Koliko crnih točkica vidite?

Nije nije tako uobičajeno na internetu kao vađenje kakvog materijala iz ‘naftalina’ i iznenadna viralnost. ‘Ninio’s extinction illusion’ čini niz linija na čijim se pojedinim sjecištima nalazi i crna točkica. Njih je ukupno 12 na slici, no ljudi mogu istovremeno vidjeti maksimalnih tri komada…

Istraživački rad iz 2000. na kojem su radili Ninio, J. i Stevens, K. A. nazvan ‘Varioations on the Hermann grid: an extinction illusion’ bavi se upravo ovom temom. Šesnaest godina trebalo je proći do viralnosti, koja je osvojila Reddit, baš kao i druge mreže.

‘Kad se bijeli diskovi u blještavoj mreži smanje veličinom i doda im se crni rub, oni su skloni nestajanju. Moguće je vidjeti samo nekoliko njih istovremeno, u skupinama koje se nepravilno kreću po mreži. Tamo gdje se (diskovi) ne vide, sive linije se čine neprekinutima, stvarajući sive prijelaze koji u stvarnosti tamo nisu’, stoji u istraživačkom radu. Sami rad ne donosi potpuno jasan razlog zašto se ovo događa, no izvjesno je riječ o fenomenu koji je prisutan i u svakodnevici.

Ljudske oči kupe mnoštvo informacija – a mozak filtrira dio koji smatra ‘nebitnim’. Mehanizmi koji stoje iza svega toga nisu potpuno jasni. Bilo kako bilo, varijacija na ovu optičku iluziju je čitavo mnoštvo, a internet samo čeka što je sljedeće za izvlačenje iz prašine.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.