Komšić optužio agencije za neprofesionalno izvještavanje zbog priopćenja u kojemu proziva za nepriznavanje genocida

Ured člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića želi informirati javnost o netočnim i selektivnim navodima Hrvatske informativne agencije (HINA) i Novinske agencije Republike Srpske (SRNA).

Riječ je o priopćenju iz Ureda člana Predsjedništva BiH pod naslovom: “Predajedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u New Yorku s Adamom Diengom, specijalnim savjetnikom generalnog tajnika UN-a za prevenciju genocida”.

Kako navode iz Ureda, informirajući o spomenutom sastanku, Hrvatska informativna agencija (HINA) “dezinformirala je javnost”, plasirajući naslov sljedećeg sadržaja: “Komšić pred dužnosnikom UN-a izjavio da Hrvatska niječe genocid počinjen u NDH”.

Uvidom u priopćenje iz Ureda člana Predsjedništva BiH, jasno se može vidjeti da je HINA dezinformirala javnost, tvrde iz Komšićevog ureda.

Navode da u priopćenju eskplicitno stoji sljedeće:

Predsjedatelj Komšić je istaknuo apsurdnu činjenicu, a to je da se sa začuđujućom upornošću i dan danas u entitetu RS institucionalno negira genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca negira zločin genocida nad Srbima, Romima, Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH.

Potpuno je netočan i neprofesionalan naslov HINA-e u kojem se iznosi tvrdnja da je predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, izjavio da Hrvatska niječe genocid počinjen u NDH. U priopćenju stoji da se: “u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca negira zločin genocida nad Srbima, Romima, Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH”.

Profesionalnom i odgovornom novinaru i uredniku ne treba posebno objašnjavati da javno i političko djelovanje pojedinaca ne reprezentira stav i odnos države Hrvatske prema navedenom pitanju, kako to HINA sugerira, pa prema tome, iznad spomenuta ocjena predsjednika Komšića ne može se dovoditi u vezu sa stavom države Republike Hrvatske prema genocidu nad Srbima, Romima i Židovima za vrijeme NDH, jer je u priopćenju eksplicitno naglašeno da “pojedinci (koji nisu država) negiraju zločin genocida nad Srbima, Romima, Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH”. Stoga, naslov HINE jeste neprofesionalan i senzacionalistički, navodi se u priopćenju.

Komšić pred dužnosnikom UN-a tvrdio da Hrvatska niječe genocid za vrijeme NDH

Također navode kako je novinska agencija Republike Srpske (SRNA), također informirajući o istom priopćenju, u svojoj vijesti pod naslovom: “Komšić: Neprihvatljivo negiranje genocida”, potpuno, “a iz profesionalno neobjašnjivih razloga” izostavila sljedeći dio priopćenja:  “ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca negira zločin genocida nad Srbima, Romima, Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH”, kraj citata.

Navode da SRNA u svojoj vijesti selektivno informira javnost, putem isticanja sljedećeg: U priopćenju iz Predsjedništva BiH se navodi da je Komšić tijekom susreta u New Yorku rekao da se u Republici Srpskoj “institucionalno negira genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju”, kraj citatata.

Ured člana Predsjedništva BiH smatra da je SRNA selektivno prenijela priopćenje iz profesionalno neobjašnjivih, ali politički objašnjivih razloga. Iz istih onih neprofesionalnih razloga kako je to učinila i HINA.

Za razliku od nekih drugih Ureda, Ured člana Predsjedništva BiH nema u praksi demantirati izjave predsjednika Komšića. To ne činimo ni putem ovog priopćenja. Želimo jedino istaknuti da neprofesionalno, senzacionalističko i politički obojeno novinarstvo ne doprinosi suočavanju sa genocidom i posljedicama genocida.

U tome smislu, Ured člana Predsjedništva BiH poziva Hrvatsku informativnu agenciju i Novinsku agenciju Republike Srpske da uzmu sudjelovanje u UN-ovom projektu prevencije genocida, te obnove svoj profesionalni kredibilitet, jer uloga medija je veoma značajna u tome procesu, stoji u priopćenju Komšićevog ureda.

(Fena)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.