Kontrola hrane i vode u 25 općina i gradova u BiH – Jabuka.tv

Kontrola hrane i vode u 25 općina i gradova u BiH

Agencija za sigurnost hrane BiH započela je s testiranjem hrane i pića u okviru Plana praćenja zdravstvene ispravnosti vode za piće, prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stolnih voda te voća i povrća za 2015. godinu.

U skladu sa spomenutim planom u 25 gradova i općina u Bosni i Hercegovini bit će uzeto oko 530 uzoraka hrane na kojima će se uraditi oko 4550 laboratorijskih analiza, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Laboratorijskim analizama bit će utvrđena razina ostataka 25 aktivnih materija u voću i povrću kako bi se uradila procjena rizika izloženosti potrošača neispravnoj hrani biljnog podrijetla, utvrdilo pridržavaju li se poljoprivredni proizvođači u BiH dobre poljoprivredne prakse, te spriječile moguće zapreke pri izvozu i uvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Također, na 430 uzoraka vode za piće iz objekata javne vodoopskrbe, prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stolnih voda analizirat će se eventualna nazočnost metala, nitrata, nitrita, mineralnih ulja, tetrakloretena, trikloretena i mikroorganizama.

Na temelju rezultata laboratorijskih analiza, Agencija za sigurnost hrane BiH dat će preporuke mjerodavnim institucijama za daljnje postupanje u svrhu zaštite zdravlja i interesa potrošača.

Agencija za sigurnost hrane BiH, u suradnji s nadležnim institucijama BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH kontinuirano poduzima mjere zaštite zdravlja i interesa potrošača, kao i omogućavanja ravnopravnog položaja subjekata u poslovanju s hranom na tržištu.

Sve mjere temelje se na propisima o hrani koje inicira i priprema Agencija u suradnji s nadležnim institucijama BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH. Propisi o hrani kontinuirano se usklađuju sa zakonodavstvom EU, a u njih su ugrađeni najnoviji znanstveni standardi, čime se na najbolji način štiti zdravlje potrošača, stoji u priopćenju.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.