Kondicijski trener Vatrenih: Visoki ritam nije problem, forma igrača ostat će dobra

Kondicijski trener hrvatske nogometne reprezentacije vjeruje da će igrači u visokom ritmu izdržati cijelo Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Hrvatska reprezentacija na impresivan je način završila prvi krug Svjetskog prvenstva u Rusiji ostvarivši sve tri pobjede u skupini. Vatreni su uz Urugvaj i Belgiju jedini natjecanje po skupinama prošli neokrznuti s maksimalnih devet bodova.

Osim igre, raduje i sjajna fizička priprema hrvatskih igrača koji su svoje suparnike lomili visokom presingom. Hrvatska je izgledala moćno u svim segmentima igre.

Zadovoljni smo, Hrvatska je izgledala kako smo htjeli izgledati. Cilj smo ostvarili, ali na tome ne smijemo stati. Idemo dalje korak po korak, kazao je u razgovoru za Hinu Luka Milanović, kondicijski trener Vatrenih.

Pripremao Cro Copa, Cibonu i rukometaše Egipta

Milanović je docent na Kineziološkom fakultetu, te predstojnik Zavoda za kineziologiju sporta. Iza njega su desetljeća iskustva, radio je u košarci, pripremao je Mirka Filipovića, individualno radio s brojnim nogometnim i košarkaškim zvijezdama, pripremao je košarkaše Cibone i Zagreba te rukometaše Egipta. Za vrijeme mandata Nike Kovača bio je asistent glavnom kondicijskom treneru Igoru Jukiću, a dolaskom Dalića sam je preuzeo glavnu ulogu.

Postavlja se pitanje mogu li Vatreni u takvom visokom ritmu nastaviti i u drugom dijelu prvenstva kada tek slijede najveća iskušenja.

Uvijek ima oscilacija i to je normalno. Kod nekih igrača će biti dizanja forme, kod nekih će biti izazovno održati formu, ali moguće je biti na jednoj zadovoljavajućoj razini cijeli turnir. Forma naših igrača bi trebala ostati dobra, nastavio je kondicijski trener Vatrenih.

Kazao je kako je teško govoriti o tome što je top forma, ali i dodao da je moguće održati visoku razinu izvedbe koja ne ovisi samo o kondicijskoj pripremi već i o drugim faktorima.

Kako svi igrači nisu imali istu minutažu na prvenstvu, posljednjih dana se pokušalo sve igrače izjednačiti.

Svaki igrač je imao drugačiju minutažu, pokušali smo u ovih nekoliko dana sve izjednačiti s ciljem da što bolje izgledamo u idućoj utakmicikazao je Milanović.

Može li Modrić izdržati u ovom ritmu? MOŽE!

Hrvatske navijače najviše zanima može li Luka Modrić, nakon iznimno naporne sezone u dresu Real Madrida, odraditi cijelo prvenstvo na vrhunskom nivou kakav je pokazivao u prve tri utakmice.

Vjerujem da Luka može igrati u dobrom ritmu do kraja. Nastavili smo s načinom treninga kakav je imao u klubu, pogotovo u već spomenutom individualnom režimukazao je Milanović.

Posljednjih se dana vodila rasprava o tome je li pametno da neki igrači toliko pauziraju od drugog kola do osmine finala.

To smo kompenzirali treningom. Pokušali smo da svatko od njih, kao što i inače radimo, dobije individualno što mu je potrebno. Točno se zna što se radi četiri, tri, dva ili jedan dan prije utakmice. I što oni vole raditi i što ima najviše odgovara. Vjerujem da ta pauza neće utjecati već će nam pomoći, dodao je Luka Milanović.

Otkrio je kako igračima nakon utakmice trebaju dva dana kako bi se posve oporavili.

Mnogi igrači su umorniji drugi dan, a ne dan nakon utakmice, što mi poštujemo i znamo kako se tko osjeća koji dan, nastavio je kondicijski trener Milanović.

Premda se čini kako je izazov pipremiti plan rada za svakog igrača posebno, zavisno od sezone kakvu je imao, Milanović je priznao kako je veći izazov bio kako biti selektivan po pitanju što raditi.

Najviše se vremena posvećuje – prevenciji od ozljeda

Priznao je kako nema problema a autoritetom, jer svi u hrvatskom taboru imaju isti cilj.

Što je viša razina igrača to je meni lakše s njima komunicirati i raditi. Naravno, uz puno uvažavanje. Svi imamo isti cilj i naš cilj je autoritet, kazao je Milanović.

Dodao je kako se veliki naglasak posvećuje i prevenciji ozljeda i oporavku, pa tako hrvatski igrači do sada srećom, nisu imali niti jednu težu ozljedu.

Nadam se da i neće. Bitno je da budu zdravi jer tada mogu pokazati svoju kvalitetu i pripremljenmost, dodao je Luka Milanović.

U sportu su posljednjih godina sve primjetnije moderne tehnologije, no Milanović je dodao kako su po tom pitanju selektivni.

Jako smo selektivni jer postoji more podataka koje mi dobivamo. Međutim, mi biramo samo najvažnije parametre i oni nam pomažu da potvrdimo ono što već znamo, kazao je kondicijski trener hrvatske reprezentacije.

Milanović je godinama radio u košarci, pa je povukao paralelu o ta dva sporta.

Drugačiji je ritam natjecanja. U košarci je normalno igrati dan za danom što je u nogometu nemoguće. Sportovi su drugačiji pa su i opterećenja različita. No, neke stvari su slične, oporavak je uvijek oporavak, važna je prevencija, temeljna pravila za održavanja forme su uvijek temeljna, ali ona su tu da se s njima igramo i da nađemo pravi trenutak za igrača i ekipu, kazao je na kraju kondicijski trener Vatrenih Luka Milanović.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.