja zapadnog Balkana svakodnevno se suočava s porastom nezaposlenosti, što je direktna posljedica globalne ekonomske krize. Novinari agencije Anadolija (AA) istražili su stopu nezaposlenosti u regiji i saznali da Kosovo i BiH imaju najviše nezaposlenih, a Crna Gora i Albanija najmanje.

Prema posljednjim statističkim podacima, najveću stopu nezaposlenosti na Balkanu ima Kosovo gdje je nezaposleno 508.100 radno sposobnih građana, što je stopa nezaposlenosti od 44,9 posto.

Poslije Kosova dolazi Bosna i Hercegovina. U ovoj zemlji, prema posljednjim podacima državne Agencije za statistiku BiH iz srpnja 2012. godine, stopa nezaposlenosti iznosi 43,9 posto, što je skoro dvostruko više nego u pojedinim zemljama Europske unije.

Slijedi Makedonija, gdje stopa nezaposlenosti iznosi 31 posto, što i ovu zemlju svrstava u grupu europskih država koje imaju najveći broj nezaposlenih građana. Agencija za statistiku Makedonije nedavno je objavila da je ta zemlja službeno u recesiji, pošto je drugi kvartal uzastopno zabilježila negativan gospodarski rast.

U Srbiji je, prema posljednjim statističkim podacima, stopa nezaposlenosti dostigla razinu od 25,5 posto. Prema ekonomskim istraživanjima, do kraja ove godine svaki treći građanin Srbije mogao bi završiti na birou za zapošljavanje. Podsjećamo da je stopa nezaposlenosti u Srbiji, na samom početku ekonomske krize 2008. godine, iznosila 14,5 posto.

Nadalje, stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj je u kolovozu ove godine iznosila 17,7 posto, dok je samo dva mjeseca prije toga u Hrvatskoj zabilježena stopa nezaposlenosti od 14,5 posto. U Hrvatskoj je od rujna 2008. godine do danas bez posla ostalo 90.000 ljudi.

Najmanje stope nezaposlenosti u regiji zabilježene su u Crnoj Gori i Albaniji.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, stopa nezaposlenosti u toj zemlji iznosi 12,36 posto. Podsjetimo da je Crna Gora u srpnju 2000.godine imala najveću stopu nezaposlenosti u regiji i iznosila je 32,7 posto, dok je najniža stopa od 10,1 posto u toj zemlji registrovana u kolovozu 2009. godine.

Stopa nezaposlenosti u Albaniji iznosi 13,3 posto.

Većina zemalja u regiji Balkana posljednjih godina suočava sa naglim porastom stope nezaposlenosti, ali slična sudbina zadesila je i većinu ostalih europskih zemalja.

Tako je prema podacima iz kolovoza ove godine, najviša stopa nezaposlenosti u zemljama Europske unije zabilježena u Španjolskoj i to 25,1 posto. Nakon Španjolske, najveća nezaposlenost je registrirana u Grčkoj gdje se stopa popela na 24,4 posto, dok u Portugalu stopa nezaposlenosti iznosi 15,7 posto, a u Irskoj 14,9 posto.

Od ostalih zemalja EU, najveću stopu nezaposlenosti ima Slovačka i to 14,2 posto, a potom Bugarska 12,5 posto, Italija 10,7 posto, Francuska 10,6, Poljska 10,1, Slovenija 8,4, Velika Britanija 8,0, Finska 7,9, Švedska 7,8, Rumunjska 7,1 i Češka 6,7 posto.

Zemlje EU-a u kojima je u kolovozu ove godine zabilježena najniža nezaposlenost su Malta sa 6,5, Njemačka sa 5,5, Nizozemska sa 5,3, Luksemburg sa 5,2 i Austrija sa 4,5 posto.

Među 27 članica Europske unije bez posla je u kolovozu ove godine bilo 25,4 milijuna ljudi. Na godišnjoj osnovi, broj nezaposlenih u EU je povećan za 2,2 milijuna. Prosjek nezaposlenosti u EU je 10,5 posto. Stopa nezaposlenosti u eurozoni je u kolovozu ove godine dosegnula 11,4 posto, što je najviša stopa u posljednjih 17 godina.

Promatrano na svjetskoj razini, Europa u prosjeku ima znatno višu stopu nezaposlenosti, pošto je stopa nezaposlenosti u Japanu u kolovozu ove godine iznosila 4,1, SAD-u 8,1 i Kanadi 7,3 posto.

Od ostalih zemalja u svijetu izdvaja se Turska koja je posljednjih nekoliko godina ostvarila značajan ekonomski napredak i smanjila stopu nezaposlenosti na 8 posto. Niska razina nezaposlenih zabilježena je i u Kini gdje je stopa nezaposlenosti 4,1 i Indiji gdje ta stopa iznosi 3,8 posto.

Najveća stopa nezaposlenosti, na svjetskoj razini, zabilježena je u Namibiji i iznosi 51,20 posto. Među svjetskim rekorderima po nezaposlenosti najviše je afričkih zemalja.

Značajno je napomenuti da odmah iza zemalja Afrike dolaze Kosovo i BiH.

S druge strane, prema dostupnim podacima za srpanj 2012. godine, jedina zemlja u svijetu koja nema nezaposlenih je Sjeverna Koreja u kojoj je stopa nezaposlenosti 0,0 %. Zemlje koje takođe bilježe vrlo nisku stopu nezaposlenosti su Katar sa 0,5 posto, Bjelorusija sa 0,7, Tajland sa 0,92, Kuba sa 1.6 i Singapur sa 2,0 posto nezaposlenih. (Anadolija)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.