Konaković: Županije FBiH mogu legalno donijeti odluku o neradnom danu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u subotu u Zagrebu sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlić Radmanom.

Predsjednik Vlade RH Konakoviću je čestitao na Odluci Europskog vijeća o otvaranju pregovora sa BiH, naglasivši da je osobno vrlo sretan zbog te činjenice.

Istaknuo je da su se Republika Hrvatska i njeni dužnosnici zauzeli kako bi Europsko vijeće donijelo tu Odluku. Ponovio je da će Hrvatska i dalje pružati podršku i pomoć BiH na njenom europskom putu.

Ministar Konaković je iskreno zahvalio na procesu koji je premijer Plenković vodio sa svojim suradnicima kako bi Europsko vijeće donijelo pozitivnu odluku za BiH, koja za BiH predstavlja povijesni iskorak.

Sugovornici su se složili da je sam tekst zaključka Europskog vijeća vrlo povoljan i zadovoljavajući po Bosnu i Hercegovinu, te da se ne smiju zaustaviti reformski procesi koji su pred BiH.

Foto: MVP BiH

Na sastanku s Grlić Radmanom je istaknuta kontinuirana posvećenost unapređenju i jačanju bilateralne suradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

U fokusu razgovora ministra Konakovića i njegovog domaćina, ministra Grlić Radmana, također je bio europski put BiH i Odluka Europskog vijeća o otvaranju pregovora.

Ministar Konaković tom prilikom je izrazio zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici te istaknuo da je izuzetno sretan što lijepe trenutke i radost, nakon povijesne odluke za BiH iz Bruxellesa, može podijeliti upravo u Zagrebu. Podsjetio je da je od početka svog mandata na poziciji ministra vanjskih poslova posvećivao posebnu pažnju regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima. Naglasio je da je riječ od jednom od ključnih prioriteta vanjske političke orijentacije BiH.

Ponovio je da BiH ima najdužu granicu sa Republikom Hrvatskom te da je ta zemlja jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH. Istaknuo je da je aktualni saziv Vijeća ministara BiH učinio važan iskorak na europskom putu. Zahvalio je na čvrstoj i iskrenoj hrvatskoj podršci europskom putu Bosne i Hercegovine te podršci za otvaranje pregovora. Osvrnuo se na godine iza, nesporazume i konflikte, koji nikome nisu ništa donijeli.

Podsjetio je da smo zbog zbog takve politike postali jedna od zemalja sa najvećim brojem odlazaka produktivne radne snage. Za nas u BiH je najvažnija poruka da su se kompromis i dijalog isplatili i da to što smo u teškom političkom ambijentu i interesima drugih geopolitičkih sila uspjeli na prvo mjesto staviti europski narativ.

Član sam Vijeća ministara koje je usvojilo 16 europskih zakona i mnoge druge stvari, što je rezultiralo izjavama europskih dužnosnika da je ovo što je urađeno u zadnjih 13 mjeseci bolje nego sve urađeno u 10 godina. Sve je to donijelo optimizam i nadu da se BiH može kretati u pravom pravcu, kazao je ministar Konaković i dodao da imamo kartu za europski vlak i da je do nas da počnemo rješavati ona teža pitanja.

Foto: MVP BiH

Istaknuo je da je BiH u zadnjih 13 mjeseci 100 postotno uskladila sigurnosnu i vanjsku politiku sa EU, te da se Europi pokazalo da je BiH istrajna u poštivanju pravila koja se nisu svima sviđala, ali da je postojala svijest o tome da su ona za BiH najbolja. Ocijenio je da BiH u ekonomskom smislu nema alternativu osim EU. Ministar Grlić Radman je čestitao BiH i ministru Konakoviću otvaranje pristupnih pregovora sa Europskom unijom, naglasivši kako su na tom procesu radili zajedno.

Političari u BiH su pokazali mudrost i strpljenje i volju u zahtjevnom reformskom procesu, čime su pokazali i dokazali da imaju reformske kapacitete. Ovo postignuće je zavisilo o vašoj spremnosti i pripremljenosti i traženim isporukama, a to su uvjeti koje je trebalo zadovoljiti kako bi Europska komisija dala preporuku, a zatim i Europsko vijeće donijelo konačnu odluku, kazao je ministar Grlić Radman.

Ponovio je da će Hrvatska pružati i dalje podršku i pomoć BiH naglasivši kako ne sumnja da će Bosna i Hercegovina i dalje biti posvećena
strateškom planiranju kako bi postala članica Europske unije, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Prilikom obraćanja medijima osvrnuo se i na pitanje koje je ovih dana aktualno, a to je proglašenje neradnog dana u BiH zbog parlamentarnih izbora u RH.

Imaju različite nadležnosti državne, entitetske, županijske koje se mogu različito primjenjivati u različitim dijelovima države i sigurno se u županijama može zakonito donijeti odluka o neradnom danu, kazao je Konaković u Zagrebu.

Podsjetimo, prvo je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović kazao kako će 17. travnja, na dan održavanja izbora u Hrvatskoj biti u BiH biti neradan dan, nakon čega se oglasilo Ministarstvo rada i socijalne skrbi priopćivši kako navedeno nije moguće. 

Potom je govoreći za RSE predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović kazao kako Vlada ima pravo bilo koji dan proglasiti neradnim zbog postojanja Zakona o blagdanima i neradnim danima u ŽZH.

Čović o izborima u Hrvatskoj: Bit će i za nas neradni dan, samo će to kod nas biti svetkovina

Ništa od neradnog dana u BiH zbog izbora u Hrvatskoj

Čović: ŽZH može bilo koji dan proglasiti neradnim

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/Pixsell)

4 komentara

  • Treba svaka opcina imati jedno mjesto za glasanje ili najmanje zupanija.
    Nema smisla da cijela žzh ide u konzulat u Mostaru

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.