Znate li zašto se na Uskrs jedu jaja? Iza toga stoji dugogodišnja tradicija

Tijekom Uskrsa jedni od najpopularnijih slatkiša za jest su čokoladna jaja, pogotovo ako ste se tijekom korizme odrekli čokolade. Ali zašto se baš jede čokolada i zašto je baš u obliku jaja?

Postoji vrlo jednostavan odgovor na ova pitanja, prenos The Sun. Za većinu ljudi, jedenje čokolade za Uskrs je sasvim normalno, ali iza toga ipak postoji dugogodišnja tradicija i povijest. Jedenje čokolade za Uskrs vezano je s korizmom i kršćanskom povijesti.

Tijekom šest tjedana korizme, kršćani su se odrekli konzumacije svih životinjskih proizvoda, što je uključivalo sve mliječne proizvode i jaja. Današnja čokoladna jaja su zabavna kombinacija religijskog običaja i slatkiša koji djeca izuzetno vole. Uz poštovanje religijskog običaja, pronašli su način čime će se zasladiti, ali zašto baš jaja?

Jaja su bila simbol života i plodnosti. Kršćani su prihvatili jaja kao simbol uskrsnuća Isusa Krista. Isusovo uskrsnuće simboliziran se kroz ljusku jajeta, koja predstavlja grobnicu u kojoj je bio, dok pile koje izlazi iz ljuske predstavlja samog Isusa Krista koji je izašao iz grobnice.

Tradicija jedenja jaja također ima praktičnu funkciju. Kršćani su se odrekli svih životinjskih proizvoda, ali kokoši su i dalje nesle jaja. Stoga su ih ljudi kuhali i ukrašavali bojama te onda kasnije na Uskrs jeli.

Najbolje čestitke za Uskrs

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Zato što su se prozvođači čokolade sjetili iskoristiti Uskrs i oblikovati čokoladu u obliku jaja kako bi poboljšali prodaju.

    • Tako je poznam nekoliko židovskih obitelji. Slave Pashu u Ožujku ili Travnju i kuhaju jaja za Pashu. Očito je da smo taj običaj, kao i termin Uskrsa pokupili od njih.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.