Kopirali iPhone: Samsung mora Appleu platiti 539 mil. dolara!

Američki savezni sud naložio je južnokorejskom Samsung Electronicsu da Appleu plati odštetu od 539 milijuna dolara zbog kopiranja karakteristika njegova izvornog iPhonea.

Odluka porote saveznog američkog suda dokončala je najnoviju etapu u višegodišnjoj pravnoj bitki dva vodeća proizvođača pametnih telefona u svijetu. Apple je pokrenuo spor 2011. godine, tvrdeći da je Samsung prekršio neke njegove patente, podsjeća BBC.

‘Bit slučaja nije u novcu’

Godinu dana kasnije sud je naredio Samsungu da Appleu isplati odštetu od 1,05 milijardi dolara i dvije kompanije otada vode bitku za njezin konačan iznos. U najnovijoj presudi najveći dio iznosa – 533,3 milijuna dolara – vezan je za kršenje tri Appleova patenta dizajna telefona, a ostatak za tri patentirane funkcije.

Apple je u priopćenju izrazio zadovoljstvo što se porotnici ‘slažu da bi Samsung trebao platiti za kopiranje naših proizvoda’.

Bit ovog slučaja nikada nije bila samo u novcu, poručili su iz američke kompanije, dodajući da je važno osigurati kontinuiranu zaštitu ‘mukotrpnog rada i inovacije brojnih ljudi u Appleu’.

U Samsungu pak podsjećaju da je odluka ‘u suprotnosti’ s jednoglasnom presudom Vrhovnog suda koji je prihvatio njihov prijedlog izračuna odštete za kršenje patentiranog dizajna.

Jasnog pobjednika ustvari nema

U južnokorejskoj kompaniji smatraju da su trebali platiti samo 28 milijuna dolara odštete, ograničavajući iznos na dobit izravno povezanu s komponentama odnosno karakteristikama pokrivenima patentima.

Apple je pak tražio daleko veći iznos na bazi izračuna dobiti koju su ostvarili na cijelom iPhoneu.

Nijedna kompanija nije ostvarila jasnu pobjedu budući da je Apple u početnom podnesku tražio 2,5 milijardi dolara odštete, konstatira Kiranjeet Kaur iz singapurske savjetodavne tvrtke IDC. Napominje i da se ‘ne može isključiti mogućnost’ da će se Samsung ponovno žalitina presudu.

Samsung zasigurno nije želio ni očekivao ovakvu presudu budući da ona – pored utvrđene odšteteističe da je dizajn zaista kopiran, tumači Kaur.

Dodala je i da bi presuda trebala biti upozorenje manjim tržišnim akterima da ‘više paze da ne krše patente, posebno na tržištima poput SAD-a’.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.