Korisnici dječjeg doplatka traže izmjenu Pravilnika koja bi ih značajno rasteretila

Udruga “Porodice tri plus” uputila je inicijativu Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, a kojom će se, ako bude usvojena, sve obitelji u FBiH koje ostvaruju pravo na dječji doplatak, rasteretiti milijunskih troškova koje trenutno plaćaju, a nadležnom ministarstvu neće donijeti troškove.

Ovaj prijedlog, kako navode, Udruga je uputila prije 18 mjeseci prethodnom sazivu Vlade i resornom ministarstvu, u razdoblju kada je pripreman novi Pravilnik, međutim, tada, kako ističu, nisu naišli na razumijevanje njihovog zahtjeva.

Zbog velikog broja žalbi roditelja, obnovili smo zahtjev, i vjerujemo da ćemo naići na razumijevanje resornog ministra Adnana Delića, kojem smo i uputili ovu inicijativu, naveli su iz Udruge i dodali:

Sve obitelji u Federaciji koje ostvaruju pravo na dječji doplatak, trenutno su u velikim, ujedno i bespotrebnim troškovima održavanja dječjih bankovnih računa, a koji su propisani Pravilnikom o potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje prava na dječji dodatak.

Ističu da Pravilnik o potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje prava na dječji doplatak propisuje obaveznost otvaranja računa za svako dijete posebno i njegovo mjesečno održavanje, iako roditelji već imaju otvorene bankovne račune na koje plaćaju mjesečno održavanje, prenosi Faktor.

Faktički, ovim načinom umanjuje se novčani iznos dječjeg doplatka za cijenu održavanja bankovnog računa. Pravo na dječji doplatak ima oko 55.000 djece, gdje se troškovi održavanja bankovnog računa kreću od dvije do 15 KM, što za jedno dijete prosječno iznosi 50 KM godišnje, a za troje ili više djece često i više od 250 KM, što za sve roditelje u FBiH ukupno iznosi više od 2.500.000 KM, ističu iz Udruge.

Dodaju da osim financijskog tereta, proces otvaranja bankovnog računa za svako dijete kao i svakomjesečno otvaranje naloga za isplatu, stvara gužve i dodatno oduzima vrijeme roditeljima.

S obzirom na činjenicu da se radi o obiteljima slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugroženim obiteljima, očekujemo hitnu izmjenu Pravilnika kako bi se osiguralo da obitelji koje ostvaruju ovo pravo, ne budu izložene dodatnim financijskim i administrativnim teretima, tako im osiguravši mogućnost uživanja potpunog iznosa dječjeg doplatka, navela je u priopćenju Udruga “Porodice tri plus”.

Podsjetimo, Inicijativu Vladi FBiH za izmjenom Pravilnika o ostvarivanju prava na dječji doplatak uputio je i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivica Pavković iz Posušja u listopadu prošle godine.

FBiH: Nema više podnošenja zahtjeva za obnovom prava na dječji doplatak

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

8 komentara

 • Ovo nije dječiji doplatak nego pomoć socijalno ugroženim obiteljima. Doplatak bi trebao biti pravo svakog djeteta, a ne samo djece onih čiji su roditelji na minimalcu i primaju još kovertu.

 • Slažem se s prethodnim komentarom!
  Da se natjera poslodavce da uplaćuju kompletnu plaću preko banke, te da se onemogući rad “na crno”, niti jedno dijete ne bi ostvarilo pravo na ovo što se zove dječji doplatak!
  Paradox je da djeca, čiji roditelji uredno uplaćuju poreze i doprinose, ne ostvaruju pravo na doplatak, koji se dijeli upravo od tog novca. Dok s druge strane, ostvaruju ga djeca čiji roditelji uplaćuju samo minimalne poreze i doprinose, čime direktno oštećuju državni budžet!
  Ako gledamo nadoplatak, kao demografsku mjeru, ….ispada da se potiču na rađanje samo roditelji koji rade na crno ili im se samo dio dohotka prikazuje u poreznoj!
  U svakom slučaju, opet dokazujete da se poštenje ne isplati!
  Svaka čast!

 • Sve je ovo nakaradno smišljeno, smiješan doplatak i pravilnik i kriteriji po kojima se ostvaruje pravo, i ovo bogaćenje banki preko svega, čuj račun za svako dijete, čestitke mozgovima koji su s namjerom ovako skrojili pravila. Sad će trebati još 18 i ko zna koliko mjeseci da se izmjeni nešto, ako ikad.

  • Pa kao i sve drugo što se radi na ovim prostorima. Ti mozgovi su sigurno dobili “poklone” od upravitelja banaka u obliku satova, parfema, plaćenih ljetovanja i sl.

 • Slažem se, ovo nije dječji doplatak nego socijalna pomoć! Doplatak bi trebala dobiti sva djeca, a ne ovako, ovo opet iskoristili nemoralni privatnici koji su kod sebe na minimalcu, a pranjem poreza i ne izdavanjem fiskalnih računa ipak zarađuju ogromne cifre. Kad sam čuo tko se sve samo kod nas u Posušju prijavio za ovo umalo nisam umro od smijeha, koji su to jazavci. Mogu zamislit kako je i po ostalim gradovima i općinama i tko se sve nakačio na ovo…!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.