Konačno dokazano: Umjerena konzumacija piva pozitivno djeluje na zdravlje

Znanstvenici su postigli konsenzus – umjerena konzumacija piva dokazano pozitivno djeluje na zdravlje!

Antioksidansi koji se nalaze u pivu štite srce, krvne žile i mozak od raznih oboljenja. Dio je to saznanja znanstvenih istraživanja čiji su rezultati prezentirani na 5. međunarodnom simpoziju o pivu, koji je u Madridu organiziralo Ministarstvo poljoprivrede, hrane i okoliša Kraljevine Španjolske.

Panel znanstvenika, sastavljen od brojnih međunarodnih stručnjaka na području istraživanja utjecaja alkohola na zdravlje, ove je godine jednoglasno zaključio kako umjerena konzumacija piva (do jednoga piva (3 dL) dnevno za žene i do dva (6 dL) za muškarce) smanjuje kardiovaskularni rizik. Rad je temeljen na 150 studija, objavljen je u znanstvenom časopisu Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, a radnu skupinu predvodili su stručnjaci Mediteranskoga instituta za neurologiju iz Italije, prenosi Ordinacija.hr.

Kongres je otvorila Dr. Isabel Garcia Tejerina koja je izrazila ponos što već petu godinu zaredom Španjolska održava ovaj kongres na kojem stručnjaci imaju priliku javnosti prezentirati posljednje studije o utjecaju konzumacije piva na zdravlje čovjeka te samim time pokazati koliko su one važne.

pivo_zena_1

Predsjednik znanstvenoga odbora Simpozija dr. Ramón Estruc posebno je naglasio kako se uz umjerenu konzumaciju piva mora paziti i na namirnice koje se konzumiraju te napominje kako su poželjne upravo one navike koje prevladavaju na Mediteranu – pijenje umjerenih količina alkoholnih pića s niskim udjelom alkohola uz obrok, u opuštenoj atmosferi i društvu.

Polifenoli u pivu kao jaka zaštita

Epidemiološke studije pokazale su kako umjerena konzumacija piva pruža veću zaštitu kardiovaskularnoga sustava u usporedbi sa žestokim alkoholnim pićima. To znanstvenici pripisuju brojnim molekulama u pivu, poglavito polifenolima, antioksidansima, vitaminima i mineralima.

Osim toga, sve je više dokaza o zaštitnom učinku umjerene konzumacije piva na neurodegenerativne bolesti (Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest). Znanstvenici su još jednom potvrdili kako osobe koje umjereno i odgovorno konzumiraju pivo imaju sniženu stopu smrtnosti, poglavito zbog smanjenja kardiovaskularnoga rizika, u usporedbi s potpunim apstinentima.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.