Kolinda Grabar Kitarović 39. najmoćnija žena na svijetu

Ugledni američki časopis Forbes redovito objavljuje popis sto najmoćnijih žena na svijetu, a ove se godine na njemu našla i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je zauzela 39. mjesto.

Na prvom je mjestu, i dalje, njemačka kancelarka Angela Merkel dok je druga britanska premijerka Theresa May. Grabar Kitarović je 39. na ukupnom popisu, no kad je riječ o ženama u politici nalazi se na 14. mjestu. Prema Forbesu, moćnija je od norveške premijerke Erne Solberg, koja je 17. ili Elvire Nabiuline, guvernerke ruske središnje banke.

“Najmlađa osoba na mjestu predsjednika Hrvatske, ujedno i prva žena na tom položaju, Grabar Kitarović kontinuirano jača svoju poziciju na međunarodnoj sceni ove godine radeći s predsjednikom Donaldom Trumpom i SAD-om kako bi se izgradilo američko postrojenje za uvoz ukapljenog plina na otoku Krku kojim bi se moglo isporučiti do 2 milijarde kubika godišnje za distribuciju u Zapadnu Europu što bi moglo pomoći energetskoj neovisnosti Europe od Rusije.

Bivša ministrica vanjskih poslova i ambasadorica u SAD-a prošle je godine posjetila iranskog predsjednika Hasana Ronahina kako bi razgovarala o jačanju diplomatskih odnosa”, napisao je Forbes za Grabar Kitarović.

(Fena)


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.