Europa i SAD daju novac za spajanje plinskih mreža BiH i Hrvatske

Predstavnici tvrtke BH-gas, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) potpisali su danas u Sarajevu ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava namijenjenih provedbi projekta spajanja plinskih mreža Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Kako je priopćio BH-gas, tvrtka koja je glavni dobavljač i transporter prirodnog plina u BiH, potpisani su ugovori o aktiviranju sredstava namijenjenih izradi studije utjecaja na okoliš i studije opravdanosti projekta ranije nazvanog “Južna interkonekcija”.

Riječ je o gradnji magistralnog plinovoda koji bi se od Posušja u BiH trebao spojiti s plinskom mrežom u Hrvatskoj kod Zagvozda. Uz plinoficiranje Hercegovine i gradnju posebnog odvojka za Mostar ovim bi se projektom plinska mreža produžila do Novog Travnika u središnjoj Bosni.

“Južna interkonekcija” je projekt koji bi trebao osigurati dodatni izvor opskrbe plinom BiH, koja je već desetljećima potpuno ovisna o ruskom plinu, preko mreže oslonjene na magistralni plinovod kroz Srbiju.

Ovaj je projekt zapravo iznuđen upornim odbijanjem vlasti Republike Srpske da dopuste povezivanje plinskih mreža dvije države najkraćim i najjeftinijim pravcem od Slavonskog do Bosanskog Broda.

Sjeverni dijelovi BiH, odnosno RS, zbog toga ni danas nemaju plin kao energent, a vlasti u Banjoj Luci žele graditi novi plinovod isključivo preko teritorija tog entiteta koji bi se opet oslanjao samo na plinsku mrežu Srbije.

USAID izradu projektne dokumentacije za “Južnu interkonekciju” podupire s 500 tisuća dolara, a ostatak troškova financirat će se iz programa tehničke pomoći Europske unije Connecta.

Dovršetak projektne dokumentacije u BH-gasu očekuju do kraja ove godine.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.