Kojim cvijećem uljepšati vrt i balkon

Prelijepe boje cvijeća u vrtu ili na balkonu uvijek mame poglede prolaznika koji se dive ustrajnim vlasnicima. Evo nekoliko ideja koje biljke možete saditi ovog proljeća i uživati u plodovima truda.

1. Alstroemeria (peruanski ljiljan)

Postoji oko 50 vrsta ovih trajnica čiji cvjetovi imaju prelijepe boje poput bijele, pastelnih ili pak rumenožute, vatrenocrvene i purpurne. Stručnjakinja Kathleen N. Brenzel za Sunset magazin kaže da obično narastu do 115 cm visine.

2. Catmint ili macina trava

Raste u obliku grma i izgledom podsjeća na lavandu zbog ljubičastih cvjetova. Inače je poznata kao macina trava jer se mačke volje valjati u njoj, a i lijepo miriše.

3. Coneflower (ehinacea)

Trajnica koja cvate u više boja od srpnja do rujna i naraste do visine od 80 cm. Poznata je i kao ljekovita biljka koja jača imunološki sustav pa možete imati dvostruku korist. Jedino pripazite da ne bude na vlažnom tlu jer joj ono ne odgovara.

4. Coreopsis

U našim krajevima ova je trajnica poznata i pod imenom djevojačko oko. Voli sunce i potrebno ju je redovno zalijevati, a inače naraste do visine od 40 do 60 cm. Cvjeta od lipnja do kolovoza predivnim žutim cvjetovima.

5. Potočnica (Myosotis sylvatica)

Ima sitne cvjetove, nastanjuje vlažna polja i šume, a u Hrvatskoj raste 15-ak vrsta. Imate li sjenovito područje, potočnica će se lijepo uklopiti sa svojim sitnim plavim cvjetovima.

6. Gaura lindheimeri

Ovaj cvijet potječe iz Sjeverne Amerike i biljka je sunca i topline. Pri sadnji obavezno treba paziti da je stavite ondje gdje će dobiti dovoljno sunca. Inače dugo cvate, od lipnja do prvih mrazova. Lijepi cvjetovi nižu se na granama koje s godinama rastu s novim pupoljcima.

7. Geum chiloense

Grmići lijepih cvjetova. Više ih je vrsta, vole sunčano i polusjenovito mjesto, a cvatu od svibnja do kolovoza. Narastu do 60 cm.

8. Crnooka pupavica (Rudbeckia hirta)

Porijeklom iz Sjeverne Amerike, Rudbeckia hirta cijelo ljeto cvate u nijansama od žute do crveno-smeđe ili žutih kombinacija. Obično naraste do metar visine, a voli suho i sunčano mjesto. Ako je sad posijete, cvast će vam tek krajem ljeta, ali iduće sezone cvjetanje će početi već u rano proljeće.

9. Lavanda

Lavanda je kod nas naširoko poznata i raste kao mirisni grm. Bogato i dugo cvate uz prekrasan miris te vrtu daje posebnu živost. Možete je saditi kao pojedinačni grm ili od nje stvoriti svojevrsnu ogradu.

10. Salvia

Raste poput malih grmova sa sitnim cvjetovima na stabljikama u nekoliko boja. Također je trajnica koja ne zahtijeva preveliku brigu ni njegu pa je idealna za one koji su ponekad malo zaboravljivi.

11. Planinski kotrljan

Rijetka biljka iz porodice Apiaceae, planinski kotrljan raste u planinskom području Like i Gorskog kotara te na Velebitu i Biokovu. Stanište su mu planinske livade i pašnjaci te žljebovi između klekovine gdje dugo leži snijeg. Preferira vapnenačke terene.

12. Tustike (žednjaci)

Na stabljikama se u ljeto razvijaju zvjezdasti cvjetići u bojama koje variraju od snježnobijele ili ružičaste sve do crvenih tonova. Obično su visine od 40 do 60 cm.

13. Koraljni zvončić

Koraljni zvončić ili Heuchera ima lijepe, dekorativne listove koje krase mali cvjetovi. Spada među zimzelene trajnice i voli polusjenovita mjesta. Lišće mu može biti od svijetlozelene, sivo-zelene, tamnozelene, tamnocrvene, brončano-crvene pa sve do smeđe boje. (tportal.hr)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.