Količina prodanih iPhonea pada zadnjih 5 godina

Apple je ove godine premašio vrijednost od dva bilijuna američkih dolara, sve zahvaljujući činjenici da su dionice porasle za 76 posto samo tijekom ovih osam mjeseci.

Ali, ponekad je potrebno gledati širu sliku da bi se uvidjeli možebitni nadolazeći trendovi, koji za Apple u ovom slučaju nisu pozitivni.

Iako će u kompaniji ponosno istaknuti činjenicu da se iPhone modeli prodaju sjajno bez obzira na krizu i svjetske (ne)prilike, kao i činjenicu da su prihodi na rekordnih 111 milijardi dolara iako godina još nije završila, činjenica je i da su brojke iz drugog kvartala 2020. slabije no one prije 12 mjeseci.

Konkretnije, u drugom kvartalu prošle godine, ostvareno je 31,05 milijardi dolara od prodaje iPhonea, a ove godine u drugom kvartalu brojka je stala na 28,96 milijardi. Ali, istovremeno, u trećem kvartalu ove godine brojke su bile na 26,42 milijarde u odnosu na prošlogodišnjih 25,9 milijardi. Dakle, uzlazni trend?

Ne baš. Jer, kroz posljednjih pet godina bilježi se pad prodaje iPhonea, ali njihova cijena raste pa se kroz prihode i profit taj detalj ne ističe toliko.

No, dugoročno bi ovakav silazni trend mogao naštetiti Appleu. Sve je počelo nakon 2015., ali kad je 2017. nadmašila 2017. po prodaji iPhonea, činilo se da nema govora o nekakvom negativnom trendu. Ipak, 2018. i 2019. su nastavile s padom pa je tako prošle godine prodano manje od 200 milijuna iPhonea, najmanje od 2014, piše ICTbusiness.

Samo, nekako se čini da će u kompaniji ipak o ovom detalju razmišljati nešto kasnije, ove godine stiže prvi iPhone 5G model i cijena bi mu mogla dosegnuti 1799 do 1999 dolara, što bi u slučaju odličnih rezultata prodaje moglo dodatno “zamagliti” činjenicu da prodaja ide prema dolje svih ovih godina.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.