Kontrolirano plakanje: Djecu treba pustiti da plaču – Jabuka.tv

Kontrolirano plakanje: Djecu treba pustiti da plaču

Majka dvoje djece i profesorica ekonomije i doktorica znanosti Sveučilišta Harvard, Emily Oster, kazala je kako bi djecu trebali ostaviti da se isplaču tijekom večeri.

Ističe kako kontrolirano plakanje pomaže djeci bolje spavati, te ne ostavlja nikakvu emocionalnu štetu na njih. Emily, 39, napisala je knjigu koja se zove “Cribsheet” u kojoj govori o benfitima ostavljanja djece da se isplaču, a prikupila ih je na osnovu tisuće papira akademske literature, piše The Sun.

Većina stručnjaka se slaže da bi djecu trebali ostaviti da plaču između dvije i deset minuta prije nego ih utješite. Takozvano kontrolirano plakanje ne znači da ignorirate svoje dijete, nego govori kako ne trebate baš instantno utješiti svoju djecu.

Dr. Anna Price ističe kako zbog ovih rezultata ne biste trebali ostaviti svoju djecu da plaču cijelu noć, već ne skakati na svaki njihov uzvik. Dr. Monique Robinson ističe da je otkriveno da rezultati ne samo da značajno poboljšavaju spavanje dojenčadi, nego je utvrđeno i značajno smanjenje simptoma depresije majki.

Istraživački tim na Sveučilištu Zapadne Australije je ispitivao majke i djecu koju je podijelio u dvije skupine: jedna skupina majki je djelovala intervencijski kada je čula plač svoje djece, dok je druga skupina ostavila svoju djecu da se isplaču.

Rezultati nisu pronašli nikakvu razliku u emocionalnim problemima ili problemima u ponašanju, problemima spavanja, vezanosti ili mentalnom zdravlju između ove dvije skupine. Robinson ovaj čin naziva ’emocionalnim odgađanjem’ te dodaje da ono pozitivno utječe na razvoj mozga djece.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.