Kordić: Mostar je sjedište HNŽ-a te gravitacijsko središte ŽZH-a

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, otvorio je u četvrtak Međunarodnu stručnu konferenciju iz oblasti turizma i zaštite okoliša, čija je tema bila turistički potencijali Mostara i Hercegovine.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Grada Mostara, u organizaciji udruga “Naš Rodoč”, “Naša Radobolja”, “Eko Kop” i “Zvonigrad”. Okupila je stručnjake, profesore i turističke djelatnike te gradonačelnike paneliste iz Solina, Zadra, Osijeka i Ljubuškog.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić podsjetio je kako je upravo turizam strateška grana razvoja Mostara.

Interesantna je priča da su ovu konferenciju inicirale naše četiri udruge, aktivne po pitanju turizma. Bit će prezentirano više projekata i onda ćemo istražiti naše mogućnosti kako bi to ostvarili, izjavio je Kordić.

Naglasio je kako je koncept nove gradske uprave brendiranje i povezivanje Hercegovine kroz turizam, s primarnim ciljem da Mostar postane prepoznatljiva turistička destinacija u kojoj bi se gosti iz cijeloga svijeta zadržavali tri, pet ili više dana.

Mostar je sjedište HNŽ-a te gravitacijsko središte Županije Zapadnohercegovačke i cilj nam je da mi kao središte budemo lideri i poguramo tu priču turističkog brendiranja. Ne treba nam se događati ono što sada imamo, a to je da ljudi dolaze u posjetu Međugorju, Mostaru i Kravici i onda s tim ta turistička priča završi. To je nama neprihvatljiv koncept, zaključio je Kordić.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić je rekao kako su Mostar i Osijek dva slična grada te kako se raduje suradnji.

Po pitanju turizma, mislim da imamo puno stvari gdje još možemo produbiti suradnju. Mostar i Osijek su sveučilišni centri, gospodarska, kulturna, zdravstvena središta svojih regija. Mislim da kroz određena iskustva ta suradnja može biti bolja i plodonosnija. Zato i jesmo postali gradovi prijatelji i siguran sam da će se to u budućnosti vidjeti, ustvrdio je osječki gradonačelnik.

Zamjenik solinskog gradonačelnika Ivica Rakušić ukazao je na sličnosti Solina i Mostara.

Solin i Mostar imaju veliki broj poveznica. Naime, oba grada imaju bogatu kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu, a ono što je meni zanimljivo je industrijska baština. I Solin i Mostar imaju naslijeđenu tešku baznu industriju. Mislim da će biti zanimljivo vidjeti na koji način možemo reinterpretirati taj prostor i prilagoditi ga za drugi sadržaj, izjavio je Rakušić.

Po njegovim riječima, uz pomoć europskih sredstava moguće je taj napušteni industrijski prostor ponovno staviti u funkciju.

Veselim se konkretizaciji suradnje između Mostara i Solina. Mostar je prekrasan i bogat grad, dodir istoka i zapada daje mu posebnu draž te, po meni, i dalje ima neotkriveni turistički potencijal, kazao je Rakušić.

Na konferenciji o turizmu sudjelovao je i gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, koji je govorio o iskustvima tog jadranskog grada.

Želimo unaprijedit postojeće dobre odnose između Mostara i Zadra. Uvijek je dobro čuti i drugačija razmišljanja jer svaki grad koji se razvija mora obilaziti druge gradove, kako bi podijelio i dobio iskustva, kazao je zadarski gradonačelnik.

Mostar i Hercegovina imaju ogroman turističkih potencijal, izjavio je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Morate turizam brendirati i marketinški dobro predstaviti kako bi otvorili novu gospodarsku granu koja će odmah povećati broj zaposlenih te povećati prihode. Mislim da su Mostar i Hercegovina na jako dobrom putu, poručio je Anušić.

Mostar i Osijek potpisali Sporazum o prijateljstvu i suradnji

(www.jabuka.tv)

19 komentara

 • Kordiću ,grad Široki Brijeg je sjedište ŽZH i gravitacijsko središte svih Hrvata Herceg Bosne ,duhovno,kulturno i športsko

  • U kojem pogledu molim te, prodjes kroz grad od Lisa do mosta i zavrsis sa iskrivljenim felgama, kakvo jebeno srediste, cega osim u umovima malogradjana? Duhovno, potpuno nebitno pored Medjugorja. Kulturno, kakva crna kultura na Balkanu? Sportsko, sta osim HKK Široki danas vrijedi spomenuti? Ajde bjezi bolan.

 • Niti je sjedište ŽZH, niti je sjedište svih Hrvata u BiH. Budimo realni, Mostar je Grad u pravom smislu, a trenutno ide u smjeru da bude još ljepši, uređeniji i posjećeniji nego ikada do sada!
  Mnogi su se do sada okoristili Mostarom, te izvlačili iz njega sve što su mogli, u korist svojih najbližih, u korist svojih sela i mjestašaca iz kojih su potekli!
  Došlo je vrijeme da se stvari opet postave na svoje mjesto, a u ovom čovjeku vidim stvarnu želju da pokuša vratiti Mostar u ono što je nekada bio!
  U Mostaru žive Hrvati, pravi pravcati Hrvati, ništa manje Hrvati od onih u Širokom, Grudama, Ljubuškom, itd. A njihova je sreća u tome što žive sa drugim narodima, što znaju živjeti sa tim, što su otvorenog srca i što ih upravo radi toga vole svi oni stranci koji dođu u posjet Mostaru!
  Mostar je mjesto susreta Istoka i Zapada, te kao takav za Hrvate ima još veću vrijednost, jer pokazuje da su uprkos doticaju sa svim ostalim kulturama, Hrvati uspjeli zadržati svoj identitet, kulturu i običaje!
  Uzmite primjer Domovinskog rata, lako je bilo biti Hrvat u Širokom, trebalo je hrabrosti i mudrosti pa ostati Hrvat u gradu gdje te je to moglo koštati glave!

  • Mostar grad u pravom smislu riječi?Meni više liči na neki grad u Indiji,barem što se čistoće tiče.A i mnogih drugih stvari,koje nisu riješene ali neka je naplata parkinga riješena,to je ipak najvažnije.

   • Da, grad u odnosu na sve ove okolne provincije, koje bi rado da su barem u pola kao Mostar! Ima se u Mostaru mnogo toga za počistiti, slažem se, prvo zabraniti odlaganje smeća na mostarsku deponiju ovim mjestima iz ŽZH, zatim počistiti ološ iz okolnih vukoje…a, koji je godinama unazađivao Mostar, a Mostar prepustiti ljudima koji ga vole! Vidjeli smo neki dan tko uništava mostarska groblja, klošar iz Graca, iz Širokog Brijega…..!
    Kakav god da jeste, 100 godina je ispred Širokog !

  • pajdo bgt ne seri..nije vas 300 ostalo sve skupa u Mostaru, u pravu si nije bilo lako i odmah tutanj…samo ću reći “brani Tuta Mostar”..šah mat…

   • Ima nas malo više od 300, ne sekiraj se ti za nas! A imamo i pojačanje od vas Širokobriježana, Ljubušaka, Gruđana, koji sve više sele iz malih neprikladnih pokušaja od gradova, jer su shvatili da je Mostar ipak 100 godina ispred njih!
    A ne znam ja ko ti je taj Tuta, mene je u ratu u Mostaru branio moj tata, ujak, te tatina trojica rođaka, svi redom Mostarci!

 • Jeste gravitacisko središte ŽZH u pravu si,svi navalili na posao u ,,ciganski grad”kako vole reći,ne vole ga nimalo ali vole poslove u EP HZ-HB,ministarstvima,agencijama…..a u ratu dolazili u pljačku.
  Ovi što sjede,sve sami SKOJ-evci.

  • Čija je ep hz hb mostarske agencije vaše i bolnica vaša… koliki idiot moraš biti da to izjavio. Zbog mostara propadaju ostala mjesta s Hrvatima
   Što sva sveučilišta moraju biti u mostaru..da bi vi izdavali stanove. Jedino živite od državnih firmi i agencija koje usput nisu samo vaše. Više široki i njegovo gospodarstvo potroši struje od mostar izd

 • 100 godina TRAČEVA… samo o drugima pričate…čim netko leđa okrene, udarite po njenmu…ževk ževk ..laj laj grrrr…eto to ste vi ..s obje strane. Živite TUĐE živote više nego ova sela nabrojana…. grad buahaaaaaa

 • Kordic Pa rece Li pred izbore da ces biti gradonacelnik vijelog Mostara. Kad tako rece Sto goste ne odvede i na drugu stranu Mostara da vise stari most i Kujundziluk. Tibiti Valjda Covic zabranili. Tuga i jadi u Mostaru. Stidi se starina grada sto su poznate u svijetu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.