Korupcija prednjači kod prometne policije

Najveći stupanj korupcije zastupljen je u pravosuđu, a zatim u policiji, graničnoj policiji, obavještajnoj službi i obrani, pokazalo je istraživanje koje je provedeno na 1.500 ispitanika iz cijele BiH, koji su nasumično odabrani.

Istraživanja su ukazala da 77 posto ispitanika smatra da institucije sigurnosti ne čine dovoljno na borbi protiv korupcije.

Naime, Centar za sigurnosne studije (CSS) u suradnji s Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, predstavio je danas finalne analize i rezultate istraživanja obavljenih u okviru projekta ”Mapiranje rizika korupcije u sigurnosnom sektoru”.

Projekt, koji je započet u prosincu 2013. godine, prezentirali su na današnjoj konferenciji za medije pomoćnik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Vladica Babić, glavni tajnik Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović, i koordinatorica projekta Alma Kovačević.

Kako je u uvodnom obraćanju kazao Babić, istraživanja u okviru projekta su trajala do kolovoza 2015., a ciljevi projekta bili su prikupiti i analizirati podatke o korupciji u sektoru sigurnosti, zatim ih dostaviti Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije te promovirati standarde na smanjenju razine korupcije i raditi na jačanju povjerenja u institucije vlasti.

U okviru istraživanja provedene su ankete i vršena istraživanja javnog mnijenja. Kovačević naglašava da je Centar za sigurnosne studije od prosinca 2014. do ožujka 2015. proveo istraživanje javnog mnijenja o percepciji, stavovima i mišljenju građana o korupciji u sigurnosnom sektoru.

Rezultati istraživanja ukazuju da je izraženo opće nezadovoljstvo učinkom predstavnika policije o pitanju borbe protiv korupcije, te da ispitanici smatraju da se korupcija najčešće događa prilikom kontakta s prometnom policijom, zatim osobama nadležnim za zapošljavanje, te uposlenicima policije zaduženim za javni red i mir, osobama u administraciji i kriminalističkim inspektorima.

Percepcija ispitanika je da se stupanj korupcije nije promijenio u odnosu na razdoblje otprije četiri godine, odnosno za vrijeme mandata prethodne vlasti. Za takav stav se opredijelilo 56,2 posto ispitanika.

Analizirajući stavove ispitanika o načinu prijavljivanja korupcije, većina preferira anonimni način prijave, a zatim putem interneta, te prijavu putem telefona ili dolaskom u instituciju.

(Fena)

15 komentara

 • Nećete da napišete da je veća plaća magazineru u skladištu, nego policajcima, čistačica u pošti ima duplo veću plaću od policajca “SRAMOTA NASLOV”, PA GDJE SE BIJEDE DO VEZUJETE,NE KAŽEM, IMA IZUZETAKA, ALI JE TO NIŠTA, NA SPRAM DRUGIH,,,,,

 • Elekroprivreda posta i glinici koliko u tim firmama ima korupucije za svako radno mjesto zna se cjena u bolnici zdravka uzima lovu i zaposljava

 • Plan ovih vlastodržaca je sljedeći.
  Uposliti penzionere da rade honoralno.
  Školovane provocirati da napuštaju svoj Dom.
  Upošljavati samo udbašku obitelj u državne firme.
  Ismijavati sirotinju a priznavati kupljeni fakultet.
  Nalog policiji.
  Sve što dođe sa stranim tablicama kažnjavati za bilo kakvo parkiranje i brza vožnja i one koje smo protjerali što jaču kaznu i da im se zgadi život da ne dolaze a ako se oni vrate sa vana jao nama samo ih provocirati i praviti ih budalama.Prošle godine policija je u proračun ubacila preko tri miliona maraka kazni.(MISLIM NISAM PREVAREN).
  Nedirajte djecu uposlenika iz Pošte-Eroneta-Elektro i Županije a ostalo sve jašite a hvala bogu poznato nam je čija djeca su uposleni u SIPI i kojim putem su došli da im se tata nebi provocirao da je ugledan čovik a hvala bogu UDBA je sve dobro planski razradila i ogradila i živi od kirije.Ma hrvati vi ste jedno smeće koje se prodaje za šaku”Judini Škuda”.

 • U korupciji, naravno, prednjače političari. Oni su temelj korupcije i sva korupcije potiče i biva podsticana od njih. Poslije dolaze pravosuđe i Javne službe i poduzeća koja su ionako pod nadzorom političara.
  Najviše me boli što iza njih dođu lječnici i svećenici koji bi trebali biti primjer a oni su među najkorumpiranijima. Prometni policajci, po meni nisu ni na desetom mjestu.
  I mi, obični mali ljudi, koje korupcija pogađa, umjesto da se borimo protiv nje obično je odobravamo a ponekad – npr Mamić 🙂 – podržavamo.

 • Ako tata zaposli mora se po uputama dalje radit,tata se pobrine a sta mi koji nismo imali nikoga u obitelji ni zasto.
  Posao ,nepravde,progoni i da ne nabrajam idi sa svog ognjista neko ce se pobrinut ,prigrabit i to malo sirotinje sto si naslijedio ,ionako bogatima uvijek treba jos ako ne njima dat ce podobnima .

Komentiraj: