Koliko čega smijete prenijeti preko granice?

Ulaskom u schengenski prostor Hrvatska je podigla rampe na granicama sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom, dok su na graničnim prijelazima sa Srbijom i BiH kontrole pojačane.

Što sve smijete prenijeti preko granice i u kojim količinama od 1. siječnja 2023., jedna je od češćih tema među građanima BiH, osobito zbog toga što se često pojavi vijest da je netko na granici platio visoku kaznu zbog kršenja propisa.

Znate li koliko cigareta smijete unijeti u Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice Schengena? Koliko mesa, kobasica, parfema ili žestokih pića? U Hrvatsku iz BiH i ostalih zemalja koje nisu članice EU-a i Schengena te zemalja trećeg svijeta ne smijete unositi meso ni mliječne proizvode.

Svaki putnik ima pravo na 300 eura vrijednosti stvari za koje je oslobođen pri ulasku u Hrvatsku. Međutim, veću količinu nečega ne može unijeti. Bitno je naglasiti da mlađi od 15 godina imaju pravo unijeti robu u vrijednost od 150 eura.

Međutim, smijete ponijeti ograničenu količinu voća i povrća te jaja, proizvode od jaja i med. Preko granice možete prenijeti “druge proizvode životinjskog podrijetla”, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci, do 2 kg po osobi.

Dopuštene su i ograničene količine ribe te ribljih proizvoda. Tako jedna osoba može unijeti 20 kg “svježih proizvoda ribarstva bez utrobe ili pripremljenih ili prerađenih proizvoda ribarstva” ili jednu ribu po osobi.

Kada je riječ o ljubimcima, potrebno je da sa sobom imaju dokumentaciju, ali i mikročip. Ako je više ljubimaca u jednom autu, pet ili više, onda je neophodno da se uradi veterinarski pregled na graničnom prijelazu. Važno je istaknuti da je potrebno informirati se o tomu koji granični prijelazi dopuštaju ulazak u zemlju s ljubimcima.

Dopušteno je najviše 2 kg mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše 2 kg hrane za kućne ljubimce. Nosite li meso ili mliječne proizvode koje niste prijavili, ti će proizvodi biti zaplijenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčano ili čak kazneno gonjeni.

Što se tiče količine novca koju nosite sa sobom, nije potrebno prijaviti količinu do 10 tisuća eura, ali sve ono što iznosi 10 tisuća i više – dužnost je prijaviti carinskoj službi. Može se raditi o carinskom prekršaju, a novac se može oduzeti prilikom pokretanja procedure.

Kada su u pitanju lijekovi, dozvoljeno je unijeti malu količinu lijekova poput onih za glavobolju, zubobolju ili prehladu. Pirilikom unosa određenih lijekova, građani moraju imati određenu medicinsku dokumentaciju: nalaz liječnika da moraju tu vrstu lijeka koristiti. Ne može se prenijeti ogromna količina lijekova, već onoliko koliko je dovoljno za putovanje.

Lijekovi koji imaju psihotropnu tvar ne mogu se bez medicinske dokumentacije unijeti i bez adekvatnog nalaza, putnici mogu imati probleme na granici. Nije dozvoljeno unijeti veću količinu od one za 5 dana.

Na hrvatskoj granici zbog cigareta žestoko kaznili vozača iz BiH

Preko granice se po putniku mogu prenijeti 4 litra vina i 16 litara piva te sveukupno jedna od ovih kategorija: jedna litra jakog pića s više od 22% vol. alkohola (npr. votka ili džin) ili jedna litra etilnog alkohola s 80% vol. alkohola ili 2 l “pojačanog” vina (npr. sherry ili porto) ili pjenušavo vino.

Moguće je prenijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 g duhana. Možete kombinirati bilo koje od tih duhanskih proizvoda, ali ne smijete premašiti ukupnu dopuštenu količinu. Možete nositi drugu vrijednu robu poput parfema, ali u maksimalnoj vrijednosti do 300 eura po putniku. Osobe mlađe od 17 godina nemaju pravo na oslobođenje od trošarine na duhan ili alkohol.

Ako se ipak odlučite “kockati”, znajte da možete platiti kaznu i do 25.000 KM. Konkretno, kada se određuje visina kazne, bitno je što ste i koliko toga pokušali prokrijumčariti. Za prekršaj neprijavljivanja robe ili neprijavljivanja sve robe ili nepodnošenja robe ili nepodnošenja sve robe propisana je novčana kazna za fizičku osobu od 521 KM do 13.026 KM.

Za unošenje ili pokušaj unošenja robe u carinsko područje EU-a na skriven način te za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili dio robe, ako je riječ o robi komercijalne prirode ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu, propisana je novčana kazna za fizičku osobu od 781 KM do 25.000 KM.

Poznati primjeri kazne iznosili su 5100 kn (oko 1328 KM) za pokušaj unošenja dviju vreća, odnosno oko 15 kg kupusa, 3500 kn (oko 911 KM) za tri bundeve, 4000 kn (oko 1042 KM) za tri akumulatora te čak 22.000 kn (oko 5731 KM) za 6 kg svježeg i 5 kg suhog mesa.

(wwwjabuka.tv)

34 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.