Komšić: BiH primarno mora provesti sve presude iz Strasbourga

Bosna i Hercegovina u okviru svojih nastojanja za priključenje Europskoj uniji mora u narednom periodu ispuniti sve obveze koje su propisane europskom pravnom stečevinom, a time i osigurati maksimalnu zaštitu individualnih ljudskih prava i temeljnih sloboda, jer je jednakopravnost svih građana i zaštita njihovih individualnih ljudskih prava, jedan od nezaobilaznih temelja Europske unije, kazao je za Fenu član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

On je podsjetio, da je upravo europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, utvrđena članom II/2 i II/4 Ustava Bosne i Hercegovine, te da je akt koji ima prednost u odnosu na sve domaće zakone, što svakako uključuje Izborni zakon BiH.

Komšić naglašava da ispunjavanje navedenih obveza u kontekstu poštivanja osnovnih europskih načela i standarda podrazumijeva provođenje četiri dosadašnje presude Europskog suda za ljudska prava iz Strassbourga u predmetima Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku.

U tim presudama utvrđeno je postojanje sustavne diskriminacije u Ustavu Bosne i Hercegovine, čime je stvorena obveza za ovu zemlju, da to svakako mora promijeniti, kazao je Komšić, ističući da je to i međunarodna obveza.

Dodamo li tome i tu činjenicu da je članom 46. Konvencije utvrđena obveza za zemlje potpisnice, da neizostavno moraju provoditi presude iz Srassbourga, pa to stavimo u kontekst člana II/2 Ustava Bosne i Hercegovine, onda postaje jasno da Bosna i Hercegovina ima međunarodnu obvezu provedbe tih presuda, kao i svojim ustavom utvrđenu istovjetnu obvezu, naveo je član Predsjedništva BiH.

Napominje da nije moguće izvršiti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine vodeći računa samo o odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, već će se radi euroatlantskih integracija morat provesti presude Europskog suda za ljudska prava iz Strassboruga, kao i oni dijelovi europske pravne stečevine koji govore o zaštiti individualnih prava svih građana pojedine zemlje.

Bez toga, kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu postat će veoma upitan, kao i njezina sveukupna europska perspektiva. To će postati jasnije onoga trena kad Europska komisija objavi svoje mišljenje o eventualnom statusu kandidata za Bosnu i Hercegovinu kao i njene preporuke i mjere, odnosno obveze koje će Bosna i Hercegovina morati ispuniti na svome europskom putu, smatra Komšić.

Dodaje da će sve politike i politički akteri koji daju prijedloge koji su u suprotnosti s europskom pravnom stečevinom, europskim vrijednostima i normama, tada imati priliku da korigiraju vlastite stavove ili, u suprotnom, da u cijelosti ponište europska nastojanja Bosne i Hercegovine vodeći se nekim drugim anticivilizacijskim politikama koje Bosnu i Hercegovinu u potpunosti udaljavaju od Europske unije.

(Fena)


7 komentara

  • Komsic je naj jaci adut Covica i HDZ… Dok je Komsica hrvati nemaju izbora…. Na zalost svih nas a i drzave BiH. Ovu demagogiji vise ne koriste ni reziseri u partizanskim filmovima ali Zeljko ide dalje u svoj sunovrat… Da li su bosnjaci svijesni da preglasavanjem hrvata i biranjem Zeljka Komsica za hrv. clana presjednistva dugorocno sebi i drzavi BiH prave najvecu stetu….

    4
    1
  • Ovaj našljokani lik, kojega su muslimani izabrali kako bi naštetili Hrvatima, iz dana u dan samo piški i kaki. Sve živo je usrao, a na kraju će usrati one koji su ga izabrali.

  • Komsicu vrlo brzo zavrsiti ces za sankom u svom omiljenom kaficu.Svi ce te odbaciti.Ne vjeruju ti ni Bosnjaci , samo te drze da ostanu na vlasti. Vrlo brzo sutnuti ce te kao loptu krpenjacu.I ti i babin radite na unistenju BiH.

  • Lagumdzija je bio Valter, pa vidimo kako je zavrsio a tek kako ce zavrsiti ovaj ,, mitraljezac,, pred nama je… Poslije j… nja nema kajanja…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.