“K’oLekcija” u Mostaru povezala umjetnike i grad

Izložba “K’oLekcija”, iz privatnih zbirki nekolicine mostarskih umjetnika/kolekcionara, otvorena je u srijedu navečer u Galeriji “Rondo” u Mostaru.

Riječ je o djelima autora koji su živjeli, odnosno boravili u Mostaru ili su ostvarili snažne konekcije s ovim gradom i ljudima, te ostavili svoj trag u obliku umjetničkog djela.

Izložba “K’oLekcija”, na kojoj su predstavljeni radovi koje su godinama razmjenom prikupljali članovi umjetničkoga savjeta galerije “Rondo”, naglašava važnost razmjene umjetnina te uzajamne podrške i odnosa umjetnika.

Voditelj Galerije kraljice Katarine Dalibor Nikolić kazao je tijekom otvaranja izložbe kako je “K’oLekcija” nastala kao spontana inicijativa nekoliko članova Hrvatske udruge likovnih umjetnika, odnosno kao ideja da se napravi izložba nekih od radova, koje su skupili tijekom svojih karijera razmjenjujući ih s kolegama iz cijeloga svijeta.

Riječ je o radovima koji su naše vlasništvo, a autori su razasuti po cijelom svijetu, poput Italije, Hrvatske, Japana, Finske, Izraela, Amerike, BiH i drugih zemalja, kazao je Nikolić.

Povjesničarka umjetnosti Ana Filipović istaknula je kako su umjetnička djela raznolikog karaktera iz privatnih zbirki nekolicine mostarskih umjetnika/kolekcionara sjedinjena u izložbi “K’oLekcija” te kako spektar motiva modernoga i suvremenoga umjetničkog promišljanja, ostvaren u nepretencioznim formatima i tehnikama, ukazuje na bliskost i prepoznavanje u odnosu autora i kolekcionara.

Napomenula je kako su mnogi od autora izložbe dio svoga života proveli u Mostaru, ostavivši tako trenutke vlastitih likovnih previranja kao uspomenu na umjetnička druženja i prijateljstva koja nadilaze vremensku i prostornu udaljenost.

Pored ostalih, radove su izložili: Stjepan Miloš, Ivan Perak, Dado Miladin, Robin Abramović, Ivana Vučina, Anto Kajinić, Želimir Fišić, Nina Acković i Želimir Fišić.

Izložba će biti otvorena do 8. ožujka.

(Fena)


1 komentar

  • ovo da nije veze bez veze bi bilo i nije tilo bit manifestacija ljudi i grada ali nije kako kad je tamo… zato znate da organizirat izlohbu svatko moze kad hoce

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.