Kontrola povrata PDV-a: Inspektori otkrili prijevaru od 500.000 KM

Inspektori su otkrili prijevaru od 500.000 KM, na ukupno 500 milijuna koje je Uprava za neizravno oporezivanje vratila gospodarstvu u proteklih pet mjeseci. U Upravi navode da je moglo i bolje da kontrolu nisu medijski najavili, ali će nastaviti dalje, uz pojašnjenje da je najveći dio povrata PDV-a ipak prijavljen prema zakonu, izvijestila je ATV Banja Luka.

Izvoz raste i izvoznici na to imaju pravo, kažu u Upravi, i dodaju da su nakon brojnih žalbi koje su stizale iz entitetskih vlada svim raspoloživim snagama krenuli u akciju.

“Prema podacima koje trenutno imamo, u obavljenim kontrolama gdje je bilo angažirano u sva četiri regionalna centra više od 100 inspektora, utvrdili smo naknadnu obvezu veću od pola milijuna maraka. Činjenica je da je Uprava najavila javno kontrolu i u tom smislu smo praktično dali obveznicima određeno vrijeme da se pripreme”, rekao je glasnogovornik UNO Ratko Kovačević.

Otkrivena prijevara ipak nije važnije promijenila stanje u proračunima. Da problem nije u izvoznicima pokazuju i najnoviji podaci o prikupljenim prihodima, jer smo samo na trošarinama na domaću naftu i duhan izgubili 18 milijuna maraka, a manje su i PDV prijave poduzeća. Rastu prihodi na uvoznu robu, ali ipak nisu dovoljni da ispune planove entitetskih vlada. Republika Srpska ove godine računa na 80 milijuna više nego prošle, a za pet mjeseci dobila je svega 14. Iz vlade se pretjerano ne žale, ali u lokalnim zajednicama vlada panika, prenosi Večernji list.

Problem otvoreno priznaje gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić koji je prinuđen praviti rebalans proračuna.

“Loše je, jer glavni izvor prihoda u Bosni i Hercegovini, a to su neizravni porezi, opada i to na nas značajno utječe. U ovoj godini planiramo 41 i pol milijun. Rebalansom proračuna ćemo morati ići naniže i oboriti barem za 500 tisuća, možda milijun ili milijun i pol KM”, rekao je Radojičić.

I za održavanje puteva otišlo je 600.000 KM manje u prvih pet mjeseci, što su za poduzeće Putevi Republike Srpske značajna sredstva.

“Javno poduzeće Putevi godinama već ima problema sa sredstvima koja su predviđena za financiranje puteva. Mi održavamo putnu mrežu dužu od 4.000 kilometara. Očekivali smo usvajanje dodatnih trošarina, što bi nam povećalo sredstva, međutim očito nema političke volje”, rekao je direktor Puteva Republike Srpske Nenad Nešić.

Dodatni problem je što se ni postojeće trošarine ne troše namjenski pa Vlada svakom četvrtom markom za krpljenje puteva krpi rupe u proračunu. Iako vozači za održavanje putne mreže izdvajaju 15 feninga po litru, četvrtina novca u tu svrhu nikada ne ode zbog sustava raspodjele. Kad se namire bh. institucije i vrate inozemni dugovi entitetskih vlada, na račune Puteva se uplati četiri posto onoga što ostane od neizravnih poreza.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.