Koliko dugo smiju stajati kuhana jaja?

Teško je procijeniti koliko bi točno trebalo jaja skuhati za Uskrs, a većini ljudi ona će se nakon prolaska blagdana po stolu povlačiti još danima.

No, rijetko je tko svjestan činjenice da kuhana jaja imaju znatno kraći rok od onih svježih, upozoravaju stručnjaci. Naime, osnovno je pravilo kako bi jaja nakon kuhanja trebalo držati u hladnjaku, a ne u košarici na stolu, kako to većina čini.

Trovanje jajima nije rijetkost

Ostavlja li se jaje dulje od dva sata na sobnoj temperaturi, to može izazvati rast i razmnožavanje bakterija u njima, stoji u priopćenju američkoga FDA. Svake godine nakon Uskrsa u američkim se bolnicama prijavi barem dvostruko više pacijenata sa simptomima gastroenteritisa, odnosno onoga što popularno nazivamo ”trovanjem želuca”.

Simptomi mogu varirati, od blage neugode, nadutosti i promjena u probavi, sve do jake mučnine, povraćanja i proljeva. Do trovanja dolazi jer se procesom termičke obrade, odnosno kuhanja, skida zaštitni sloj koji obavija ljusku koja inače čuva jaje. Tada ono postaje ”ranjivo” i izloženo zraku, temperaturi i bakterijama.

Općenito, ako držite jaja na sobnoj temperaturi – treba ih pojesti isti ili najkasnije sljedeći dan, dok će ona u hladnjaku biti u redu za jelo u razdoblju od maksimalno šest dana. Znak da se jaje pokvarilo je oštar miris koji podsjeća na sumpor.

Je li jaje sa zelenim žumanjkom opasno?

Ništa više nego ono sa žutim žumanjkom, ako su skladištena na isti način, objašnjavaju stručnjaci.

Naime, zelena boja nije znak da se jaje pokvarilo, već ona nastaje kad se jaje odjednom izloži previsokoj temperaturi kuhanja. Ubuduće, ako želite izbjeći da žumanjak pozeleni, jaje izvadite 12 minuta nakon što je voda počela ključati te ga odmah stavite u hladnu vodu.

Znate li zašto se na Uskrs jedu jaja? Iza toga stoji dugogodišnja tradicija

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.