Koliki su troškovi života u Njemačkoj?

Njemačka je omiljeni cilj iseljenika iz BiH i Hrvatske. No u toj državi život i nije tako jeftin. Samo za stan mjesečno izdvajate trećinu plaće. Koliki su ostali troškovi?

Nakon što smo pisali o tome koliko novca stvarno sjeda na račun kada se u Njemačkoj zaradi 2.950 eura, dakle nakon što se odbiju sva državna davanja i doprinosi, postavlja se pitanje: kolika mi je neto plaća dovoljna za život i koliko je skup život u Njemačkoj?

U usporedbi s drugim europskim državama Njemačka slovi kao relativno jeftina za život. Prema statističkim podacima za normalan život je u Njemačkoj 2019. godine bilo potrebno mjesečno 750 eura.

Cijene hrane, smještaja i odjeće su za 4,3 posto veće od europskog prosjeka. Što je znatno manje u odnosu na Dansku, najskuplju europsku zemlju. Cijena života u Danskoj je 37,9 posto veća od europskog prosjeka.

Najveći trošak u Njemačkoj je stanovanje. Mjesečne stanarine se znatno razliku od mjesta stanovanja. Važnu ulogu igra želite li živjeti u nekoj od metropola ili u selu udaljenom od grada i po nekoliko desetaka kilometara.

Stanarina

Ako se odlučite za glavni grad Njemačke Berlin stan veličine 30 kvadrata se, prema navodima internetskog portala “wohnungsboerse.net”, u prosjeku plaća 16,22 eura po četvornom metru – to je za oko pet eura više od njemačkog prosjeka. Za jedan manji stan u Berlinu se mjesečno u prosjeku izdvaja oko 795 eura.

Ukoliko se odlučite za München, onda morate dublje gurnuti ruku u džep. Glavni grad Bavarske ima najskuplje stanarine. U Münchenu se za stan do 40 kvadrata u prosjeku plaća više od 26 eura po četvornom metru.

No osim stanarine treba platiti i struju i druge režije. Kada smo kod struje, ona se mjesečno u prosjeku plaća 29,42 centi za kilovat sat, dok se za druge troškove – odvoz smeća, čišćenje stubišta, održavanje dvorišta i slično – u prosjeku mjesečno izdvaja oko 215 eura.

Sve u svemu, za stanovanje se prosječno izdvaja oko trećina mjesečne plaće. Ako ste u stanu namjestili kuhinju, to vam je dobar potez. Naime, kuhanje se daleko više isplati nego odlazak u restorane. U Njemačkoj se ručak za dvije osobe u prosječnom restoranu plaća oko 40 eura, dok se u manjim restoranima može ručati i za osam eura. Ako uz ručak želite popiti pivo, onda računajte da se za pola litre plaća oko 3,50 eura. Ukoliko niste za pivo i radije bi poslije ručka popili cappuccino, onda trebate računati da on u Njemačkoj u prosjeku košta 2,70 eura.

Ako ste danas ipak raspoloženi za kuhanje sigurno ste planirali odlazak u neku od prodavaonica kako bi kupili potrebne namirnice. Tamo vas očekuju različite cijene koje mogu znatno varirati, ovisi o odabiru trgovine. Pola kilograma bijelog kruha u prosjeku se plaća 1,24 eura, litra mlijeka 0,70, a kilogram krumpira 1,06 eura.

Prijevoz

Nakon što ste obavili kupovinu put do kuće će s punim vrećicama u rukama možda biti dug i težak. I odlučit ćete se za javni prijevoz. Cijene vozne karte se znatno razlikuju od grada do grada, no u prosjeku karta košta dva eura. Ako se češće vozite javnim prijevozom, onda je daleko isplativija kupovina mjesečne karte koja u Njemačkoj u prosjeku košta oko 70 eura.

Posjedovanje vlastitog automobila također ima svoju cijenu. Gorivo se u prosjeku plaća 1,25 eura. Tome treba dodati održavanje automobila, porez i osiguranje. Sve u svemu, za manje vozilo vam u Njemačkoj mjesečno treba oko 200 eura.

Što se tiče odjeće i obuće, tu je ponuda vrlo široka, a samim time su i cijene dosta različite. Ima robe za svačiji džep. Prema statističkim podacima, prosječne traperice koštaju između 50 i 100 eura. Slično je i s obućom. A na kraju sezone uvijek ima sniženja tako da cipele, koje su ranije koštale blizu 200 eura, možete kupiti 50 ili 60% jeftinije.

Ako vam se u glavi zavrtjelo od ovih brojki, možda je najbolje da sjednete u nekom od restorana i kafića i popijete kavu. Ukoliko ste pušač, morat ćete sjediti vani jer je u nekoliko njemačkih saveznih zemalja strogo zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima. I pazite gdje bacate opuške. Ako ste u Kölnu, za opušak bačen na ulicu plaća se kazna od 50 eura.

Dok sjedite i pijete kavu, sjetite se neke od prijateljica, prijatelja ili rodbine. Nazovite ih. Pitajte kako su ili ih pozovite na kavu. Naravno, telefoniranje također košta. Ponuda operatera je velika, a konkurencija se natječe tko će manje naplatiti, a više ponuditi. Pored velikih telekomunikacijskih koncerna, pakete za mobilne telefone i Internet nude i supermarketi.

U paketima, ovisno o izboru, imate mnoštvo opcija: s novim mobilnim uređajem ili ne, s ograničenim ili neograničenim korištenjem Interneta, s besplatnim telefoniranjem unutar Njemačke ili EU-a… Navest ćemo samo jedan primjer. Trgovački lanac Aldi nudi 2 GB brzog Interneta, besplatno telefoniranje unutar Njemačke (sve mreže) za 7,99 eura. Paket važi četiri tjedna, piše DW.

Dobro došli u Njemačku.

(www.jabuka.tv)


76 komentara

 • Ko zivi normalno a ne u cumezu od 30 kvadrata sa zenom i djetetom i ne oskudjeva vrlo,i dodje dole 3 nedilje godisnje ako ne donese 3000€ misecno kuci on se ovde pati pajdo.Vec sam 21g u Njemackoj i sve znam.
  To ti je ko Amen u Crkvi,pa vi pisite sta ocete.

  31
  8
 • Koji je ovo clanak. Mislite sa ovim zaustavit ljude da ne odu , da rade za vas uljebi covicevi. Moji su obojica sinova otisli i kad me god zovnu pitaju caca triba liti para. I salju i kd reknem netriba. To me ovde dok su bili nikad nis pitali. Omladino idite ako ste pametni. Ovo je ko Amen u crkvi

  46
  17
 • Ima zakon neki da nista drugo.O novcima je tesko tvrditi jer ni u jednom gradu nije isto.Najbolje je bit sirijac njih jedino sve na gotovo ceka.Od mjesta u vrticu do stanova osnovnih namirnica u stanu i higijene, vec na pola placenih kurseva i milion drugih prednosti.Mi ostali kolko kopas tolko zaradis. Taman dok jezik svladas vrijeme pod zemlju

  28
  3
   • Ti si glupan zadojeni, oni upravo suprotno pišu, jer će uskoro isilovce morat primat da ima ko radit, ta neće uhljebi radit nisu nikad niti će

    6
    7
 • Dobro je opisana situacija troskova u Njemackoj, ali koliko novca na kraju
  mjeseca osjaje na raspolaganju, neka svak pokusa dati sebi odgovor iz ovog primjera.
  Citam stanje 19.09.2019 prosjecna neto zarada u njemackoj je 1890€
  Od ove Summe izdvajamo:
  – jednu trecinu za stanovanje i reziske troskove ( ima razlike zivi li osoba sama)
  – izdvojiti novac za dugove iz proslosti (sto je sve trbalo uraditi financirati a nije
  uradeno.
  – izdvojiti novac za potrebe koje dolaze (za auto, u stanu kuci,za zdravlje itd
  – izdvajati za potrebe zivota u starosti.
  – za obitelj (dijecu skolovati, i sveostale potrebe sto dolaze.

  14
  3
 • U NKD JEANS SU SU OD 15€- 20€!! A VOLILA BI DA NAPISETE:: KAKO JE SVE TO U SIROKOM?? STAN , STRUJA, VODA, TELEFON, ZDRAVSTVENO, OBUCA I JEANS!KARTA, AUTO, ITD!! MOLIM!

  19
  10
 • Samo jedan podatak: u Širokom štruca u šiptara košta 1KM. Kada izvagate teško da možete nagurati na 350 gr. Po toj računici 1 (stvarni, a ne imaginarni) kg kruha koštao bi 3 KM. A plaća 600 KM. Znači za plaću dobiješ 2 kg kruha dnevno. Sreća da nam je meso i riba džaba, pa kruh kompenziramo tim nekvalitetnim namirnicama tipa teletine, plave i bijele ribe, tako da nam od tih 600 KM ostane 400 KM od čega izdvajamo za 15-dnevni odlazak na more, odlaske u restorane, kazalište i koncerte, životno osiguramhe, za plaćanje semestara našoj djeci na prestižnom mostarskom sveučilištu. Semestar u Beču je, čisto usporedbe radi, 25 eura, a u selendri zvanoj Graz vrtoglavih 17 eura. Istina, studenti imaju odlične mogućnosti rada u kombinaciji sa studijem, što opet nije ni blizu mogućnostima koje nude naši fakulteti, ali đavlu malo..

  23
  9
 • Što radi današnja Njemačak a što nije radio Hitler.SAMO NE UBIJA ORUŽJEM NEGO KUPI RADNU SNAGU DILJEM ISTOČNE I SREDNJE EUROPE DA BI RINTALI ZA NJEMAČKO BANKARSTVO I NEZAOSTNI KAPITAL KOJEM NIKAD DOSTA.
  Dobro je netko NAPISAO GORE , NAJBOLJE JE BITI ARAPIN ILI SIIRIJAC U NJEMAČKOJ I SVE TI JE NA DOHVAT RUKE ZABADAVA.
  NJEGOVO JE SAMO DA ŠTANCA DICU , DA MU IME MUHAMED I PO MOGUĆNOSTI DA IH NABACI BAREM 7,8 DO 40 GODINE.
  TAKO FUNKCIONIRA DANAŠNJA POST LIBERALNA, BEŠĆUTNA, I KAPITALISTIČKO FEUDALNA NJEMAČKA,
  USPOREDBA s BiH, SRBIJOM, HRVATSKOM, ITD,NEMOGUĆA JE JER NJEMAČKO GOSPODARSTVO ODNOSNO NJEMAČKA DRŽAVA RADIJE GODIŠNJE ULAŽE U ZBRINJAVANJE ARAPSKIH I AFRIČKIH MIGRANATA OKO 23 MILIJARDE EURA(PODATCI ZA 2018 god.,nego da taj novac ulaže u zemlje srednje i istočne Europe poput ovih gore maloprije navedenih.
  Kad bi Njemačka uložila stotinjak milijardi dolara u zemlje poput Bugarske, Rumunske ,Srbije, Mađarske, Hrvatske, Macedonije, Albanije itd, u periodu od pet godina -te zemlje bi se preporodile i gospodastvo bi doživjelo procvat.
  Ali ne, njemački kapital radije će uložiti stotinu milijardi eura za 4 godina za arapske i afričke migrante nego li ulagati zdrav kapital u zemlje istočne i srednje Europe.
  Zašto??????????????????????????
  Zato kad bi taj novac od stotinjak milijardi eura koji oni imaju peterostruko u svojim rukama(čitaj bankama), onda nitko iz navedenih zemalja istočne i srednje Europe ne bi imao potrebu ići raditi u Švabiju jer bi samo s malo manjim prihodima mogao posve normalno egzistirati kod svoje kuće , to jest u svojoj matičnoj zemlji.
  A, onda Njemačka država ne bi imala besplatnu, ponavljam besplatnu mladu snagu u čije odrastanje, školovanje,zbrinjavanje i odgajanjer nije uložila niti jednu fenningu!!!!!!!!
  Ovako, uzimaju nam školovane, odgojene, i prosperitetne mlade u najboljoj reproduktivnoj dobi da bi ostarjelo njemačko stanovništvo moglo uživati u spokojnoj starosti bez obzira što su za života ogdgojili desetostruko više mačaka, peseka i drugih kućnih ljubimaca nego djece.
  Sručno se to naziva neokolonijalizam ili miderno robovlasništvo na principu sve znaš ali pristaješ ,jer izbora nemaš.
  Hitler je bio glup, zao, i krvoločan i nadsve pohlepan kurvim sin.
  Ovi su samo pohlepni, licemjerni i podli do gadosti.

  28
  10
  • I sta predlažeś?
   Da se radi za tajkuna 40 godina za plaću od 600-700 KM i sa 65 godina dobije mirovinu 370 KM.Isto je tko radi za 1000 KM !
   Od plaće ne može se ni hraniti a od mirovine ni za kruha ovdje ne može biti.

   19
   9
 • Za Boga miloga di je ova njemačka gore nego na balkanu, daj dođite u pravu njemačku kao što smo svi otišli pustite te šuplje priče ovo je čista laž,
  Ovde se jako dobro živi, izlazi i napokon uživa u životu i uz sve to ako ne paziš i ne štediš može ti svaki mjesec ostati barem 500€ a ako štediš onda moze ostati svaki mjesec i 1000-1200€ bez problema

  9
  14
 • Nemoj sine nikuda ići sta ćes tamo, nismo mi naučili raditi za plaću i imati za život, tamo ti djeca primaju dječji doplatak 200€ a toliku ovde plaću imaš, ko je pametan vidio djetetu davati toliki novac, neka se sam snalazi,
  Oni ti imaju samo jednog predsjednika a kod nas su tri,
  Oni ti i zdrastveno imaju, šta će ti to,
  Sidi kući i gledaj ko prolazi to ti je sigurnije, danas sutra kada ne mogneš o sebi imat ces 350km penzije, ostani tu to ti je sigurnije, tu ti djeca neće previše znati neće svijeta vidjeti, neka ih tu kod kuće tu su sigurni

  24
  12
 • Ja u širokom nemam troškova nikakvih, radim za 750km ko konj dan noć biram jednu nedjelju mjesečno slobodnu, odem u mepas kupim hrane s kažu u redu je plaćeno, odem po osjeću isto me časte,
  Dođe račun od struje vode kad na njemu poklon bon 100km,
  Trebam nove gume i registraciju isto ne trebam plaćati
  I zašto da idem u njemačku ako koad nas u širokom ne postoje nikakvi troškovi

  16
  9
 • Placeni politicki oglas….ovdje mogu samo zivit “normalno” ratni profiteri politicari i uhljebe a posten narod jedva ima za osnovne stvari,nego tko god moze nek bjezi iz ove proklete zemlje

  10
  8
 • Dobro su oni napisali to je povod da se ide,,,u njemackoj ista cjena goriva samo mi sipamo sa 1000km place a oni sa 3500km pa na vise

  5
  9
 • Ko nije Zivio u njemackoj nezna kako je .Covik treba prema drugacije sve troskove podmirit a sta mi ostane to je pitanje.A ako to ne napravi pise mu se crno.Vecina nasi sto sada dodu gori prvo treba nac posa stan ,a stan treba namistit to kosta Banka daje pare ali ih moras vratit.oni koji su pohlepljivi kupe auto na Kredit i to treba vraca,nisi mi zaradio vec u dugu.A u kljuc ubacit treba i to .Dok podmirit sve obaveze ne ostane ti nista.A da bi dosa u Hercegovini i pohvalio se mobil autom treba Benzin a para neeeeeema .Njemci znaju sta rade zaduze te pa onda robuj.

  23
  5
  • Kao ovdje drugačije?!
   Ne možeš sa plaćom ni otići na posao i doručkovati a tek jadni umirovljenici ne mogu osnovno sebi priuštiti sa 370 KM a radili 40 godina.Tuga,tuga.

   15
   10
 • Nitko ne piše kolko kosta stan za obitelj s dvoje troje djece.Sta mislite koliko kosta aaa? Ako su muska i zenska djeca morsju odvojene sobe biti dakle 3 sobe.koliko je jedan takav stan? Plaću ste napisali i jeftinu robu

  14
  6
 • Ostseite u nasem Ljubuskom tu vam je bolje,Njemac zna sta radi zaduzi vas pa onda robijajte.Ko oce radit moze i ovde.Sto se kaze nije Svabo niciji babo.Ja sam zivio sa njima 40godina dok mu tribala i dok radis dobar si.Ovde je zivot.

  23
  9
 • Ja sam otišao prije 2 mjeseca, početna plaća kao električara je 2500 eura + 200 eura na učinkovitost, + 200 eura prijevoza, + 600 eura dječjeg na 3 djece… Cca 3500 eura Netto (bruto oko 5000 eura) , žena će raditi small job za cca 450-500 eura tako da ćemo imati oko 4000 eura, stan i svi ostali troškovi nisu 2/3 ovoga iznosa… Pa saberi te koliko mi ostane i šta se sa tim može… Ovo je za 8h rada, imam 30 dana god. Odmora, radnih, da ne bi pisali možeš to i ovdje, mogu Al moram 18h radit svaki dan… Hvala ali ne hvala

  12
  9
  • A nasi kad dodju prenemažu se i onih 8 h kad su neradnici.Neradnik je neradnik i ovdje i u Njem.A i tamo traze samo Spielhale, Tipico…itd

   9
   1
  • Haha prije dva mjeseca i vec ima placu bogovsku.Daj di je ta firma da i mi idemo nebi da je elektro a ne elekteicar.Bravo ti vec pricas njemacki ili ces na kurs? Znamo kolko je kad dodjes stanarins za 3 mj i tecaj B2

   10
   2
  • Eeeeee nisi normalan saberi i oduzmi nece ti nista ostat to ti ja kazem .A da bi dosa kuci otic ces u minus ,pa se neces nikad izpravit .Aber du musst hart kämmpfen Leben ist nicht so einfach .Tschüs

   20
   1
 • JADNA TI JE OVA NJEMAČKA KAD ČUJU KAKO SE DOBRO ZIVI U BIH SVI ĆE DOC KOD NAS TRAŽITI POSAO A MI ĆEMO IZDAVATI STANOVE I BITI VELIKE GAZDE

  6
  9
 • Jeste svi bolesni, ljudi moji. Do kada ćet9e pisati ove bolesne vaginalije.! Dajte, moli vas, prekinite više i prekrstite se i Bogu pomolite da vam vrati mir….

 • E kad sabeses i oduznes nece ti ostat nista .Es ist nicht so wie du denkst,aber probieren kannst du .Da oben ist hart du musst gute Krieger sein das du Krieg gewinnst.Viel Spaß gute Zeit 💪

  19
 • Sta kukate da se ovde ne zivi koliko krava ima po selima svalom smrdi dame idu na manikuru za svake svatove ne drze se svinje ni kokosi kruh kazete skup pa lupi vricu brasna neka vam zene zasucu rukave nela peku a ovi sto su otisli u njemacku lako je tamo zivit ka se odvamo salje kiselina demovo ajvari suvo meso vino rakija sokovi kompiri sve bogati i kazete djeca vam salju otamo pare pa budale koliko ste im rane poslali da ste prodali vise bi zaradili

  12
  1
  • Ovdje za svakog ima posla sad pogotovo.Svudje potraga za radnicima.place su ko i prije samo su standardi otisli visoko pucate na visoko.zivite normalno.Ili idite u tudjinu radite sta kukate.sto pisete po portalima zasto ne idete? Zaboga ne gubite vrijeme .nek svak proba.Ne kuzim,ko vam brani ic??

   9
   1
 • Moja prijateljica stalno govorila svome sinu uci njemacki i idi kod njih radit .Ona je mislila pit ce Eura. za bacanje.Mali otisa onase hvali (laze)kako mali puno zaraduje ,a on u tajnosti od mene zajmljije 200€ da se more vratit nazad Eto to ti je njemacka

  24
  3
 • Zbilja zanimljivo koliko se vi brinete kako drugi drugi žive, portal za tračanje ništa drugo,
  Nevjerovatno
  To je čista ljubomora i zavist ništa drugo

  5
  20
  • To nije trac mi ljubomora ,to je istina .Isto sam vidio jedno u cetvero pita 10. maraka svi zaposleni navodno zgrcu eure svaki kaze nemam ,CUDNO U NJEMACKOJ NA SVAKOM KORAKU EURA KOLIKO ZELIS

   25
   1
 • Sve ovo što pišete su gluposti. Uopće se ne može generalno reći kako je u Njemačkoj jer sve ovisi u puno faktora, vrsti posla, mjestu gdje se živi, veličini stana, poziciji smještaja odnosno je li u gradu ili 30 kilometara van grada itd. Jedino je sigurno da se većina ljudi koji nisu visokoobrazovani i koji rade neke najgore poslove baš naradi da bi imali za život. Puno njih laže kako im je dobro a zapravo preživljavaju i rade po dva posla. Sjednite s nekim tko vam je dobar prijatelj ili član obitelji i neka vam iskreno kaže kako mu je i koliko radi. One priče koje čujete u birtiji nisu relevantne jer nitko neće doć za Božić kući i onda pričat kako se naradi ko konj da bi uštedio za put u Hercegovinu nego će reć da mu je super. Ono što je sigurno u Njemačkoj bolje je to da ljudi znaju zašto plaćaju poreze i znaju šta će dobit za te pare, a u BiH ljudi plaćaju poreze da se vraćaju krediti za Čovićeve mercedese i audije, i za uhljebe u svakoj javnoj firmi. I nemojte napadat ljude koji su otišli radit vani, većina bi njih ostala kod kuće da su mogli normalno živjeti. Isto tako nije fer napadat ljude koji su ostali u Hercegovini i govorit da su HDZ-ovi plaćenici i takve stvari, nisu svi uhljebi i većina pošteno radi da bi živila ovdje, a i nije svatko spreman otić 1000 km od kuće i ostavit sve iza sebe.

  16
  1
 • Glupo pitanje kako dodem do love,ja sam Radio i mogu a uostalom ja mu nisam dao 200€ ja sam mu pozajmio i on je Postens vratio

  23
 • Dodjite u Njemacku ko vama brani, pa da vidite kolko vam od place odbiju za jebene sirijce.Dabogda sve izbjeglice živile kuca do onih sto su ovo dozvolili!

  11
 • Poceo sam prije 4 godine sa 1100€ netto,zivilo se tesko savladao se jezik i sve,sada imam 2250€ netto za 176sati rada.
  Trenutni troskovi zivota
  stan sa rezijama i internetom 670€ (35m2)
  auto + osiguranje 480€ mjesecno
  jelo 400-450€
  luksuz 300-350€
  Pa vi razmislite da li se isplati dolazit! 30 dana odmora,idem dole 3-4 puta godisnje i 1 put negdje u europu…Ali ucite jezik bit ce vam potreban!

  5
  5
 • Stan van grada u Njemackoj je negdje oko 850 eura + neben kosten (dodatni troskovi).Nema racuna za struju i vodu kao kod nas,.vec svaki mjesec se placa odredena svota na osnovu clanova obitelji.Tako cetveroclana obitelj ima oko 200 eura za struju+ 200 eura za grijanje .+ 40 eura smece+ 50 eura internet+ 30ak eura tv. Zdravstveno osiguranje…Djeciji vrtic oko 350 eura. Jedino sto je dobro 200 eura po djetetu doplatka,,,Radi se od jutra do mraka, nasi ljudi rade one poslove koje kod njih tamo nitko nece. Obvezan je minijob inace ste na nuli. Na kraju godine obracun poreza i sve ono sto vam vrate jeste krvavo zaradili. Zalim svaki minut sto smo otisli i odveli djecu. Kod nas ima manje al bar covjek ima vremena za obitelj. Ovdje se ne zna tko je tko. Nadam se da ce mi djeca sljedece polugodiste opet ic u Hercegovini. Ima nasih puno vratili bi se.Al sta ce selo rec, dugovi, a ako se ovdje uzelo kakvo auto, na kredit je tako da se vezu dugovi unedogled

  7
  1
  • Za * molim vas nemoj pametovat . Sto se niste vratili prve godine kad ste otisli ….. Svaka normalna i pametna osoba koja je otisla vani imala je sansu da zivi ko covjek . To sto pisete to je vase osobno nezadovoljstvo ali nemojte generalizirati posto to nije istina ….. u Njemackoj se moze normalno zivjeti i raditi …

   2
   3
   • Hvala Bogu necu provesti ni godinu…znam sto je istina tako da je suvisno raspravljati..Dobro je kad ode jedan clan obitelji i zaradi novca al kao sto sam ja otisao s 2 djece ne vidim iskreno svrhu. A iskreno nije ni Njemacka sto je nekad bila. Svi idu i pricaju o novcu al nek malo pricaju o realnosti.Kakve poslove rade nasi ljudi?! Netko s diplomom kod nas ne zeli nista nego posao u struci a u Njemacko rade sve jer moraju.Zalosno.Sto mislite sto rade medicinske sestre u Njemackoj e pa ono sto kod nas ne rade…Hvala al ne hvala

 • Ovaj * očito ne radi ništa, jer kako bi inače nabio 200€ mjesečno za struju
  Zato i je tako ogorčen, vrati se doli bleji i gledaj ko prolazi niko ti ne brani da se vratiš i budeš svoj na svome,
  Neradnik obični eto to si ti

 • Vidi se da nemas pojma svak placa pausalno odredenu svotu,stime da na kraju dobije obracun a ako si potrosio manje dobijes novac nazad a ako si potrosio vise moras nadoplatit.A ovaj ako ima cetveroclanu obitelj i zivi ko covik normalno to dode onako ko sto kaze 200€ u pravu je a ti kad neznas nemoj blejat ,vec sidi i gledaj ko prolazi cestom

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.