Kordić o subvenciji vrtića: Ovakva odluka ne postoji u BiH

Na sjednici Gradskog vijeća Mostara usvojena je odluka o subvencioniranju smještaja djece u privatne predškolske ustanove na području Grada Mostara za pedagošku 2023/2024. godinu.

U odluci stoji kako ekonomska cijena smještaja djeteta za cjelodnevni vrtićki program iznosi 410 maraka, a za cjelodnevni jaslički program 430 maraka.

Prema odluci, cijena participacije roditelja-korisnika usluga u privatnim vrtićima iznosit će 200 maraka za cjelodnevni vrtićki program, odnosno 220 maraka za cjelodnevni jaslički program, dok će preostali iznos smještaja subvencionirati Grad Mostar.

Primjena odluke očekuje se od 1. travnja.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić podsjetio je da Grad Mostar već duže vremena razmišljao kako povećati kapacitete ustanova za predškolski odgoj.

Jedna od mogućnosti je izgradnja novih vrtića. Tu aktivnost smo pokrenuli prije dvije godine. Međutim, projektna dokumentacija, imovinski problemi, financije i sve ono što predstavlja izazov kod izgradnje novog vrtića imaju svoju proceduru i to traje.

Ali nedopustivi su redovi koje smo gledali ispred vrtića i čekanja da se dijete upiše. Tražili smo sve moguće modele kojim bismo riješili taj problem s obzirom na to da imamo oko 1.320 djece u privatnim vrtićima, rekao je Kordić.

Kako je naveo, kroz razgovore s privatnim vrtićima uvidio je dobru volju da se i oni uključe u sustav, međutim kroz analizu je utvrđeno da neki od vrtića ne zadovoljavaju zakonom propisane standarde.

Bilo je poprilično zahtjevno, ali nakon par mjeseci rada uspjeli smo naći jedan model. Poruka modela nije toliko u subvenciji, koliko u tome da privatni vrtići kroz ovu mjeru dođu na razinu gradskih vrtića. To bi značilo da imamo jednake standarde. Uz sufinanciranje od strane grada, odnosno pomoći roditeljima, smatram da je ovo jedna od najboljih odluka koje postoje u BiH, istaknuo je mostarski gradonačelnik.

Kordić je dodao kako se radi o revolucionarnoj odluci, naglasivši da je odlukom osigurano da će se javni novac utrošiti na transparentan način.

U tom kontekstu smo zahtijevali da se ispoštuju županijskim zakonom propisani standardi i normativi. Ponosan sam na ovu odluku jer ovakva odluka ne postoji u BiH, a vjerujte da sam manje-više svaku pročitao u lokalnim zajednicama koje su išle u ovom smjeru. Grad Mostar će, pretpostavljam, još jedanput biti grad uzor od kojega će se ovakva odluka prepisivati jer je stvarno dobra, zaključio je Kordić.

Ponovno poskupljuju privatni vrtići u Mostaru

(Fena | Foto: Freepik)

3 komentara

  • Znamo, Kordicu. Siroki Brijeg je živ primjer ne donošenja takve odluke i mnogih drugih odluka….Ali ajdemo biti iskreni. Bitno je nabaviti mrvu asfalta, pa,okrenuti janje, ribu ili hobotnice ipak,korizma,je….

    Lokalna sredina koja nema odgovarajuće prometnice nije to od jučer. Lokalna sredina koja nema vlastiti bolje organizirani ucestaliji autobusni prijevoz posebice u doba kad postoje električni autobusi. Lokalna sredina koja ima sve preduvjete za barem jedan kvalitetan doručak ili objed kako vas volja, unutar osnovnih škola za osnovnoskolarce…..Lokalna sredina koja ne donosi,odluke kako bi rasteretili roditelje male djece, veće djece, umirovljenike a sve to moglo i ranije!

  • Svijetli primjer je mjera za treće dijete , i to bi trebala biti vodilja brinuti se o natalitetu ,infrastrukturi ,obrazovanje i ekologija sve to donosi bolje sutra . Kada će biti dosta pljački , lopovluka, brinuti se za narod a ne za svoje džepove kada budete odgovarali za svoje postupke kazneno ,narodu će biti bolje .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.