Korupcija u BiH nije tajna, događa se u zdravstvu i obrazovanju

”Korupcija u BiH nije nikakva tajna, događa se u zdravstvu i obrazovanju i ne treba imati tolerancije prema toj pojavi”, potvrdio je direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH

Peter Duffy novinarima prije konferencije o antikoruptivnim mjerama u obrazovanju u zdravstvenom sektoru, koja je održana na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Duffy podsjeća da ljudi plaćaju zdravstveno osiguranje zbog čega im zdravstvene usluge moraju biti dostupne kad im to zatreba, a nositelji vlasti trebaju pravilno trošiti taj novac.

”Mnogo puta smo čuli da to nije slučaj. Rješenja za problem korupcije u zdravstvu i obrazovanju nisu drugačija od onih za bilo koji drugi sektor i na stolu su već izvjesno vrijeme, o njima se treba razgovarati i pokrenuti određene aktivnosti”, naglasio je.

Naglašava da pitanje korupcije nije političko, ali i dodaje da je potrebna veća podrška političara da bi taj problem bio riješen. S tim u vezi, podsjetio je na međunarodne osnovne prakse koje trebaju biti primijenjene za pitanja korupcije, bez obzira na to koja je politička stranka na vlasti.

Na ovom događaju prezentiran je Akcijski plan za borbu protiv korupcije na Medicinskom fakultetu (2015- 2019), a dekanica Almira Hadžović – Džuvo kaže novinarima da on predviđa niz aktivnosti a sve s namjerom da se kod studenata, kroz obrazovni proces, mijenja svijest o korupciji kao neprihvatljivoj pojavi.

Dio plana je, kaže, i utvrđivanje stanja na Medicinskom fakultetu kad je u pitanju korupcija. Dekanica kaže da je u četverogodišnjem mandatu imala samo jednu prijavu korupcije na Medicinskom fakultetu, ali je, nažalost, prijava bila anonimna.

”Nadam se da ćemo ohrabriti one koji su eventualno izloženi tim koruptivnim radnjama, da to prijave i dostave dokaze da ih možemo u proceduri dovesti do kraja”, kaže ona.

Podsjeća da je, sudeći po anketama građana, u sektorima obrazovanja, zdravstva i pravosuđa korupcija najprisutnija, ali bez jasnih podataka o tome koliko je korupcija uistinu i prisutna.

Akcijski plan za borbu protiv korupcije na Medicinskom fakultetu dio je Akcijskig plana Vlade Sarajevske županije, a u okviru Strategije za borbu protiv korupcije koju je odobrilo Vijeće ministara BiH.

(Fena)

3 komentara

Komentiraj: