Koje su prednosti maslinovog ulja? – Jabuka.tv

Koje su prednosti maslinovog ulja?

Maslinovo ulje je godinama na dobrom glasu u svijetu zdrave ishrane i fitnessa.

Stručnjaci se slažu da je maslinovo ulje, posebno ekstra djevičansko, izuzetno dobro za zdravlje, piše Body.ba.

Maslinovo ulje je bogato mononezasićenim mastima

Maslinovo ulje je prirodno ulje ekstrahirano iz maslina, plod maslinovog drveta. Oko 14% ulja su zasićene masti, dok je 11% polinezasićenih, poput omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Ali pretežna masna kiselina u maslinovom ulju je mononezasićena masnoća nazvana oleinska kiselina, koja čini 73% ukupnog sadržaja ulja.

Studije sugerišu da oleinska kiselina smanjuje upalu i da čak može imati blagotvorne učinke na gene povezane s rakom. Mononezasićene masti također su prilično otporne na jaku vrućinu, što ekstra djevičansko maslinovo ulje čini zdravim izborom za kuhanje.

Maslinovo ulje sadrži velike količine antioksidansa

Ekstra djevičansko maslinovo ulje prilično je hranjivo. Osim korisnih masnih kiselina, sadrži skromne količine vitamina E i K. Ali maslinovo ulje je također prepuno moćnih antioksidansa.

Ovi antioksidanti su biološki aktivni i mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti. Oni se također bore protiv upala i pomažu u zaštiti kolesterola u krvi od oksidacije – dvije prednosti koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Maslinovo ulje ima snažna protuupalna svojstva

Smatra se da je kronična upala vodeći pokretač bolesti, poput raka, bolesti srca, metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2, Alzheimerove bolesti, artritisa, pa čak i pretilosti.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje može smanjiti upalu, što može biti jedan od glavnih razloga njegovih zdravstvenih dobrobiti.

Maslinovo ulje je zaštitno sredstvo protiv srčanih bolesti

Bolesti srca su najčešći uzrok smrti na svijetu.. Promatračka istraživanja provedena prije nekoliko desetljeća pokazala su da su bolesti srca rjeđe u mediteranskim zemljama.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje jedan je od ključnih sastojaka ove ishrane, koji na više načina štiti od bolesti srca. Smanjuje upale, štiti “loši” LDL holesterol od oksidacije, poboljšava sluznicu krvnih žila i može pomoći u spriječavanju prekomjernog zgrušavanja krvi.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.