Komšić u Mostaru: Oni se bore za oživljavanje ideje Herceg-Bosne

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u četvrtak je na mostarskim Šehitlucima položio cvijeće i odao počast poginulim borcima Armije RBiH, povodom obilježavanja 30. godišnjice formiranja Armije RBiH.

On je u izjavi za medije kazao kako BiH jest obranjena i postoji, no “nije onakva kakvom smo zamišljali 1992“.

Imamo mi još posla, bar ova generacija koja će doći (…). Da bude zemlja otvorena za sve njezine ljude bez obzira na to tko su, što su, kojem se Bogu mole… Dakle, za sve Bosance i Hercegovce koji doživljavaju kao svoju domovinu, ocjenjuje je Komšić.

Naglasio je kako je Armija RBiH nastala iz hrabrosti, inata, ponosa i želje da se sačuva svoje.

Sjećam se tih prvih dana kao što se sjećam i završetka rata. Od onoga kad nemaš ništa do onoga kad imaš organiziranu, ustrojenu vojnu snagu, kazao je Komšić, dodavši kako su “veliki izazovi pred nama” jer ratni planovi i politike koje su 1992. dovele do agresije na BiH nisu nestale, nego su tu.

Nama se učinilo nakon rata da se možda odustaje od tih planova, da se situacija smiruje, ali ovo vrijeme koje sada živimo pokazalo je da se nikada nije odustalo od toga, ustvrdio je, prenosi Fena.

Zapravo, dodao je, nije se odustalo od toga da se odluke koje se tiču ​​BiH, njezine suverenosti ne donose u zemlji, nego u Zagrebu i Beogradu.

Naveo je kako to jedni rade kroz institucije RS-a, dok se drugi bore za oživljavanje ideje Herceg-Bosne.

Ova situacija je sada i politički vrlo komplicirana jer prvo treba razbiti maglu nad tom pričom o navodnim majorizacijama, navodnoj ugroženosti da bi se vidjelo što je cilj. Pravi cilj je vladati BiH. Nisu uspjeli silom, sad se to pokušava političkim putem i nažalost, podrškom određenih međunarodnih krugova, istaknuo je Komšić.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

24 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.