Koliko su efikasni uredi za borbu protiv korupcije?

Većina županija u Federaciji Bosne i Hercegovine pri svojim vladama imaju formirane urede za borbu protiv korupcije, međutim postavlja se pitanje njihove učinkovitosti, s obzirom na činjenicu da uredi različito funkcioniraju od županije do županije i po pitanju nadležnosti.

Izvršna direktorica Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić kazala je za Faktor kako je obaveza formiranja ureda pri županijskim vladama obaveza proizašla iz Državne strategije za borbu protiv korupcije koja se odnosi na sve nivoe vlasti.

Na početku su to uglavnom bila ad hoc tijela sastavljena od predstavnika raznih institucija kojima borba protiv korupcije nije bila jedina u opisu posla.

To nije ni funkcioniralo jer ljudi nisu bili profesionalizirani, odnosno niste imali zaposlene koji bi se specifično bavili borbom protiv korupcije.

Onda su pojedine županije krenule u profesionalizaciju, prvo Županija Sarajevo, zatim Tuzla…, govori Korajlić. Međutim, istaknula je, i dalje je ostao problem neujednačene prakse od županije do županije, odnosno svi koji sjede u uredima nisu profesionalizirani, nemaju čak ni usvojene zakone koji definiraju nadležnosti ovih tijela što je dovelo do problema.

Nema mnogo efekata ako u jednoj županiji nešto funkcionira na jedan način, a u nekoj drugoj, recimo, nikada nećete dobiti ni zakone ni propisane nadležnosti, niti formirane timove kako treba.

Idemo iz krajnosti u krajnost, od ŽS gdje je Ured dobio nadležnost da provodi čak i specifične propise u vezi sa sukobom interesa i zaštitom prijavitelja korupcije što bi trebalo biti riješeno na entiteskom nivou, do nekih županija koji to nikada neće ni imati niti njihovi uredi ili tijela uopće imaju neke konkretne nadležnosti.

U pojedinim županijama uredi su formirani doslovno reda radi, smatra Korajlić.

Vlada Županije Sarajevo je 2. veljače 2018. donijela Uredbu o osnivanju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom ŽS. Po isteku mandata Tima Vlade ŽS za borbu protiv korupcije, Ured je preuzeo nadležnosti ovog tima od 1. siječnja 2020. godine.

Pri Vladi Tuzlanske županije djeluje Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom. Kao jedna od prvih značajnijih aktivnosti Ureda bilo je uspostavljanje Registra podataka o nositeljima javnih funkcija i imovini u TŽ. Početkom ove godine, Vlada je donijela Odluku o registru zaposlenih u institucijama TŽ.

Ured za borbu protiv korupcije formiran je i pri Vladi Zeničko-dobojskoj županiji. Kako su za Faktor kazali iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije ustrojavanje Ureda za borbu protiv korupcije predviđeno je Programom rada Vlade HNŽ-a za 2024. godinu. Ujedno podsjećaju i na činjenicu kako Vlada HNŽ već godinama ima Radno tijelo za borbu protiv korupcije unutar kojega su predstavnici više županijskih tijela.

Ured za borbu protiv korupcije je formiran u Unskosanskoj županiji, a 19.1.2024. za tajnika Ureda imenovana je Adela Tabaković, kazali su za navedeni medij u Vladi USŽ.

Tim za sprječavanje korupcije imaju vlade Posavske, Bosansko-podrinjske, Srednjobosanske Hercegbosanske županije.

Županija Zapadnohercegovačka ima Povjerenstvo za sprječavanje korupcije.

Marija Buhač: Osnovat ćemo ured za borbu protiv korupcije

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.