Komšić pred Vijećem Europe: Usprotivite se izmjenama Izbornog zakona

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je u utorak susjedne države da se miješaju u unutarnje stvari njegove zemlje i podupiru koncepte koji vode učvršćenju etničkih podjela ne bi li tako zadržale kontrolu nad ključnim resursima koje ima BiH.

Komšić je takve teze iznio pred zastupnicima Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, okupljenima u Strasbourgu, a govorio im je video vezom iz Sarajeva jer nije mogao putovati nakon što mu je potvrđena zaraza koronavirusom.

Za susjedne države, koje nije izrijekom imenovao, Komšić je ustvrdio kako “upadaju u politički sustav BiH” i preko svojih satelita u njoj nastoje kontrolirati resurse, a dokaz toj tvrdnji vidi u činjenici da do danas nisu riješena pitanja kopnene i morske granice, čime je jasno aludirao na Hrvatsku i Srbiju.

Susjedne zemlje negiraju bosanskohercegovačku naciju nastojeći iskoristiti etničke identitete u mojoj zemlji u njihovu korist, kazao je uz ostalo Komšić, koji je iskoristio priliku pozvati zastupnike u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe da se usprotive zahtjevima za izmjenama Izbornog zakona kojima bi se jačao koncept konstitutivnih naroda u BiH, a podrže rješenja koja bi jačala ulogu građanina-pojedinca kao nositelja suvereniteta.

Komšićev je zaključak kako sustav temeljen na etničkoj pripadnosti zapravo uspostavlja tri totalitarna etnička sustava, a sve je to samo krinka za kontrolu resursa.

Kazao je kako je sadašnji ustav BiH nametnut Daytonskim sporazumom odavno trebalo reformirati, ali ne na način koji bi jačao dalje etničke podjele nego ih eliminirao, baš kao što je trebalo eliminirati i koncepte etničkog glasanja odnosno mehanizme kojima manjina može blokirati volju političke većine u BiH kroz domove naroda.

Ovdje se radi o zloporabi prava “konstitutivnih naroda” radi sprječavanja BiH da postane dio civilizirane zajednice europskih parlamentarnih demokracija kako moja zemlja nikada ne bi mogla postati članica Europske unije. Takve politike imaju namjeru od moje zemlje napraviti teritorij nad kojim će utjecaj imati strani režimi, kazao je Komšić.

On tvrdi kako je najvažnije pitanje provedba pet presuda Europskog suda za ljudska prava kojima je potvrđena diskriminacija građana BiH po etničkoj pripadnosti ili mjestu prebivališta te je dodao kako se to ne može riješiti uspostavom nekog novog izbornog sustava koji bi donio još veću diskriminaciju jer bi uspostavio nejednaku vrijednost glasa. Susjedne je zemlje optužio da takva diskriminatorna rješenja podupiru ne bi li same ostvarile svoje “ratne ciljeve”, prenosi Hina.

Njihova namjera ogleda se u dva aspekta. Prvi da kroz izmjene ustava i izbornog zakona BiH kreiraju takav sistem u kojem će te susjedne zemlje imati “zlatnu dionicu” ili ključnu riječ u donošenju svih odluka u BiH, a time i potpunu kontrolu nad mojom zemljom. Takve namjere lako ćete prepoznati svaki put kada oni govore o konstitutivnosti naroda ili u frazi da će prihvatiti sve što se tri etničke zajednice dogovore, kazao je Komšić pozvavši Vijeće Europe da uskrati potporu takvim planovima i odbije svaki razgovor o njima.

(www.jabuka.tv)26 komentara

 • I tebi polako dolazi kraj. Napokon su te svi skužili. U BiH po Ustavu žive 3 konstitutivna naroda lažove, lažljivi, lažeš trenutno sam sebe. Bosna i Hercegovina može normalno funkcionirati samo ako svaki od tri naroda imaju ista prava.

 • Zar ovi europljani ne vide ovaj paradoks; Predstavlja se da je Hrvat, a najveći neprijatelj svega što Hrvati opravdano traže, pa tako godinama, a oni kao ne vide to. Ma ovakav im i treba, jer što bi oni inače radili ovdje, jer im je bolje u BiH, nego u Ukrajini. Nisu oni ludi i naivni. Ne bi se čudio da mu se sve želej i zahtjevi ispune. Bude li izbora po starom Izbornom zakonu, BiH će postati tamnica i grobnica za Hrvate.

 • Tako gledas ti i ona prodana dusa Ivo i Slavo Kukic. To su stalni gosti na tv, kada je upitanju (malo) gradjanska BiH i po njima (ne)ugrozenost Hrvata. Da imas i pola malog mozga vec bi nakon toliko vremena shvatio da to nemoze proci. Sigurno je da ces ostati u uspomeni “svoga” naroda kao i Sejdo Bajramovic.

 • On samo radi sve ono za sta je biran i ispunjava sve sto je obecao svojom biracima. Za razliku od nasih iz HDZ. Obecaju hrvatskim biracima sve i onda pod ruku sa SDA i po starom. Kad dodu izbori opet po starom ugrozenost, izborni zakon itd. Kad je tko cuo u medijima Baresu, Covica, Borjanu, Pendes, Tomu, Baketa itd da javno istupe u svim medijima i kazu sve sto treba da kazu bosnjacima, srbima i MZ- ci. Komsic se sekira za Sejdica i Fincija a trazi da zbrise sa mape jedan konstitutivni narod hrvate koje bas on kao prestavlja, trazi reduciranje Doma naroda tocnije uzimanja jedine poluge za obranu od brojnijih bosnjaka. I sve to trazi hrvat Zeljko. Paralelno Ivo Komsic, Mesic, Slavo Kukic, Reuf Bajrovic, Becirevic popunjaju Federalnu Tv i BiH Tv i laju po hrvatima i pricaju svi isto ovo sto Komsic tlaci. Uvlace se u lojavi supak Bakiru. Hrvati su fasisti, zlocinci itd samo sto zele da biraju svoje prestavnike. MZ je davno pojela govno i pogodovala bosnjacima i sada definitivno to moraju ispraviti ili sve odr davlu. Ovolika mrznja spram hrvatima je nezamisliva.

 • MZ koja upravlja BiH dozvoljava da Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnika u BiH.
  Sada još Sejdić želi da tu mogućnost za Bošnjake podeblja.
  Pa zašto se onda u Republici Srpskoj bira jedan član a u Federaciji 2 člana.
  I još pitanje zašto Federacija nosi taj naziv ?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.