Koliko FBiH ima robnih rezervi?

Nitko više ne zna koliko čega i u kojim količinama imamo u robnim rezervama u Federaciji BiH. I, imamo li ih uopće. Kažu – državna je to tajna.

No, na osnovu onoga što pokazuje revizorski izvještaj o robnim rezervama iz 2020. godine, jasno se može vidjeti da je napravljeno niz nezakonitosti i propusta u planiranju javnih nabavki, navodi državna televizija.

U revizorskom izvještaju, između ostalog, navedeno je da je Federalna direkcija robnih rezervi u prošloj godini platila pšenicu za 102.000 KM više od procijenjene vrijednosti, umjesto da se poništi postupak, a na to su ukazali i iz Komisije za reviziju oba doma Federalnog parlamenta. Navedeno je i da povećanje zaliha robnih rezervi nije ostvareno u planiranom opsegu i količini.

Planirane su, a nisu realizirane nabavke jestivog ulja, kristal šećera i dizel goriva. Također, planirano je više postupaka obnavljanja i skladištenja dizel goriva, koje nisu realizirane. Nabavke putem izravnog sporazuma, nisu predviđene Planom nabavki.

Pšenica procijenjene vrijednosti od 599.976 KM, koja je utvrđena Odlukom o pokretanju postupka, nabavljena je i plaćena u iznosu od 702.000 KM, što je za 102.024 KM više od procijenjene vrijednosti. Stoga, ne možemo potvrditi opravdanost zaključivanja ugovora za nabavku pšenice iznad procijenjene vrijednosti u iznosu od 102.024 KM, stoji u revizorskom izvještaju.

Revizori su ustanovili i da nije uspostavljen sustav internih kontrola, kao i da smo i dalje bez srednjoročnog programa robnih rezervi. Posebno je u izvještaju upozoreno na kršenje Zakona o javnim nabavkama. Osam ugovora u vrijednosti većoj od 600.000 KM, kako je navedeno u izvještaju, nije urađeno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Ti ugovori odnosili su se na skladištenje i obnavljanje robnih rezervi. Revizori su utvrdili i da je kao sredstvo osiguranja roba danih na skladištenje, Direkcija prihvaćala mjenice, iako je Uredbom propisana sigurnost putem bankovnih jamstava. O svemu je obaviješteno i županijsko tužiteljstvo.

Revizorski izvještaj je pokazao da Federalne robne rezerve nisu napravile srednjoročni program rezervi pet godina, praktično nisu definirali koliko nam čega i treba na kojem dijelu teritorija u slučaju prirodnih nesreća, izvještaji su i pokazali da su prekršene i sve odredbe Zakona o javnim nabavkama.

Tamo je navedeno da je osam izvještaja urađeno protiv Zakona o javnim nabavkama u smislu rezervacije pojedinih skladišta za odgovarajuće robe. Također, imamo situaciju da menadžment robne rezerve nije implementirao 14 preporuka federalnih revizora, samo su na tri radili djelomično, izjavio je za BHRT Aner Žuljević iz Komisije za reviziju oba doma Parlamenta FBiH.

Bez obzira na to što nadležni uvjeravaju da zaliha ima dovoljno, i kod njih postoji bojazan da bi moglo doći do eventualnih poremećaja u opskrbi građana, odnosno nestašice određenih proizvoda.

Što se tiče robnih rezervi, tu su bitne tri stvari, njih imamo u skladu s europskim potrebama. Tri mjeseca možemo hraniti kompletno stanovništvo sa žitnim derivatima i to je sasvim dovoljno. Imamo deficit na ulju, nemamo ga gdje spremiti i glavni problem je na nafti. Što se tiče nafte, mi nemamo terminale, mi smo zatekli jednu katastrofalnu situaciju u terminalima, rekao je predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić.

I kome onda vjerovati – sebi i svojim strahovima ili nadležnima koji nas već mjesecima uvjeravaju da je država osigurana zalihama hrane. I ovaj izvještaj, kao i svaki drugi, pokazao je koliko smo zaista sposobni i spremni se uhvatiti u koštac s problemima, koji bi na naplatu mogli doći vrlo brzo.

Novi Novalićev hit: Jaja 3.10 KM, fileti 8.10 KM, naranče nisu važne…

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • ROBNE REZERVE IMA IH SAMO NEMA PARA ZA NJIH. litar ulja 4,35KM, brašno od 25kg samo na stanju tip 550 i tip 750. brašno od 1kg ovisno koja marka 7-13KM. mlijeko 1,55-1,75. ima zalihe kad ljudi nemaju para za kupiti 😀 svježe povrće da ne pričamo. paprika roga 8,75KM/kg, luk poskupio, voće uskoro samo pojam u rječniku ako cijene nastave ovako ići. turski limun sa 1,40km/KG na 2,35KM/kg. trgovina prodaje 1kg narandži za 6,55KM/kg i nitko ne kupuje i onda ih kad pođu truliti daje za 0,50-1KM/kg 😀 ovdje lud hebe zbunjenog.

    ako ovako nastave s cijenama nema brige za zalihe 😀

    i gorivo će biti ista stvar. ja sam svom poslodavcu već rekao plaća mi 1000KM s dodatcima. čim mi gorivo prijeđe 500KM mjesečno može me odjaviti ja ne dolazim na posao više xD radije džaba sjedit nego džaba raditi.

  • Treba pitati Eugena Ćubelu,pod njim je bilo u mostarskim silosima 1800 vagona žita za robne rezerve,bilo 30 silosa,svaki primao preko 60 vagona,Ćubi pokro i prodao žito a Dika ispilo silose,sve uz blagoslov ZNA SE. Došlo vrijeme da brzo neće biti ni štruce a mogli imati godinama.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.