Komšić hrvatskom državnom vrhu: Sjašite nam s glave, mi nismo glupi Bosanci

Ne bi bilo pametno zatezati odnose s BiH. Ono što mi tražimo od Zagreba je samo da shvate da mi nismo glupi Bosanci, da nam je stalo do ove zemlje i da se znamo boriti za njen interes, rekao je u intervjuu za hrvatski tjednik Nacional novoizabrani član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Poručio je hrvatskom državnom vrhu da sjaši s glave te govorio o tome čijim je glasovima izabran, što očekuje od susjeda i što susjedi mogu očekivati od njega.

Plenković zajahao konja

Očekivao sam da će to biti otprilike tako, ali moram priznati da me je najviše negativno iznenadio premijer Plenković. Zanimljivo je kako je on zajahao na tog divljeg konja nacionalizma, što nisam od njega očekivao. Pokušao sam shvatiti zašto to radi i čini mi se da je riječ o unutarnje-političkim razlozima. Vjerojatno je pritisnut populizmom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja mu je visoko digla ljestvicu svojim ponašanjem na Svjetskom nogometnom prvenstvu, pa je i on krenuo u tu vrstu kampanje, želeći preuzeti mainstream na hrvatskoj političkoj sceni i nametnuti se kao lider. Time je, pretpostavljam, želio staviti u drugi plan sve drugo što ga guši, osim predsjednice, rekao je Komšić.

Dodao je kako će s ostalim kolegama u Predsjedništvu “pokušati sanirati štetu od te vrste negativne kampanje jer ni nama u BiH, a vjerujem niti Hrvatskoj, nije u interesu da imamo takvu vrstu odnosa”.

Nadam se da će ta histerija, jer ne znam kako bih drugačije nazvao te reakcije političara, ali i dobrog dijela medija, ipak prestati. Treba hladne glave pristupiti nekim pitanjima i nema nam druge. Moramo surađivati, htjeli ne htjeli, Zagreb i Sarajevo, kao i Sarajevo i Beograd, rekao je.

“Za mene nisu glasovali samo Bošnjaci”

Govoreći o kritikama Izbornoga zakona te o kritikama njegova izbora u Predsjedništvo, rekao je kako se boji da oni nisu pročitali odluku Ustavnoga suda i to je njihov problem.

Komšić smatra da je i dio Hrvata glasovao za njega

Jer u toj odluci stoje druge stvari, a ne promjena Izbornoga zakona. Odluka Ustavnoga suda je prilično jasna i ako se već žele upuštati u tu vrstu rasprave, neka je prvo pročitaju. Ako im je to malo previše komplicirano, neka pogledaju mišljenje OHR-a, jednog nepristranog tijela, Venecijanske komisije o cijelom tom slučaju. Ona su potpuno suprotna onome o čemu oni pričaju, rekao je.

Na pitanje jesu li za njega glasovali smo Bošnjaci, Komšić je rekao kako ima točne podatke tko je glasovao za njega, ali je iznio i optužbe na račun HDZ-a BiH da su na pojedinim biračkim mjestima pokrali izbore.

Naravno da za mene nisu glasovali samo Bošnjaci. Imamo mi točne podatke po općinama. Ako izbacimo ono što su pokrali u općinama gdje je na vlasti HDZ, koliko su listića proglasili nevažećim, još je uvijek jedan dio Hrvata glasovao za mene. No, ne želim ulaziti na taj teren, ni govoriti o tome kako su radili birački odbori. Izbor članova Predsjedništva BiH reguliran je Ustavnim zakonom i Izbornim zakonom. Prema njima, za članove Predsjedništva iz Federacije, za dva člana, glasuju svi građani iz Federacije. To je jedna izborna jedinica. Legalitet prolazi iz Ustava, kao i legitimitet izabranih, rekao je.

Hrvatski jezik

Kaže kako se nalazi u čudnoj situaciji u kojoj mora objašnjavati da je dovoljno pametan čovjek da ne radi protiv sebe.

Sve što oni meni prigovaraju ispada da svjesno želim okrenuti Hrvate u BiH protiv sebe, rekao je i naveo kako smatra da će BiH postati normalna država tek kada odnos institucija bude isti prema svim njezinim građanima, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Što se tiče jezika, ne znam više kako da im odgovorim, a da me čuju. Moje dijete ide u Katolički školski centar i tamo uči hrvatski jezik, to joj piše u đačkoj knjižici. Ja nju savršeno razumijem i ona mene, kao i moju suprugu.

U čemu je problem? Kad smo već kod toga, ja sam kršten u ono “mračno doba” u crkvi sv. Ante i dolazim iz tog miljea koji je bio duboko religiozan.

No, ja sam ateist i do svog uvjerenja došao sam životnim iskustvom. Što se tiče mog odnosa prema Hrvatima, uvijek ću se boriti za sve ono do čega je ljudima u ovoj zemlji stalo, ako ne ide na štetu države. Meni su građani ove države jednaki i ako je to moj krimen, spreman sam ga nositi, rekao je Nacionalu Komšić, prenosi Bljesak.info.

Tko vuče konce u Mostaru?

Rekao je kako iza prosvjeda u Mostaru službeno stoje Mladež HDZ-a i Studentski zbor.

Da se ne pravimo ludi, znamo tko stvarno tamo vuče sve konce, rekao je Komšić i dodao kako nema nikakvog razloga za netrpeljivost prema Hrvatima u Mostaru.

Mi se doduše politički ne slažemo, ali to nije kraj svijeta. Molim ih samo da i oni pokušaju razumjeti da ja gledam na stvari drugačije, rekao je.

Komšić: Iza prosvjeda u Mostaru stoje Mladež HDZ-a BiH i Studentski zbor

Problem u tome da ne pristajem da me tjeraju u torove. Tamo je toplo i smrdi. Ne volim biti u takvom okruženju. Ne volim kad smrdi, naveo je Komšić.

Jahanje na glavi

Na pitanje zašto je politiku susjedne Hrvatske koristio u kampanji rekao je kako je to zbog miješanja u unutarnje stvari BiH.

Jesam bio kritičan prema predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru P1enkoviću, ali to je zato što ti ljudi nikako, oprostite na izrazu, da nam sjaše više s glave. Moja je poruka: pustite nas na miru, rekao je.

Kaže kako se hrvatska vlast jako uplitala u izbore u BiH te da je vidio papire koje je Milijan Brkić potpisivao kada je riječ o intervenciji u izborni proces.

Dodao je i kako je priča oko Pelješkog mosta stara priča.

Nisam ja na to prvi put ukazao. Prvi kojem sam to rekao bio je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader kada je došao u posjet BiH. Umalo da nije pao sa stolice kad sam mu objasnio zašto imamo osnova za tužbu. Zato što je Hrvatska dva puta prekršila međunarodnu konvenciju o pravu mora svojim unutarnjim zakonodavstvom i zatvorila Bosni i Hercegovini izlazak na otvoreno more, rekao je, između ostalog, Komšić hrvatskom tjedniku Nacional.

Nekima ipak nije nepoželjan: Željko Komšić posjetio Bugojno

(www.jabuka.tv)


20 komentara

 • NISU SAMO BOŠMJACI.JESU I TRI SLIJEPE BABE RVATICE.AJDE IŠ NONOMO ,BUD.LO JEDNA.SJAŠI, Svima si nebitan.Mi te cijenimo koliko i tvoja supruga vjeruj mi, ni trunke više ni trunke manje.A ti znaš koliko je to.

  14
  2
 • Ovaj covjek je totalno pogubio kompas, totalno poludio. On se sam sa sobom svada, sam sebi odgovara. Sam se oozvao u Zagreb i vec se posvadao a nikoga nije ni vidio. Zna da su ga birali bosnjaci i neki hrvati aki o tome nebi. Krsten je ali je ateist.. Boze moj koja budala. Ako ima itko pametan ovo treba rijesiti sto prije jer za 4 god ce biti prekasno. Odvest ce nas sve u provaliju iz koje sr nitko nece spasiti. Bosnjaci su ga birali i to oni radikalni, ekstremni, zatucani a sve ce ih unistiti. Jadan narod i drzava sa ovakvim vodom. Mesic ga ocito osokolio i nasavjetpvao pa pere i lupa po svima. Nitko ga nije ni spomeno od hrv. Politicara ima 20 dana ali njemu se pricinjava.

  22
  3
 • U pravu si druže KOMŠIĆU!
  Z tebe nisu glasovali samo Muslimani, jer Bošnjaka u Bosni ima samo Hrvata.
  To je hrvatska riječ i označava u devedeset devet posto slučajeva Hrvate kao regionalan i obiteljski nazivnik.
  Za tebe su glasali možda i brojni turci i ostali arapi u BiH, ali Hrvati nisu.
  I to je činjenica.Ti si predasjednik i to sasvim legalan ,onih koji su ti dali glas.
  Izabran si njihovom voljom, ali ta volja nije volja hrvatskog naroda i to je fakat činjenica,
  Dakle, ako si izabran voljom nehrvata , ti predstavljaš njih a ne Hrvate , zar je to teško shvatiti.Ne moraš biti glupi Bosanac DA BI TO SKONTAO!
  KUŽIŠ ili pak,NE.

  18
  2
 • U dijelu u kojem govori o krađi listića u mjestima gdje je HDZ-e vlast,ništa nije slagao !
  Pa zamisli kakvi smo kad nam je Dario Knezović parlamentarac,ruku na srce za sve ovo je kriv HDZ-e jer je izdajnička stranka,točnije interesna skupina koja brine samo o pozicijama !
  Evo čitam koalicije se se po županijama slažu znači nema neprijateljstava s muslimanima koji su izabrali Komšića…
  Jebite si mater i Komšić i Čović!

  13
  4
 • Potrebno je samo pročitati komentare čitatelja u portalu” Klix ba” a uredništvo ih pušta pa da se vidi kolika je ljubav između nas. Ponoviti ću još jednom KGK dobila je izbore zahvaljujući našim glasovima. Samo u Zagrebu ima više Hrvata rođenih i BiH, toliko moćnih da bi mogli stvoriti lobi jači od Židovskog u SAD. Ali, što je uspješniji tim se više ponaša kao da je za sobom zatvorio vrata.

 • Dok je Komsica bice Darija Knezovica, Tome Mandica i slicni. Mi vazda zbijamo redove i biramo od dva zla manje. Pustite nas vec jednom da mi biramo hrv. prestavnike koji hoce raditi koji se nisu ogrijesili o lopovluku a da ne strepimo hoce li nam bosnjaci nametnuti Komsica i njemu slicne osobe.. Ovakvi likovi samo dobro dodu HDZ- ci i ovim nasim lopovima koji su 20 hod. U vlasti a nista nisu iradili izuzev krali… Ponavljam primorani smo izmedu dva zla vazda birati manje zlo…

  3
  2
 • Bosanci nisu glupi, ali Komšić nije bosanac on ne zna ko je pa samo sramoti sve ko ima ikakve veze sa njim. A opet sa njim su svi dobrovoljno nitko ih silom njemu nije tjerao, pa su možda ti i takvi glupi, a on se družeći sa njima misli da su svi isti.

 • Koga ce on tuzit ,moze samo tunguziju a hrvatsku nesmi samo neke poene kupi svojim izjavam, kod glupana. Zivjela nam vjecno nasa draga HR HB. Neka crknu dusmani odaklen god biki, i soije god strane dolazili.

 • Meni samo nije jasno da cilo vrime od dvadeset i nešto godina se uvik petlja i laže . Šta neko nekome triba birat nepoželjne političare. Koji apsurd da doti jedan Hrvat mora birat recimo u ovom slučaju Čovića i moliti Boga da nebi Bošnjaci nekog svog Uljeza izmislili i glasali ko bajahe za Hrvatskog člana da preglasa Istinskog Hrvatskog člana. Pri čemu moj Hrvatski narod tada ne bira iskreno po savjesti koga hoće od ponuđeni Hrvatski članova koji su iz reda Hrvatskog naroda jer im tako može preglasati neki tobože izdajica – komunjara s Hrvatskim imenom da bi lupetao i rekao ja sam legitiman…
  Moj zaključak je sljedeći… mi možemo pošteno živit kroz tri izborne jedinice sve ostalo je na rubu koji se pomalo runi… kome smeta tako – taj oće od ove države džamahiriju koja već je na rubu izdržljivosti onih koji su u ovoj državi mislili da će bar malo biti soli u glabi – onih koji je sada bojaju i misle da mogu što hoće – onih koji običnim ljudima lažu i sebi trpaju – onih koji grade više džamija nego zgrada – onih zbog koji će Hrvatski narod svoje razapet jer su izdali i pokrali i samo kumuju.
  VI NISTE NORMALNI S OVAKVIM NAČINOM VODIT DVA NARODA A TREĆEG ZAJEBAVAT KROZ GLUPE ZAKONE I NA NJIH SE POZIVAT. MRŠ U TOROVE OVCE NEOŠIŠANE !!!

 • Cuj, pustitega na miru, sjasite vise, to je kucni odgoj.Gospidine Komsic Muslim date majka on je ucila,da se tako ponasas, a u ostalom koje vas zvao u Zagreb, sami ste otisli I sad private gluposti

 • Za Bosnjacki Stolac, mozda su nama odbrojani, vidim po tvojim komentarima, sto se tice tvoje pameti tebi je davno odbrojano, posjeti malo psihijatriju, nijeti na odmet

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.