Komšić: Nećemo dopustiti onemogućavanje imenovanja sudaca ; Džaferović: Bolje im je da paze što rade

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ponovio je danas novinarima da je pravo predsjednika Europskog suda za ljudska prava da bira tri strana suca u Ustavni sud BiH, dodajući da davanje mišljenja o tome i konsultacije nisu obavezujuće.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tražio je da Predsjedništvo na današnjoj sjednici razmatra imenovanje novog stranog suca jer tvrdi da mu Komšić nije taj prijedlog pružio na uvid, ali Komšić ističe da je na snazi pokušaj Dodika da kroz procedure koje će on interpretirati potpuno onemogućiti imenovanje sudaca i to mu, kaže Komšić, neće biti dopušteno.

Ako misli da je ovdje netko naivan i ako misli da će kroz silu suprotno Ustavu i zakonima onemogućiti imenovanje sudaca stranaca u Ustavnom sudu i na taj način očistiti Ustavni sud od stranaca grdno se vara, poručio je Komšić.

Ipak, kaže, razumije Dodika jer on dolazi iz dijela BiH gdje je njegova riječ zakon i posljednja, ali se mora naviknuti, kaže Komšić, da čita dokumente i da dolazi na posao.

Mišljenja je da ne može Komšić odgovarati što je to Dodikovim savjetnicima promaklo, a imao je na raspolaganju nekoliko načina da reagira, ali je u pitanju neki propust.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ističe da, ako Dodik misli da je nešto urađeno protivustavno, treba se obratiti Ustavnom sudu jer je ta institucija nadležna da utvrdi ako je do toga došlo.

Poručio je da Dodik može predložiti izmjene Ustava BiH, ali je pitanje kakvo će o tome biti izjašnjenje u parlamentu BiH.

Na pitanje novinara o tome kako se Dodik ponašao na sjednici s obzirom na to da je Predsjedništvo jednoglasno odlučilo da ne pomiluje dvije osobe koje su im predložene, Komšić kaže da je činjenica da je Dodik došao na sjednicu i glasao bez obzira na to što je najavio da neće sudjelovati u odlučivanju o bilo čemu na razini BiH, prenosi Fena.

Za najavu Dodika da neće podržati produženje Odluke o privremenom financiranju bh. institucija, Komšić je podsjetio da o tome Predsjedništvo ne odlučuje, a ukoliko predstavnici njegove partije odluče ne podržati tu odluku u Vijeću ministara BiH moraju onda preuzeti odgovornost za to.

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine koja je danas održana bila je prva sjednica nakon što je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila nekoliko spornih zaključaka koje se odnose na Ustavni sud BiH.

Džaferović: Bolje im je da paze što rade

Bošnjački član Predsjedništva BiH je pozvao političke predstavnike iz RS-a da ozbiljno shvate, kako je kazao, posljedice srljanja u koje su krenuli.

Kome smetaju stranci? Oni ne navijaju ni za koga osim za Daytonski mirovni sporazum i za Ustav, to je njihov posao, kazao je na početku press-konferencije, održane nakon sjednice Predsjedništva BiH, član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Poručio je da nijedno rješenje neće proći kao produkt ucjene i pritiska.

Neće proći ničiji diktat – ni Dodikov, ni Komšićev ni Džaferovićev, ničiji. Možemo razgovarati, ali dok ne postignemo dogovor, moramo poštovati ono što danas imamo kao okvir, a to su Daytonski mirovni sporazum i Ustav, kazao je Džaferović.

Pozvao je na razum, a političke predstavnike iz RS-a da ozbiljno shvate, kako je kazao, posljedice srljanja u koje su krenuli, da pristupe normalnom funkcioniranju institucija BiH, te da prestanu s ucjenama i blokadama.

Uputio je poziv svima koji se bave “opstrukcijom funkcioniranja institucija BiH”.

Koristim priliku da ih pozovem da to ne rade, jer to će u konačnici biti na štetu entiteta iz kojeg dolaze. BiH je postojala prije Daytona, postojat će i poslije Daytona, može nestati samo ono što je nastalo u Daytonu, a to su entiteti. Pozivam ih da to ne čine, jer ne mogu opstruirati državu BiH. Ovo će se završiti tako što će BiH nastaviti svoje funkcioniranje. Ne može se uzimati ono što odgovara, a odbacivati što ne odgovara. Ovo je udar na ustavni poredak BiH, kazao je Džaferović, te dodao:

Ja mogu samo pozvati predstavnike srpskog naroda iz RS-a da dobro paze što rade. Da dobro čuvaju Daytonski mirovni sporazum, da poštuju sve točke sporazuma jer Dayton nije jelovnik da odbacujete šta vam ne odgovara. On se primjenjuje u potpunosti ili nikako, kazao je Džaferović, između ostalog.

Dodik zatražio Komšićevu ostavku: Preglasan sam po svim točkama

(www.jabuka.tv)

 


12 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.