Konaković: Kada Čović pošalje poruke koje se ne sviđaju Bošnjacima, oni biraju Komšića

“Kada ode Čović u NSRS i pošalje poruke koje se Bošnjacima ne sviđaju, oni biraju Željka Komšića”, kazao je u Pressingu na N1 ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Zašto ste pristali da razgovarate u Bakincima o stvarima koje nisu bile među zahtjevima EU?

Osim EU puta, BiH ima svoj život i izvan EU agende. Mi još imamo propise, zakone i dnevne probleme koji se ne tiču EU. BiH je zemlja konsenzusa i svatko onaj tko ne sjedi i ne razgovara laže birače. Pitanje Ustavnog suda je propisano našim ustavom i rečeno je da će se nakon određenog roka to pitanje rješavati u Parlamentu i trebamo. Ne onako kako to Dodik vidi. Svi imamo tonske zapise, svi ćemo donijeti svoje prijedloge.

Kada ćemo početi razmišljati o nekom opuštanju? Kada prestanu napadi na BiH. Kada prestanu secesionističke poruke. Nećemo dozvoliti da Ustavni sud kao temelj zaštite Ustava bude poljuljan. Silajdžić je 2006. rekao: ”Ogadit ćete Hrvatima BiH”. To su stvari koje se trebaju praviti kao pretpostavka za konsenzus kako bi i druga pitanja bila riješena, kaže Konaković i pojašnjava kakav je bio prijedlog NIP-a:

NIP je imao dobar prijedlog, danas mi se čini bolji nego ikada, rekli smo ”ajde ako smijete vi iz etničkih skupina na crtu građanskom. Evo vam dajte četvrtog člana Predsjedništva”. Neka tri biraju etnički, Hrvati, ne tamo gdje HDZ kontrolira procese. Dajte da taj četvrti kandidat bude s jedne izborne jedinice cijele BiH, građanske orijentacije. Mi hoćemo doći u fazu razgovora, mi smo u Neum došli s ovim prijedlogom.

Hoće li Trojka na narednim izborima imati kandidata za Predsjedništvo iz reda Hrvata?

Narod i pravda neće imati kandidata niti ću ja to zagovarati. Ne znam hoće li Trojka to raditi, kazao je.

Komšić najavljuje nasljednika?

Ja bih ovako postavio stvari. Ne zna se kome to više odgovara, HDZ-u ili Komšiću. Oni neispcrpno troše agendu oko ove teme. Komšić je potpuno homogenizirao hrvatsko glasačko tijelo. Meni smeta to što će on uskoro biti 16 godina na poziciji člana Predsjedništva, ne mogu nabrojati pet dobrih stvari koje je uradio za BiH.

Da je Komšić ušao, to je bila zamisao, da SDP uđe u hrvatsko glasačko tijelo, da otvori urede u Livnu, Širokom, Mostaru, pa da dole uzmu glasove, to bi bila pobjeda te priče. Mi imamo Komšića, kada ode Čović u NSRS i pošalje poruke koje se Bošnjacima ne sviđaju, oni biraju Željka Komšića. To je bio sustav spojenih posuda, ja mislim da to nama ne treba, ističe ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković za N1.

Analitičari za Jabuka.tv: Bogomdani tumač Schmidt svjesno minira europski put BiH

(www.jabuka.tv | Foto: N1)

11 komentara

 • Da. I? Šta bi Hrvati trebali? Pušiti Bošnjacima. 💪. Bosna i Hercegovina je po ZAVNOBIH-u iz 43, referendumu iz 92 i Daytonu iz 95 i srpska i hrvatska i bošnjačka i to se neće promijeniti. Svaki pokušaj da se proglasi samo srpksom, hrvatskom ili bošnjačkom izazvat će nepotrebni rat.

 • Konaković uopće ne negira da Bošnjaci biraju Hrvatima člana predsjedništva. Ima logike ovo što govori za Čovića da dodatno, namjerno potiče Bošnjake da biraju Komšića. Ipak je to stara udbaška škola. Kada pogledam u svome gradu tko su Čovićevi bliski suradnici u Sarajevu (savjetnici), sve i do jedan dolazi iz udbaške obitelji, vjerojatno upravo iz tog razloga da ga netko ne bi počeo propitkivati koja je zapravo njegova prava uloga. Uz to, za sve ima blagoslov katoličke Crkve, jer Hrvatima je najbitnije da ,,iđeš” u Crkvu, a ideološka pozadina ovih odgojenih komunističkih poltrona, za Hrvate nije bitna. E zato ćemo svi na kraju platiti! Strašno.

 • Konakoviću, smatrali smo t normalnim. Ali, sad s čini da nisi baš sa svojom.. Jebo te Komšić, što bi to Hrvati trebali? Možda (po tebi) da prihvate tu poturicu? Da imat pameti i vama bi se zgadila da kretenčina, koja je najprije ljubila Titu i njegove fašio – komuniste, onda Aliju i njegove islamističke naciste. Mrš!

 • Nije problem u Čoviću što vi Muslimsni birate Hrvatima člana predsjedništva BIH već je problem u vama što vi želite imati 2 člana Predsjedništva kako biste mogli većinom glasova 2 od 3 kao i do sada donositi odluke u tom bezglavom Predsjedništvu.Isto tako potrebito je reći kako su ama baš sve muslimanske stranke u BIH iste po tom pitanju i nikada ni jedna neće pristati na to da Hrvati sami sebi biraju člana predsjedništva što drugom riječima znači kako su svi predstavnici tih stranaka lažovi,licemjeri,pokvarenjaci,izdajice,poturice i ološ najgore vrste kojemu se nikada ne smije vjerovati.Ta davno su naši stari rekli”U neviri nema vire”!Konačno jedini odgovor za vas i vašu politiku je stvaranje treće teritorijalne jedinice Hrvata u BIH I ona će se dogoditi sviđalo se to vama ili ne kao i međunarodnoj zajednici i izdajicama u hrvatskim redovima koji treći entitet odbacuju zato što im je u ovoj nakaradi od države dobro.

 • Dragi moj branitelju,

  Vi ste idealist, do stvaranja hrvatskog entiteta u BiH može doći jedino promjenom američke politike. Obzirom da u našoj velebnoj diplomaciji uglavnom rade potomci bivših udbaša i komunista, te geopolitičku situaciju i čvrste američke veze sa Arapima – biznis nafte, prije će mjesec udariti u Zemlju nego što će naša diplomacija početi raditi u interesu hrvatskog naroda u BiH. Naivni ste,

 • Zaŝto Jugosimpatizeri nisu od 1990 godine htjeli u HDZ….. već su htjeli uz SDP i sve ŝto je podsjećalo na Jugoslaviju.

  1990 -91 HDZ nije bio lopovska stranka ( kako ih sada nazivaju ljevičari) ….
  . … znači …ljevičari nevole HDZ zato ŝto je bio za hrvatstvo a ne jugoslavenstvo… i to je tako i danas.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.