Kolinda Grabar Kitarović: Mlade moramo vratiti u dvije domovine hrvatskog naroda

Na 13. Večeri članova i prijatelja Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine “Prsten” te Zaklade “Prsten” okupilo se u subotu navečer u zagrebačkom hotelu Sheraton oko 400 gostiju i uzvanika, među kojima i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te predstavnici Vlade RH i Grada Zagreba.

Svečana večera održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, priopćeno je iz Udruge Hrvata BiH “Prsten”. Uz predsjednicu Republike Hrvatske, tradicionalnoj predbožićnoj večeri nazočio je i njezin supokrovitelj, dosadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatskoga narodnoga sabora BiH akademik Dragan Čović, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Andrija Mikulić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, državna tajnica Zdravka Bušić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te drugi uzvanici iz Republike Hrvatske i BiH.

Ova je večer humanitarne naravi i drago mi je što pokazujete brigu jedni za druge, brigu za Hrvate u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj. Hvala vam što svoja sredstva i svoju energiju usmjeravate upravo prema mladima jer oni su naša budućnost i ne smijemo dopustiti da odlaze iz naših država i zato se moramo truditi da ih zadržimo ovdje, ali i da ih vratimo natrag. Hrvatska i Bosna i Hercegovina ne smiju biti posljednja postaja iz koje mladi odlaze u neke nove domove i domovine i zbog toga se moramo truditi da ih vratimo u dvije domovine hrvatskog naroda koji su jedan narod i jedna duša. I dalje ćemo neprikosnoveno stajati uz hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i nastavit ćemo se boriti da Bosna i Hercegovina ostane domovina hrvatskog naroda, rekla je hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako je zajedništvo jedna od ključnih odrednica njezina predsjedanja i zbog toga, dodala je, “moramo brinuti o svakom čovjeku, osobito mladima, kako bismo nastavili graditi budućnost zajedno“.

Stoga poručujem da ne posustajete i da nastavite dalje raditi, a mi ćemo vam u tome pružiti svu moguću podršku jer u zajedništvu i je naša budućnost, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

U ime domaćina članove i prijatelje Udruge “Prsten” pozdravio je novoizabrani predsjednik Udruge Pavo Zubak, koji je podsjetio na ulogu “Prstena” i istaknuo kako je Udruga prije tjedan dana promijenila svoj naziv kako bi postala integrativni čimbenik svih Hrvata iz Bosne i Hercegovine i u Hrvatskoj i u susjednoj BiH te kako bi se kroz platformu “Prstena” ujedinili svi Hrvati koji su podrijetlom iz BiH.

Zubak je ocijenio kako je ova godina što se tiče rada i djelovanja, bila zaista posebna za “Prsten”, pri čemu je istaknuo kako je “Prsten” svoje djelovanje proširio i na Bosnu i Hercegovinu osnivanjem udruge “Prsten” u Vitezu.

Zadnjih godina prošli smo puno toga zajedno s “Prstenom” pa smo tako na nedavno održanim izborima u BiH ostvarili najbolji rezultat od 1996. godine. Mali smo narod u Bosni i Hercegovini, ali želimo dati potporu Bosni i Hercegovini na njezinom putu prema Europskoj uniji. Ako se budemo držali zajedno, snažit ćemo poziciju najmalobrojnijeg naroda u Bosni i Hercegovini pa vas pozivam da to zajedništvo nastavimo dalje graditi kako bi se očuvala naša domovina Bosna i Hercegovina, istaknuo je Dragan Čović.

Uručeni ugovori novim stipendistima Zaklade “Prsten”

Tom prigodom uručeni su i ugovori novim stipendistima Zaklade “Prsten”, a u ime njih četrnaestero zahvalio je student Robert Tokić iz Jajca. Jedan od ciljeva Udruge jest i poticanje obrazovanja mladih pa je 2007. godine Udruga odlučila osnovati Zakladu “Prsten” radi stipendiranja učenika i studenata Hrvata u BiH – Hrvata podrijetlom iz BiH koji žive u RH.

Do sada je Zaklada Prsten dodijelila 130 studentskih stipendija (za sve godine studiranja), za što su članovi i prijatelji Udruge “Prsten” osigurali oko 3.400.000 kuna.

Radom Zaklade studentima se, osim međusobnog povezivanja, želi omogućiti lakše ostvarivanje akademske budućnosti kako bi postali produktivni članovi društva i zajednice u kojoj će jednoga dana živjeti, raditi i djelovati.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa prisutne je razveselio nastup opernog pjevača Ivana Jelića, a za dobru zabavu tijekom ostatka večeri pobrinuo se bend Lira.

Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine “Prsten” vodeća je nepolitička i neprofitna udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Udruga okuplja brojne gospodarstvenike, intelektualce, liječnike, sportaše, humaniste, umjetnike i sve ljude dobre volje, a najvažniji projekt Udruge svakako je Zaklada “Prsten”, koja stipendira talentirane učenike i studente s područja BiH, navodi se u priopćenju.

(Hina)


3 komentara

  • Sada će me mnogi proglasiti rasitom koji broji krvna zrna, ali ne mogu se oteti dojmu da mnogi zastupnici u Saboru RH žele dobro svom matičnom Domu, pa kako će onda želiti dobro i iseljenom narodu Hrvata. Na temelju čega iznosim ove činjenice? Pa na temelju zabranjenih analiza kao što je izabrani sastav u 10-om sazivu Sabora RH kojega čine, od 151 zastupnika, 34 Srbina, 96 yugoslavena, 6 Bošnjaka, 1 Čeh, 1 Mađar, 2 Talijana i nekih 11 Hrvata. Ma da su sveci iz svoga naroda oni nemaju kapaciteta za upravljati državom Hrvatskom i štititi interese RH. Ukoliko se netko osjeća povrijeđenim zbog pripadnosti određenoj grupaciji, ja mu se iskreno ispričavam jer mi nije namjera dijeliti ljude na temelju njihove nacionalne pripadnosti, ali to su nepobitne činjenice. I vi narode Hrvata iz druge/prve Domovine očekujete od trilateralke/masonjerke zastupanje vaših inetersa? Prva/druga Domovina je dobra za popunjavanje vojnih redova u obrani, za popravljanje demografske slike, za iszvrsnost u mnogim sportskim granama, ali za jednakopravnost i zajedništvo ne. Pa gore misle o nama Hercegovcima nego o Srbima i islamistima zajedno.

    9
    1
  • Sa Čovićem koji nas rastjera misliš nas vratit nazad?! E neće to ići baš tako draga Kolinda. Maknut treba komuniste i dicu udbaša sa vlasti pa ćemo krenut brzo naprijed
    Ovako je sve prazna priča.
    Za dom spremni!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.