Konzum izlazi s tržišta BiH, trgovine preuzimaju bh. trgovački lanci

Konzum se povlači s tržišta iz BiH“, naslov je koji dominira svjetskim medijima koji prate trgovinska kretanja u cijelom svijetu.

Povlačenje ili ne

Prema pisanju European Super-market Magazinea, postojeća prinudna uprava koncerna Agrokor planira prodati Konzum trgovine na prostoru BiH. Službene izjave prinudne uprave Agrokora o budućem statusu Konzumovih trgovina u BiH nema, ali se već mjesecima špekulira kako će te trgovine kupiti nekoliko velikih bh. trgovačkih lanaca, a u prvom redu se potencira kao kupac jedan od najvećih trgovačkih lanaca Bingo iz Tuzle.

Još prošle godine obavljena je informacija kako trgovački lanac Bingo ima namjeru proširiti svoje trgovine, i to kupnjom lokacija na kojima je sada hrvatski trgovinski lanac Konzum. Jedna od tih lokacija je BBI centar u Sarajevu, a druga je u Jablanici. Podnositelj zahtjeva traži mišljenje od Konkurencijskog vijeća u vezi s postojanjem obveze podnošenja prijave koncentracije s obzirom na to da gospodarski subjekt Bingo ima namjeru s društvom koje vrši iznajmljivanje poslovnih prostora u Sarajevu zaključiti ugovor o zakupu na osnovi kojeg bi ušao u zakup poslovnog prostora veličine oko 1200 četvornih metara na adresi BBI centar, Trg djece Sarajeva br. 1, 71000 Sarajevo, za potrebe obavljanja svoje djelatnosti, tj. maloprodaje prehrambenih proizvoda i roba široke potrošnje – ističe se u podnesenom zahtjevu.

Drugi objekt koji Bingo planira preuzeti od Konzuma nalazi se na prostoru općine Jablanica. Još prošle godine Večernjak je pisao kako slovenski Mercator svoj povratnički status na tržište BiH planira koncentrirati isključivo na veća prodajna mjesta koja je imao i prije privatizacije od Agrokora, s namjerom širenjabroja trgovačkih lanaca.

Preuzimanje i zarada

Ostali dio tog trgovačkog “kolača” preuzeli bi domaći bh. gospodarstvenici koji su posljednjih godina. zabilježili ozbiljne poslovne rezultate, među kojima je najveću dobit zabilježio tuzlanski trgovački lanac Bingo. U Hercegovini prodajni lanac Namex iz Širokog Brijega otvara sve veći broj prodajnih mjesta i spominje se kao ozbiljan pretendent na dio Konzumovih trgovina iako nema službene informacije.

Agrokor demantirao da prodaje trgovine Konzuma u BiH

Prodajni lanac Mališić iz Čitluka već je preuzeo radnike i objekt Velproa iz sastava Agrokora, koji je nedavno zatvoren. U prošloj godini analiza poslovanje vodećih trgovačkih lanaca u BiH pokazala je kako je najprofitabilniji trgovački lanac u BiH bio tuuzlanski Bingo. Respektabilan profit ostvario je FIS iz Viteza, a potom s manjom, ali ipak milijunskom dobiti slijede ga Robot i banjalučki Tropik maloprodaja.

Spomenuti pet trgovačkih lanaca u 2016. godini zajedno je imalo 2,4 milijarde KM prihoda. Maloprodajni sektor u BiH ima stalni rast zahvaljujući solidnim ekonomskim kretanjima, rastu posjeta BiH i tehnološkom napretku. Solidna ekonomska kretanja u zemlji povečala su prodaju prehrambenih namimica, dok je, uslijed rasta posjeta, došlo i do porasta prodaje neprehrambenih proizvoda.

(Večernji List | Zdenko Jurilj)


6 komentara

  • Zato što se većina ne usudi borit i investirati, nego je uvijek kriv netko drugi za njihovu neimaštinu. Hrabrim poduzetnicima se višestruko vraća (u Širokom imaš puno primjera), a ovima što po vazdan jauču – ništa se dobro (u financijskom smislu) neće dogoditi do kraja života. Ovi što kukaju – oni se smiju ljudima nakon neuspjeha i ogovaraju one nakon uspjeha: svi su im krivi, niko ne valja!
   Nemaš para a imaš ideju? Imaš u Širokom x mjesta gdje će ti se dati kredit, posuditi neki novac ili da ćeš pronaći investitora, a da ne pričam van Širokog.
   A čim nečija firma rEste odma ga se štembilja kao “komunjara, lopov, adezeovac, švercer, robovlasnik itd.”
   @Bojovnik. Komentar ti je jadan i zato sam pritisko palac dolje.

   11
   2

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.