Komšić o imovinskim odnosima: Hrvatska mora poštovati Sporazum o sukcesiji iz bivše SFRJ

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić upozorio je Hrvatsku kako bi joj bilo bolje da “ne povlači nikakve nove poteze” u odnosu na status imovine bosanskohercegovačkih tvrtki na svom teritoriju.

Jer time će po njemu samo ubrzati donošenje odluke da se taj problem nađe pred nekim od međunarodnih sudova, prenijelo je sarajevsko “Oslobođenje”.

Reagirajući na zaključenje javnog poziva hrvatskog Ministarstva za državnu imovinu za davanje u zakup objekata u vlasništvu pravnih osoba iz BiH koji zbog neriješenih imovinskih odnosa već desetljećima propadaju, Komšić je kazao kako u BiH i dalje očekuju da Hrvatska poštuje obveze koje proistječu iz sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ te kako ne kane sklapati nikakve nove bilateralne sporazume kojima bi se ovaj problem tretirao.

Predsjedništvo BiH u sadašnjem sazivu je već na svojoj prvoj sjednici u prosincu 2018. godine usvojilo zaključak o provedbi Aneksa G Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i mjerama koje treba poduzeti kako bi se zaštitila bosanskohercegovačka imovina u Hrvatskoj.

Predsjedništvo BiH odlučilo je zatražiti i održavanje izvanredne sjednice Stalnog zajedničkog povjerenstva država-slijednica bivše SFRJ na kojoj bi se raspravilo ovo pitanje.

Komšić je kazao kako je ovime načinjen prvi korak imajući u vidu međunarodne konvencije kojima se reguliraju međusobni odnosi suverenih država.

Zaključili smo da se uputi nota Glavnom tajniku UN-a kao depozitaru međunarodnih sporazuma kako bismo ga obavijestili da Hrvatska krši ili ne poštuje Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ kojim su uređena pitanja imovine svih ex-republika. Pismo je otišlo i imamo potvrdu da je o njemu Glavni tajnik UN-a upoznat, kazao je Komšić.

Podsjetio je da je jedan od zaključaka Predsjedništva BiH bio i to da se uputi pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću kako bi im se ukazalo na to da se Hrvatska mora pridržavati sporazuma o sukcesiji SFRJ, što je akt višeg reda u odnosu na domaće zakonodavstvo.

Htjeli smo posebno istaknuti da BiH nema nema namjeru ulaziti u bilo kakve dodatne bilateralne sporazume, izjavio je hrvatski član Predsjedništva BiH.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

  • Sve se mora,al i tebe ignorisat ,što si osvojio sa svojim mitraljrzom u armiji ljiljana koji poklaše nejač Hrvatsku …to je po daytonu koliko.!e vidi sad cijeli svijet stoji iza tog sporazuma..bar glavni svijetski igrači,na teritorij neka ti ne zine gujica,jer je čuvamo za one u dijaspori. Hm,mitraljezac bi opet Bošnjake nagovaro da upru u Hercegovinu mitraljeze jeli Bakire.

    4
    1
  • Komsic kao i Bakir samo prijeti, salje zapaljive strelice, vrijeda i nikom nista. Komsicu znas da si nemocan samo onako slatkorijecivo zabavljas bosnjacku raju koja se pali na te tvoje fore… Mrznja prema hrvatima, RH- koj u konacnici ne fonosi nista dobro Komsicu nikome a najmanje bosnjackom narodu kojeg ti tom ratno huskackom retorikom palis i lozis tko male ma… ne… Drzavnicki potez jos nisi povukao s i ne mozes kad nisi legitimni clan presjednistva hrv. naroda. Bosnjaci te izabrali i sprovodis njihovu politiku i tako im se oduzujes… Jadan ke onaj tko na mrznji svog naroda i radeci protiv svog naroda ubire pojene i opstaje u politici…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.